Listenin ilk sırasında;
BOYOZ- Listenin ilk sırası İzmir’de yaşayanlar için güne başlamanın en leziz yollarından biri. Fırınların en çok rağbet gören ürünü sayılan boyoz; başka şehirlerde pek de bilinmiyor. Sıklıkla İzmir boyozu olarak adlandırılan ve artık dondurulmuş olarak da satışa sunulan bu lezzet, esasında mayasız bir tür hamur işi. İspanyol kökenli Yahudilerden İzmir’e miras kaldığı bilinen, neredeyse beş yüz yıllık bir gelenekle yapılan ve kalori yönünden pek de masum sayılmayan boyozu, bugün gevrek satan tüm tezgahlarda bulabilirsiniz.
Oldukça yağlı bir yiyecek olduğu konusunda uyarabiliriz; ancak beslenmesine dikkat edenler için “yağsız boyoz” adıyla da satışı yapılıyor. Yumurta ile birlikte sabah kahvaltılarını süsleyen boyoz aynı zamanda gecenin geç saatlerinde acıkanların da imdadına koşuyor. Boyozun çikolatalı, tahinli, ıspanaklı ya da peynirli gibi alternatif versiyonları da mevcut.
LOKMA- Ege otlarını ve sağlıklı yaşamı övdükten hemen sonra, adeta hamur teknesinin içine düştüğümüz yazımıza devam edelim. Bugün İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde açılan ve lokmayı parayla satan zincir restoranlara inat İzmir’de lokmaya para verilmiyor! Söz konusu İzmir’in yöresel lezzetleri olunca; lokma bu nedenle sosyal yönden de büyük öneme sahip. İzmir’de doğumlarda, cenazelerde ya da aklınıza gelebilecek her türlü hayır işinde; şehrin yerlileri lokma döktürüyor.
Herhangi bir konuda adak adamak isteyenler için de lokma döktürmek yerinde bir tercih. Çıtır çıtır bir hamur üzerine önce şerbet ve sonra da tarçın dökülerek servis edilen lokma, İzmir denildiğinde kesinlikle ilk akla gelenlerden biri.
BOMBA- İzmir fırınlarından alıp afiyetle tüketebileceğiniz son lezzetteyiz. Aynı zamanda şehrin mutfağına yenilikçi bir tat getiren bomba; son zamanlarda farklı şehirlerden gurmelerin de epey ilgisini çekiyor. İtiraf etmek gerekirse bu lezzet tam bir diyet düşmanı. İçi akışkan bir biçimde kakaolu fındık kreması ile dolu olan bombanın dışında ise hamurdan ince bir zar var. Tek seferde en az 3 yemek kaşığı çikolata tüketiyor olabilirsiniz! Şöyle söyleyelim; sadece bomba sunumu izleyerek bile birkaç kilo almanız mümkün.
KUMRU-İzmir’in gezilecek yerleri arasında her zaman ilk sırada yer alan Çeşme ilçesinde, dilerseniz İzmir kumrusunun tadına varabilirsiniz. Susamlı özel bir ekmeğe sahip olan kumru; salam, sucuk, sosis, peynir, turşu, ketçap, domates ve mayonez gibi içeriklerle zenginleştirilebiliyor. Özellikle Ilıca Plajı’nda güneşlendikten sonra öğle molasını meşhur kumruculardan birinde vermek; halk arasında neredeyse yazısız bir kural sayılabilir. Bu arada sucuk gibi baharatlı tatlar gözünüzü korkutmasın. İzmir şehir merkezinde de domates, biber ve peynirle yapılan kahvaltılık kumrular günün erken saatlerinde mideyi rahatsız etmeden, rahatça tüketilebiliyor.
