SAĞLIK

Mutfaktaki en kirli şey oymuş... Herkes sünger sanıyordu ama gerçek çok şaşırttı!

TikTok'ta gündelik hayata dair bilgi içerikli paylaşımlar yapan 'cleanfluencer' isimli hesap, mutfaktaki en kirli şeyleri tek tek açıkladı.

Mutfak havluları Mutfağı toparladıktan ya da yemek yaptıktan sonra sık sık dokunduğumuz bulaşık havluları, mikropların mutfağa yayılmasına neden oluyor. Bu nedenle mutfak havlularını günlük olarak değiştirmekte fayda var. Eğer tencereleri ve tavaları mutfak havlusuyla kurutuyorsanız bu alışkanlığınızı kesinlikle bırakmanız gerekiyor.

Mutfaktaki kulplar ve düğmeler İçerik üreticisi Danielle Mason'a göre mutfak aletlerindeki düğmeler tam bir mikrop yuvası. ''İnsanlar genellikle mutfağın bu alanlarını temizlemeyi ihmal ediyor'' diyen Mason, şunları da söyledi: Çoğu zaman bu kısımların önemli olmadığını düşünüyorlar ancak genellikle çiğ et ve yiyeceklerden sonra dokunduğumuz bu alanları temizlemek son derece önemli. Düğmeleri ve dolap kollarını her zaman temiz bir bezle sterilize edin, bu hem eşyalar üzerindeki hem de ellerinizde kalan bakterileri öldürecektir.

Mutfak lavabosu Mutfağın olmazsa olmazı olan mutfak lavaboları, altında yer alan sıhhi tesisat alanı nedeniyle tam bir mikrop yuvasıdır. Burada 'proteobacteria' adı verilen bir bakteri grubunu hakimdir ve bu bakteriler, ciddi hastalıklara neden olabilen Salmonella ve E. coli gibi patojenleri içerir. Ev işlerinde kullandığınız kirli suları asla mutfak lavabosuna dökmeyin, bu gibi durumlarda klozeti ya da alaturka tuvaleti tercih edin.

Buzdolabı Gıdaları güvenle sakladığımızı düşündüğümüz buzdolapları da hijyen konusunda pek masum değil. Buzdolabını iki ayda bir derinlemesine temizlemeye dikkat edin. Aşırı sabunlu su ile rafları iyice silin. Buzdolabındaki kötü kokular için kabartma tozu kullanabilirsiniz. Buzdolabının salmonella gibi bakteriler için iyi bir üreme olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Çöp kutuları Çöp kutularının da bakteri yuvası olduğunu söyleyen Mason, ''Atıklarınızı attığınız yerler mikroplar için bir üreme alanı olabilir. Şahsen mutfakta çöp kovası tutmuyorum, poşet kullanıyorum ve günün sonunda çöpe atıyorum ama çöp kovası kullanıyorsanız, kokmasını engellemek için sıcak çaydanlık suyuyla ağarttığınızdan emin olun'' dedi

Doğrama tahtaları Sebze ve et ürünlerini aynı tahta üzerinde doğramayın ve her bir ürün için ayrı renkte doğrama tahtaları temin edin. Doğrama tahtalarını temizlemenin en doğru yolu, onları bulaşık makinesinde yıkamaktır, çünkü insan elinin değemeyeceği kadar yüksek ısıda yıkanırlar ve bu bakterileri öldürebilir. Eğer tahtaları bulaşık makinesinde yıkamayı tercih etmiyorsanız ya da bulaşık makineniz yoksa, su ısıtıcısını kaynatın ve doğrama tahtalarını içinde bekletin. Bu temizleme yöntemleri tahtalara zarar verebileceğinden, ahşap doğrama tahtalarından tamamen kaçınmak en iyisidir.

Bezler Eğer bezinizi tutmazsanız, bezinizle temizlediğiniz sandığınız her yeri daha da kirletiyorsunuz demektir. Her gece yatmadan önce bezleri mutlaka çamaşır suyuna batırmak gerekiyor.Bu alışkanlık, sabah mutfağınızı bakterisiz kullanmanıza olanak sağlar.