Aydın ve Muğla sınırları içerisinde yükselen, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağlar’ında tespit edilen arkeolojik buluntulara yenileri eklendi. 8 bin 500 yıllık kaya resimlerinin bulunduğu dünyadaki ender jeolojik yapılardan birisine sahip Latmos’un sarp kayalık bölümünde duvarlarında binlerce yıllık duvarları fresklerle bezenmiş bir kaya sığınağı ortaya çıkarıldı.
Bir kaya yüzeyine ve doğal oyuklarına çizilen resimlerde insan figürlerinin ve süs motiflerinin olduğu tespit edildi. Doğal oyukta çizilen bir figürün şekilsel olarak daha önce bulunan kaya resimlerinden farklı olduğu görüldü.
Batı Anadolu’da bilinen ilk Prehistorik Kaya Resimleri, Alman arkeolog Dr. Anneliese Peschlow tarafından 1994 yılında Latmos (Beşparmak) Dağları’nda bulunmuştu. O günden bu yana bulunan resimlerin sayısı 200’e yaklaştı.
Kültürel kalıntıları bulan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği üyeleri inceleme yapmaları için Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne müracaat etti. Dernek tarafından yapılan açıklamada bölgenin taş ocakları tehdidinde olduğu belirtilerek “Ne yazık ki henüz kapsamlı bir çalışma yapılmadan Latmos bölgesinin hemen her yanına yayılan madencilik faaliyetleri nedeniyle geri dönülmez tahribatların yaşandığı görülmektedir. Bulunan kaya resmi bir kere daha gösteriyor ki; Latmos bölgesinde binlerce kayanın içinde tarih öncesi resim sanatçılarının çizdiği nice resimler keşfedilmeyi bekliyor.” denildi.
EKODOSD’tan yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:
Anadolu’da konu ve üslup açısından benzerlerine fazla rastlanmayan tarih öncesi kaya resimleri, Latmos (Beşparmak) Dağları’nın en önemli kültürel miraslarının başında gelmektedir.
Yapılan bir araştırmada yeni bir kaya resmi alanı daha bulundu.
Bir kaya yüzeyine ve doğal oyuklarına çizilen resimlerde insan figürlerinin ve süs motiflerinin olduğu tespit edildi. Doğal oyukta çizilen bir figürün şekilsel olarak daha önce bulunan kaya resimlerinden farklı olduğu görüldü.
Latmos bölgesinde prehistorik kaya resimleri konusunda yıllarca çalışma yürüten Dr. Anneliese Peschlow’la, yeni bulunan resimlerle ilgili bir değerlendirme yapıldı.
Yeni bulunan resmin Peschlow’un kayıtlarında olmadığı ve ilginç figürlerle karşılaşıldığı belirtildi.
Tespit edilen kaya resimleriyle ilgili gerekli incelemenin yapılarak koruma altına alınması için, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bilgi verildi.
1994 yılında Söğütözü’nde tespit edilen ilk kaya resminden sonra 200’e yakın resim bulunmuştur. Latmos Dağları’nın engebeli, birbiri üzerine yığılmış kayaları arasında geniş bir alana yayılan binlerce kaya sığınağı ve mağaranın olduğu düşünüldüğünde, bunları araştırmanın ve tespit etmenin ne kadar zor olduğu ve onyıllara gereksinim duyulduğu bir gerçektir.
Kaleleri, antik döşemeli yolları, manastırları, savunma yapılarıyla adeta bir açık hava müzesi niteliğinde olan Latmos Dağları’nın karmaşık yapısında kaya resimlerini bulabilmek hiçte kolay değildir.
Ne yazık ki henüz kapsamlı bir çalışma yapılmadan Latmos bölgesinin hemen her yanına yayılan madencilik faaliyetleri nedeniyle geri dönülmez tahribatların yaşandığı görülmektedir.
Bulunan kaya resmi bir kere daha gösteriyor ki; Latmos bölgesinde binlerce kayanın içinde tarih öncesi resim sanatçılarının çizdiği nice resimler keşfedilmeyi bekliyor.
Latmos(Beşparmak) Dağları dünya mirasıdır, bütüncül olarak korunmalıdır.