İZMİR TULUMU-
İzmir’de kahvaltı keyfi yapıp, mutlaka yöresel lezzet arayanlar için İzmir tulumu da bahsedilmeye değer bir tat. İzmir’in Bergama ilçesine özgü sayılan bu peynir türünün seveni çok. Koyun sütünden yapılan ve çoban peyniri olarak da adlandırılan İzmir tulumunu aba vatanı Bergama dışında İzmir şehir merkezinde de bulabilirsiniz. Özellikle Kemeraltı’nda yer alan Havra Sokağı; gıda konusunda aradığınız her şeyi temin edebileceğiniz mucize bir yer.
GEVREK- Çekirdeğe çiğdem diyen İzmirlilerin en favori ikinci yerel adlandırmasına hoş geldiniz. Türkiye’nin diğer şehirlerinde simit olarak bilinen bu fakir dostu, doyurucu hamur işi, İzmir’de gevrek olarak anılıyor. Gevreği gevrek yapan şeylerden biri de; fırında yeterince kalarak kıtır kıtır bir hal alması. Süt ve tereyağı ile yapılan yumuşak simitler İzmir’de yerel halk tarafından pek de rağbet görmüyor. Çayla kahvaltıda, ayranla öğle yemeğinde tüketebileceğiniz gevrek; günün her saatinde yenebilir. Özellikle sahil bandındaki seyyar tezgahlara, geleneksel bir görüntüye sahip olmaları için, belediye tarafından da ciddi yatırım yapılmış durumda.
ŞAMBALİ- Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın Hisarönü olarak anılan bölümünde, tatmadan dönmemeniz gereken efsane bir tat var. Şambali; İzmir sokaklarının her köşesine yayılan seyyar bir lezzet olsa da en güzel Kemeraltı’nda yeniyor. İzmir’in yöresel yemekleri arasında önemli yer tutan şambalinin revaniyi andıran bir yapısı var.
Kek ve şerbet içeren tarife gerçek anlamda tat katan ise, arasına eklenen kaymak ve üzerindeki kavrulmuş badem diyebiliriz. Bu kadar malzemeye rağmen, fiyatlar da son derece uygun. Camekanlı motorlarda hizmet veren seyyar şambali satıcılarının önünden geçerken ağzı sulananlar için; paket servis sırasında neredeyse istisnasız olarak bir dilim tatlı da ikram olarak veriliyor.
SAKIZ REÇELİ- Altı bin yıllık tarihe sahip oldukları düşünülen sakız ağaçlarının İzmir’e bir hediyesi de sakız reçeli. Daha çok Çeşme’de rastlayabileceğiniz bu özel tarif, İzmir’in yöresel yemekleri arasındaki yerini gururla koruyor. Kahvaltılık olarak tercih edebileceğiniz reçeli aynı zamanda Çeşme dönüşünde hediye olarak da sevdiklerinize taşıyabilirsiniz.
DAMLA SAKIZLI KURABİYE- İzmir gece hayatı denildiğinde yaz aylarında Alaçatı’dan başka bir yer düşünemiyor olabilirsiniz. Beldenin yükselen popülaritesi karşısında bu gayet normal! Ancak madem Alaçatı’ya kadar zahmet ettiniz; hiç değilse bir top dondurmaya onlarca lira verme gafletine düşmeyin. Onun yerine Çeşme’de ve komşu Sakız Adası’nda yetişen nefis sakızlarla yapılan kurabiyelere bir şans verebilirsiniz. Damla sakızlı kurabiye, ağızda dağılan yapısı ile hem açlığı hem de tatlı ihtiyacını bastıran bir lezzet.
BALIKLIOVA UN KURABİYESİ- İzmir’e ne zaman gidilir sorusuna verilecek en güzel cevaplardan biri hiç şüphesiz yaz mevsimi. Bu mevsimde İzmir yerlileri tarafından en çok tercih edilen yerler arasında ise, un kurabiyesi ile meşhur Balıklıova beldesi var. Mordoğan ya da Karaburun yönüne hareket ettiğinizde karşınıza çıkan bu şirin belde, daha çok yazlıklardan oluşuyor. Balıklıova en çok ağızda dağılan un kurabiyeleri ile biliniyor. Buradan yalnızca transit yolcu olarak geçseniz bile, fırından kurabiyenizi alarak yola devam edebilirsiniz.
