GÜNCEL

Ramazan'da susatmayan sahur taktikleri!

11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Oruçluyken daha az susamak isteyenler için uzman isimlerden gün içinde yapılması gereken bazı taktikler paylaşıldı. İşte detaylar…

Ramazan ayında aç kalınan sürede susuzluk hissini giderebilmek için daha önceden alınabilecek önlemler ile oruçluyken yapılabilecek bazı uygulamalar bulunuyor. Aşırı hararet durumunda neler yapılabilir? Çok susayan kişi o anda susuzluğunu nasıl giderebilir?

Ramazan ayında oruçluyken susamamak için sahurda bol bol su içmek gerekiyor. Oruçluyken tüm gün sürecek susuzluğu önlemek için içerisinde elektrolit bulunan meyve suları ya da ayran gibi sıvı gıdalarda tüketilebilir.

Öğle saatlerinde direkt güneş ile temas etmekten kaçınabilir. Serin ortamlarda bulunarak terlemeyi önleyici tedbirler alınabilir. Oruçluyken daha hafif ve serin tutacak açık renkli giysiler tercih edilmeli, ağır iş ve egzersizlerden uzak durmaya çalışılmalıdır.

Özellikle yulaf, tahıllı ürünler, meyve ve sebzeler sahurda tercih edilmesi gereken gıdalar kategorisine dahil edilir. Susuzluğu arttıracak içeceklerden uzak durmaya çalışılmalıdır.

Oruçluyken susamamak için sahurdan ne tüketmelidir? Sahurda süt ve yoğurt gibi içi ferahlatan ve kalsiyumu dengeleyen ürünler ile meyve tüketilebilir.

Az tuzlu peynir, söğüş sebze, yumurta, ceviz, fındık gibi hafif ve doyurucu yiyecekler tercih edilmelidir.

İftar vaktinden sonra sahura kadar lifli gıdalar yemeye dikkat edilir. Midede daha uzun süre tokluk hissi veren bu gıdalar susuzluğu da geciktirici özelliğe sahiptir.

Özellikle kafeinli içeceklerin susuzluğu arttırdığı bilinmektedir. Tuzlu ve baharatlı gıdalardan uzak durmaya çalışmakta alınabilecek önlemdir. Peki gün içinde ne yapılabilir? Oruçluyken susuzluk hissi başlayanlar güneş ışığından uzak durabilir.

Oruç tutarken kaç bardak su içilmesi önerilir? İftarla sahur arasındaki süreçte bir kişinin ortalama 10 bardak su tüketmesi önerilir. Suyu tek başına tüketmekte zorluk çekenler nane ya da limon katarak deneyebilir. Susuzluğu önleyen ve tokluk hissi veren yiyecekler; salatalık, domates, biber, marul, karpuz, kavun, şeftali, yoğurt.