EGE

İzmir için bayram tatili rotası: Nereye gitmeli?

6. Yeni Foça Halk Plajı : Foça’nın belediyece yenilenen (2016), düzenlenen ve işletilen mavi bayraklı plajı. Foça’da denize girmek için en ideal yerlerden. Hazır Foça’ya kadar gelmişken, deniz sonrası Eski Foça tarafını da gezip akşamüstü bölgenin lezzetli barbunu eşliğinde rakı-balığa geçiş yapabilirsiniz. Şanslıysanız Foça sularını mesken tutan nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarını bile görebilirsiniz.

25. Yarımada (Karantina Adası) : Yarımada’da işletme yok ama denizi çok güzel.

11. Zindancık Koyu : Hemen Killik koyunun bitişiğindeki koy olan Zindancık, tekne turlarının da uğrak noktalarından.

İzmir’de insanın canı yeter ki denize girmek istesin… İzmir’de her telden insana göre bir mavi var; civcivli mavi, tenha mavi, gösterişli mavi, sade mavi, ıssız mavi, gelişmiş mavi… 47 mavi bayraklı plaja ve dünyanın en iyi sörf spotlarına sahip olan İzmir’de denize doymak isteyenler için mavinin her tonunu içeren güzel bir yüzme yerleri listesi çıkardık.

2. Bodrum Koyu : Bakir, doğal, sakin koyları ile Karaburun kafa dinlemek isteyenler için birebir. Bodrum Koyu da, Karaburun koyları arasında en ünlüsü ve tesis bakımından da en zengini. Şezlong, şemsiye, yeme-içme mekanları kıtlığı yaşamadan kalabalıktan uzaklaşmak için bire bir. Şnorkelli mutlaka çantaya atın deriz çünkü buradaki balık sürüleri volta atıyor. Mavi bayraklı olduğunu söylememize gerek yoktur herhalde? ??

14. Ildırı : Bizce burası İzmir’in en güzel koylarından biri. Fakat yüzmek için değil. Yine de bahsetmeden geçmek istemedik. Belki İzmir’de denizi daha çekici yerler olabilir ama klasik kasaba hayatının devam ettiği, balığın hasını yiyebileceğiniz, gün batımının en güzelini görebileceğiniz Ildırı uğramaya değer.

20. Boyalık Plajı : Çeşme Yarımadası’nın kuzeyinde kalan Boyalık Koyu, Çeşme’deki ender sakin seçeneklerden biri. Süt mısırcısı, midyecisi olan, cam gibi masmavi ve kumluk denizi, müziksiz plajları ile aileleler için ve kafa dinlemek isteyenler için uygun.

16. Altınkum Plajı : Çeşme’nin güneyinde kalan bu 3,5 kilometrelik altın sarısı plaj, buz gibi soğuk suyu ile biliniyor. Ücretsiz halk plajı da var ama Fun Beach gibi çok popüler beach club’lar da…Elbette her şekide şezlong ve şemsiye kirası için en az bir 40 TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Bu plajda biraz park sorunu da olduğunu belirtelim.

3. Dolungaz Koyu : Buraya Karaburun’nun çadırı kapıp gelmelik koyu diyebiliriz. Mimoza ve Bodrum Koyları kadar bilindik olmasa da en az onlar kadar güzel bir koy. Turistik tesis ve işletme bulunmadığından hazırlıklı gelmekte fayda var.

17. Alaçatı Çark Plajı : Çeşme’de rüzgar sörfü yapılan plajlardan biri. Çünkü su dalgasız, kumluk ve sığ ve koy sörf için iyi rüzgar alıyor. Hemen yanındaki koyda sıra sıra sörf okulları bulunuyor. Yani aynı anda hem deniz tatilcilerinin hem de sörf tatilcilerinin beklentilerini karşılayacak bir yer.

9. Pissa Koyu : Pissa Koyu, bir halk plajı ve herhangi bir ücreti yok. Tertemiz kumu ve denizi var ama burada herhangi bir plaj işletmesi yok. Yazdan yaza, belediyenin açtığı bir büfe var. Ayrıca buraya ulaşan yol da sıkıntılı. Sahil şeridi de oldukça dar. Yüksek sezonda gelmezseniz harika vakit geçirisiniz. Belediye yazın buradaya bir büfe kuruyor ama seçenekler limitli. Daha konforlu birşey arıyorsanuz Pissa Koyu’na yakın en ünlü işletme Fame Beach.