BADEM EZMESİ- Kemeraltı’nda tadabileceğiniz bir başka şekerli lezzetle devam edelim. Türkiye’de çok az yerde bu tatta yiyebileceğiniz badem ezmesi; babadan oğula nesillerdir işletilen küçük bir dükkanda karşınıza çıkıyor. Eski bir hanın içinde hizmet veren ezmecide aynı zamanda ceviz ve Antep fıstığının da ezmesi mevcut. Fiyatlar sırasıyla ceviz, badem ve fıstık olmak üzere yükseliyor. Lezzet de aynı oranda tabii! Mekanda isteseniz de başka tür tatlı bulamıyorsunuz. Ezme keyfinize Türk kahvesi eşlik edebilir. İzmir’in yöresel yemekleri arasından alışveriş yapıp sevdiklerine götürmek isteyenler için lokum gibi kutulanan bu pratik tatlı kesinlikle ideal.
KAR HELVASI- Beydağ ve Bozdağ gibi kışlık İzmir lokasyonları, Ege Bölgesi’nin şahane tatlarından olan kar helvasını tatmak isteyenlere ihtiyacı olan malzemeyi sunuyor! Zirvelerin serinliğini taşıyan kar helvası, vişne ya da karadut gibi şifalı sular eşliğinde daha da makbul. Kar helvası üzerine bu şerbetleri ekleyerek tatlıyı çocuklar için de daha cazip ve besleyici bir hale getirebilirsiniz.
KAYMAKLI DONDURMA- Akdeniz ülkelerinden vaktiyle İzmir’e göç edenlerin şehre getirdiği en leziz tatlardan biri; boyozla birlikte sübye olabilir. Kavun çekirdeği, toz şeker ve suyla yapılan sübye ilk seferde tuhaf bir içerik sunsa da müdavimler tarafından çok seviliyor. Bugün sayılı yerlerde bulabileceğiniz sübye; şehrin mutfağını gerçekten keşfetmek isterseniz aklınızda bulunması gereken bir seçenek. Sübyenin kavun dışında badem özüyle yapılan versiyonu da mevcut.
SÜBYE- Akdeniz ülkelerinden vaktiyle İzmir’e göç edenlerin şehre getirdiği en leziz tatlardan biri; boyozla birlikte sübye olabilir. Kavun çekirdeği, toz şeker ve suyla yapılan sübye ilk seferde tuhaf bir içerik sunsa da müdavimler tarafından çok seviliyor. Bugün sayılı yerlerde bulabileceğiniz sübye; şehrin mutfağını gerçekten keşfetmek isterseniz aklınızda bulunması gereken bir seçenek. Sübyenin kavun dışında badem özüyle yapılan versiyonu da mevcut.
DENİZ BÖRÜLCESİ- İzmir’de deniz ürünlerinden oluşan ve gün batımından gecenin geç saatlerine kadar süren uzun sofra keyifleri pek meşhur. İşte bu sofralarda açılışı, İzmir usulü bol zeytinyağlı ve sarımsaklı deniz börülcesi ile yapabilirsiniz. Aynı zamanda yoğurt ile de servis edilebilen deniz börülcesi, neredeyse tüm sahil restoranlarının menüsünde kendine yer buluyor. Deniz börülcesinin vitamin değeri ve bağışıklık sistemi bakımından da saymakla bitmeyen faydaları var.
ENGİNAR DOLMASI- İzmir’in Urla ilçesi Enginar Festivali’ne her yıl özenle ev sahipliği yaptığına göre; burayı enginarın ana vatanı saymamızda hiçbir sakınca yok. Farklı şehirlerde insanlar bu leziz sebzeyi neredeyse tanımazken, İzmir’de pazarlar enginar mevsimini heyecanla bekliyor. Mevsiminden sonra da enginar keyfine devam edebilmek için kadınlar dondurucularında enginar kalbi depolamayı da ihmal etmiyor. Enginarın dolması ise ayrı bir uzmanlık alanı. Pirinç ve dereotu gibi lezzetlerin, enginar yemeğine çok yakıştığı konusunda size kefil olabiliriz.
