Orman Genel Müdürlüğünce (OGM) ormanlarda zararlı böceklerle biyolojik mücadele için yetiştirilen "calosoma sycophanta" adlı yırtıcı böcekler, Manisa'daki ormanlara salınmaya başlandı.
Manisa Orman İşletme Müdürü İlker Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çam kese böceklerinin Türkiye'nin orman varlığına büyük zarar verdiğine dikkati çekti.
Ağaçların gelişimini engelleyen çam kese böceklerinin ormanlara yangınlardan çok daha fazla zararının bulunduğuna işaret eden Özdemir, bu zararlıyla mücadelede biyolojik yöntemlerin başarı sağladığını dile getirdi.
Çam kese böceğiyle beslenen "calosoma sycophanta" böceğinin laboratuvarlarda yetiştirilerek ormana salındığını kaydeden Özdemir, şöyle konuştu:
"Bunları doğaya salarak çam kese böcekleriyle biyolojik mücadele yürütüyoruz. Bu sene içinde 47 bin böcek yetiştirdik. Doğaya da belli periyotlarla salıyoruz. Bugün itibarıyla 17-18 binini doğaya bıraktık. Bu böcekleri, daha çok kızılçamların yoğun olduğu Akdeniz ve Ege bölgelerinde kullanıyoruz. Biz bu böceklere 'ormanın askerleri' de diyoruz. Çam kese böcekleriyle mücadele ederek doğaya büyük bir katkıda bulunuyoruz."