MİDYE DOLMASI- En güzelini İzmir’de yiyebileceğiniz bir diğer leziz dolma; kesinlikle midye dolma olabilir. Özellikle dalış tutkunlarının İzmir’deki favorilerinden olan Karaburun ilçesinin açıklarında ciddi miktarda midye toplanıyor. Bunların dolma haline geldikten sonra sahil boyu sıralanması ise aynı zamanda görsel bir şölen. Seyyar satıcıları plajda durdurup dilediğiniz kadar midyeyi çok uygun fiyata tüketebilirsiniz! Yaz günlerinde kalabalık ailelerin imdadına koşan bu leziz dolmalara en çok limon yakışıyor.
KABAK SIYIRMA- Bir sebze yemeği ne kadar lezzetli olabilirse o kadar lezzetli olan kabak sıyırma ile karşınızdayız. Varlığıyla damakları şenlendiren kabak sıyırma, Girit mutfağından İzmir’e miras. Yapımı da son derece basit olan kabak sıyırma tarifi, İzmirli ev hanımları için pratik bir akşam yemeği alternatifi olarak sayılabilir. Bu yemek, esnaf lokantalarının da her daim menüsünde ilk sıralarda. Kabağın tezgahları süslediği bahar ve yaz ayları boyunca siz de bu ekşili, pirinçli, doyurucu lezzeti sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI- Ana yemekler için sabırsızlananlara, kabak çiçeği dolması ile güzel bir giriş yapabiliriz. Mevsiminde ve sabahın en erken saatlerinde toplanan taze çiçeklerin zeytinyağlı olarak hazırlanmasıyla ortaya gerçek bir lezzet şöleni çıkıyor. Kabak çiçeği, Egelileri buldukları anda kaçırmadıkları hassas bir bitki. Hünerli ellerde dolma haline gelen bu kırılgan malzemeye dereotu, nane maydanoz ve taze soğanın tat kattığını söyleyebiliriz. İşin sırrı ise, hamarat şeflerin çok iyi bildiği gibi tarife eklenen az miktarda toz şekerde saklı olabilir.
EKMEK DOLMASI- İzmir’in yöresel yemekleri arasında gerçekten orijinal bir tarif: Ekmek dolması… Kıymalı harcın dolma biçiminde oyulan ekmeğin içine doldurulmasıyla yapılan bu yemek, İzmirliler için bir tür bayram yemeği. Kalabalıkları doyurmakta oldukça bereketli olan dolmanın üstünde ayrıca et suyu da gezdiriliyor. Ekmek dolmasına restoranlarda denk gelme olasılığınız oldukça düşük; ancak misafirlikte böyle bir şans bulursanız kaçırmayın.
ÇINTAR KIZARTMASI- İzmir’in geleneksel pazarlarını gezecek olursanız; burnunuza nefis baharatlı kokular gelecektir. İşte şehrin ortasında minik bir Hindistan esintisi yaratan bu kokular, İzmir’in meşhur çıntar kızartmasına ait. Mantarın en lezzetli hali olarak anılan çıntar; yabani mantarlar arasında belki de en sevileni. Güvenli bir tür olan çıntarı yine de tanıdık yerlerden almaya özen göstermeli ya da şehrin bilinen esnaf restoranlarında yemelisiniz.
ŞEVKETİ BOSTAN- Dilerseniz soğan ve etle yahni gibi; dilerseniz de zeytinyağlı olarak hafif bir öğün halinde… Şevketi bostanı nasıl tüketeceğiniz tamamen size kalmış. Ancak mümkünse ilk denemenizi İzmir’in meşhur esnaf lokantalarından birinde yapın. Buralardaki şefler onlarca yıllık Ege tecrübelerini şevketi bostanın sunulduğu tabağa şahane bir biçimde aktarabiliyor.
ARAP SAÇI- Arapsaçı kendiliğinden yetişebilen bir ot olmakla birlikte; İzmir’in yöresel yemekleri içinde en şifalı olanlar belki de onunla yapılıyor. Özellikle kuzu etiyle piştiğinde nefis bir ana yemek haline gelen arapsaçı; usta ellerde çaydan salataya ya da zeytinyağlı bir yemeğe kadar çok sayıda farklı formda değerlendirilebilir. Bu bitki diğer şehirlerde yabani rezene olarak da biliniyor.
SÜTLÜ BALIK- Sebzelerin açılış niyetine tüketildiği İzmir sofralarında genellikle balık yemekleri başrol olarak sahneye çıkıyor. Eğer Ege Denizi’nden gelen birbirinden leziz balıkların İzmir usulü nasıl pişirildiğini merak ederseniz; size sütlü balık önerebiliriz. Özellikle levreğin süt ve tereyağı eşliğinde pişirilerek masaya servis edilmesi, şehir dışındaki dostlarınıza aktarabileceğiniz türden özel bir deneyim.
RADİKA SALATASI-
Karahindiba adıyla da bilinen radika otundan yapılan salata; Ege’nin şifalı lezzetlerine güzel bir örnek olma özelliğine sahip. İşin içine zeytinyağı, limon ve tuz girince zaten salata da aynı anda şekillenmiş oluyor. Birbirinden güzel aromaların iç içe geçmesi sonucunda; gerçekte nerede olursanız olun sofranızda İzmir’e özgü lodos esintisini hissetmeniz an meselesi.
KARIŞIK OT KAVURMASI- Ömür biter, İzmir’in yöresel yemekleri içinde otlar bitmez. O halde size tüm bu otları pratik bir biçimde tüketmenin formülünü açıklıyoruz. Arapsaçı, cibez, ısırgan, gelincik ya da ebegümeci gibi otların birer tutam eklenmesiyle ortaya çıkan ot kavurması zeytinyağı, sarımsak, soğan gibi lezzetlerle tamamlanıyor.
TÖNGÜL PİDE- Adını Ödemiş’teki tarihi fırından alan Tongül Pide, artık ulusal çapta bir marka sayılmaya aday. Yöreye özgü bu pide, İzmir Ödemiş’e yolu düşenlere mutlaka öneriliyor. Pidenin içinde bol yumurta, kıyma ve üzerinde peynir rendesi bir arada. Hal böyle olunca bu yöresel lezzetin hayli doyurucu olduğu da bir gerçek.
İZMİR KÖFTE- Adından anlaşıldığı gibi nefis bir tencere yemeği olan İzmir köfte de var. İzmir’deki yerel lokantalarda sulu yemek olarak bol patates eşliğinde köftelerinizi tüketebilirsiniz. İzmir’e gelip de İzmir köfte yemeden dönmek büyük kayıp sayılabilir.
ÇIĞIRTMA- Bergama’ya özgü geleneksel bir lezzet olan çığırtma, rivayete göre adını kızaran sebzelerin çıkardığı cızırtılı seslerden alıyor. Köklü uygarlıkların uzun yıllar boyu yaşadığı Bergama’da; mevsim sebzelerinin domates, sarımsak ve yoğurtla tüketildiği bu hafif lezzet özellikle yaz ayları için ideal sayılabilir.
SURA- Kaburga etinin iç pilavla lezzet birliği etmesinden ortaya çıkan sura tarifi, ancak İzmir’in eskileri tarafından bilinen bir lezzet. Fırında pişen bu et yemeği özel günlerde sofraya geliyor. Salçası, tereyağı ve etin kendi yağı derken sura karşısında kolestrol oranınızı kontrol altında tutmanız epey zor. Suranın uzun aralıklarla tüketilmesi ise, işin tesellisi sayılabilir.
ÇÖP ŞİŞ- İzmir’in merkezindeki şık restoranlarda en çok tüketilen lezzetlerin başında çöp şiş var. önemli yer tutan çöp şişi aynı zamanda tatil beldelerinde de sezonluk olarak tüketebilirsiniz. Söke ya da Çine gibi Aydın’a bağlı komşu ilçelere de yayılan bu lezzet yanında ayranla güzel bir birliktelik sunuyor. Çöp şişe bir nevi fast food muamelesi yapanlar olsa da, alkollü içeceklerle uzun yaz sofralarında çöp şiş yiyenlerin sayısı da az değil.
İZMİR USULÜ KOKOREÇ- Domates ve biber gibi ilaveler içeren İstanbul usulü kokoreçin karşısında, İzmir’de bu lezzet olabildiğince sade servis ediliyor. Her açıdan özgüven timsali İzmir’e de bu yakışır öyle değil mi? Ekmek arası ya da tabakta servis isteyebileceğiniz kokoreçin İzmir’deki müdavimlerinin sayısı hiç de az değil. Baharat ilavesiyle yeterince leziz hale gelen kokoreç, tadını yan oyuncular olmaksızın tamamen etinden alıyor.
GİRİT EZME- Girit mutfağının İzmir’in yöresel yemekleri bakımından önemi tartışılmaz. Yunan adasından göçenlerin şehre taşıdığı en şahane lezzetlerden biri ise Girit ezme. Daha çok meze olarak tercih edilen bu lezzet kızarmış ekmekle güzel bir birliktelik yakalıyor. Beyaz peynir, sarımsak ve zeytinyağı ezme yapımında kullanılan başlıca malzemeler olarak sayılabilir.
GERDAN TATLISI- Adını yapım malzemesi olan kuzu gerdanından alan gerdan tatlısı, “Tavuk göğsünden tatlı mı olur?” diye yıllardır şaşıran bünyeleri epey zorlayabilir. Gerçekten de bu tatlının yapımında bizzat kırmızı et kullanılıyor. Kurban bayramında padişah sofralarını süsleyen bu tatlının özel tarifinde kuru kayısı, kuru erik, kavrulmuş badem ve tarçın gibi malzemeler mevcut.
PAPAZ YAHNİSİ- Yıllar boyu İzmir’de yaşayan çok farklı dinden ve kültürden topluluklar için ortak bir lezzet: Papaz yahnisi… Dana ya da kuzu gibi her çeşit et ile yapılabilen yahninin tarifinde sirke ve arpacık soğan gibi malzemeler de başrol oynuyor. Yahniyi Konak çevresindeki yerel restoranlarda tadabilirsiniz.
KARANFİLLİ BERGAMA LEBLEBİSİ- Karanfil aromasıyla ön plana çıkan Bergama leblebisi; İzmir’e özgü olmasına rağmen ne yazık ki az bilinen bir lezzet. Leblebilerin yapımı sırasında içine ayrıca sakız aroması da katılıyor. Bu sayede ağızda dağılırken hoş tatlar bırakan leblebiler, zaafı olanlarda bağımlılık yaratacak cinsten.
BERGAMA HELVASI- Bergamalıların yalnızca Ramazan ayında ulaşabildikleri bu lezzet; Sabaha kadar kabarması beklenen hamurun kızartılması ve ardından da balı andıran bir şerbete bulanması ile leziz Bergama helvasına kavuşabilirsiniz. Tüm yıl boyunca beklenen bu tatlı, nihayet Ramazan ayı geldiğinde uzun kuyruklar ile karşılanıyor.
TİRE KÖFTESİ- İzmir şehir merkezinden uzaklara açılsanız da; neyse ki yöresel lezzetler bitmek bilmiyor. Bu kez Tire ilçesine özgü köfte, hem şekli hem de tadı itibarıyla farkını ortaya koymuş durumda. Köftenin başlıca özelliği; altta ekmek yatağı ve üzerinde domates sos ile servis edilmesi olarak sayılabilir. Formuna dikkat edenler için ekmeksiz sipariş verme seçeneğide var.
BERGAMA KÖFTESİ- Kaşarlı ve sade çeşitleri ile Bergama köftesi, şehrin kuzeyindeki ilçenin adı ile anılıyor. Bergama köftesinin müdavimleri de hiç az değil. Piyaz eşliğinde yenen leziz köfteleri, üzerine tahinli Kemalpaşa tatlısı ve çay ile taçlandırabilirsiniz.
NOHUTLU BÖREK- Uygarlıklar beşiği Bergama’dan devam ediyoruz. Nohutlu börek, farklı iller ve ilçeler arasında paylaşılamayan ancak el açması yufkası ve nohutlu iç harcı ile kesinlikle fark yaratan bir lezzet. İzmir’in Bergama ilçesinde hamarat bir ev hanımını ziyaret etme şansınız olursa, demli bir çay eşliğinde çıtır çıtır böreğinizin keyfini sürebilirsiniz.
YOĞURTLU GOPEZ- İzmir’in bir diğer güzel ilçesi Foça’da deniz ürünleri ile yoğurdu bir araya getiren yoğurtlu gopez çılgınlığına katılabilirsiniz. Eski Foça’ya özgü bu tarif; yoğurdun balıkla yenmeyeceği yönündeki tabuları yıkarken damağınıza da farklı bir tat sunuyor. Gopez ya da kupa balığı olarak bilinen balığın servisi hem görsel olarak hem de tadıyla denemeye değer.
KUZUGÖBEĞİ MANTARI- Bergama ve çevresinde yetiştiği bilinen kuzugöbeği mantarı, mantarlar arasında nadir ve özel bir tür. Kıtır bir gövdeye ve kokulu, aromalı bir lezzete sahip olan bu mantarı tanımak ve pişirmek uzmanlık gerektirse de sonuçlar umut verici. Tereyağında kavrulan mantarları bonfile eşliğinde pişirmek ziyafet sofralarına layık bir tarif olabilir.
OTLU BÖREK- Halen Tire sınırları içindeyken, siz en iyisi otlu börek de yemeden dönmeyin. İçine ısırgan otu ve pırasa gibi sebzeler katılan bu börek çeşidi, hem Ege otlarını hem de hamurun doyuruculuğunu bir arada sunuyor. Bu sayede Ege’ye gelip otları tatmadım demezsiniz!
ŞİRİNCE SULTAN KEBABI- Etin patates ve mantar gibi sebzelerle harmanlanmasının güzel bir sonucu; Şirince Köyü’nde yiyebileceğiniz Sultan Kebabı olabilir. Bu tarifin farklı uyarlamaları da elbette mevcut. Özellikle Maya takviminde Şirince’nin kutsal bir yer kabul edilmesi ve insanların kıyamette buraya sığınacaklarına olan inanç Şirince’yi daha da turistik bir hale getirmiş durumda. Dolayısıyla şehrin restoranlarında “kıyamet kebabı” adıyla da sunumlara rastlayabilirsiniz.
MEYVELİ ŞİRİNCE ŞARABI- Üzüm dışında karadut, elma ya da vişne gibi aklınıza gelebilecek çok çeşitli meyveleri ihtiva eden Şirince Şarabı; sadece İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarında tadabileceğiniz bir lezzet. Turistik Şirince Köyü’nde çok sayıda mahzen bulunurken; şarap tadımları da turistler için başlıca aktiviteler arasında yer alıyor.
DAMLA SAKIZLI TÜRK KAHVESİ- İzmir’in yöresel yemekleri arasında sakızın kullanım alanı oldukça geniş. Tatlılara hoş bir aroma katan sakız; geleneksel Türk kahvesini de neredeyse bambaşka bir içeceğe dönüştürüyor. Eğer kahvenizin sakız aromalı olmasını istemezseniz; ayrı bir bardakta su içinde servis edilen sakızla da kahveden sonra ağzınızı tatlandırabilirsiniz.