(Foça Plajları) 5. Sazlıca Koyu : Foça İzmir’in ilk göz ağrılarından. Foça’da irili ufaklı bir çok güzel koy var. Sazlıca Koyu hem günübirlik gelmek için ideal, hem de kamp atmak için güzel bir spot. Burası Eski Foça ile yeni Foça arasında.

19. Paşalimanı Koyu : Şifne’ye bağlı Paşalimanı Koyu’nda daha serin bir su ve kum yerine çakıl taşlı bir deniz bulabilirsiniz. Burada Quente Beach Club ve Aquente havuzlu bar gibi popüler işletmeler var.

23. Demircili Koyu : Urla taraflarında sessiz sakin, beach club’ların patırtısından uzak bir yerde deniz keyfi yapmak isterseniz, Demircili Koyu önerimiz olur. Urla merkeze 24 kilometre mesafede kalan bölgede birkaç plaj işletmesi var. Aralarından öne çıkan işletme Melengeç. Şezlong, şemsiye, duş gibi olanaklar var fakat öyle büyük işletmeler de yok. Daha çok bisikletçilerin, kampçıların ve karavancıların mesken tuttuğu bir yer.

Bonus: Çeşme Beach Clubları : Ülkenin en çok konuşulan beach clublarının büyük kısmı Çeşme’de yer alıyor.

10. Killik Koyu : Kayalarda doğal kil olduğundan denizi de kayaların killi yapısından dolayı çok berrak ve turkuaz renkte ancak yazın gelen insan profili yorucu olabiliyor. Denizi güzel olmasına güzel de insanlar sebebiyle çok tercih etmek istemeyebilirsiniz. Denizden çıkan ile kil tam kil maskesi yapmak çok yagygın. Bölgede kamp alanları da var.

18. Dalyan Kocakarı Plajı : Cam gibi berrak, masmavi ve serin bir suyu olan, pek bilinmeyen ama sevenin çok sevdiği bir koy. Yanınızda içeceğiniz yemeğiniz, katlanır sandalyeniz vs. dilediğinizi getirip kumlara kurulabilirsiniz. Plajın hemen arka tarafında bira patates yapabileceğiniz küçük bir işletme de var. Lüks beklentiniz hiç olmasın ama böyle güzel deniz bulmuşken her türlü keyif alırsınız.

26. Pamucak Plajı : Pamucak İzmir’in o göz alıcı plajlarından birisi değil ama Selçuk tarafında konaklayanlar için en iyi seçenek. Yani İzmir’de Selçuk’ta yüzülür diyemem ama Selçuk’taysanız Pamucak’ta yüzülür deriz. Efes Antik Şehri’ne sadece 6 kilomere mesafedeki plaj, kumlu ve Mavi Bayraklı. Özellikle çocuklu aileler için ideal. Burası aynı zamanda, kum zambaklarının doğal yetişme alanı. (Biz Evde Yokuz)

22. Ovacık Plajı : Meşhur işletme Before Sunset Beach’in de bulunduğu plaj. Ama burada ücretsiz bir halk plajı olan Azmak Plajı da bulunuyor. Denizi çakıl taşlı ve sakin. Suyu çok berrak. O kadar ki yüzen balıkları görebiliyorsunuz. Suyu oldukça soğuk olduğunun da altını çizelim.

12. Ilıca Plajı : Burası, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen ılıca kaynaklarının bulunduğu ince kumlu dev bir plaj. Kmlerce uzanan plajda hem halka açık yerler hem de birçok işletme var. Özellikle çocuklu aileler için çok uygun. Çünkü sığ alan oldukça fazla ve dalgalarla oynamak büyük küçük herkes için eğlenceli.

24. Bodrum Koyu : Burada Deniz Yıldızı diye bir işletme var. İşletmenin şezlong ve yemek servisi var. Fiyatları da deniz kenarındaki bir işletmeye göre oldukça makul. Bir de koyun ilerisindeki kısma karadan yürüyerek geçebiliyor ve burada çadır kampı kurabiliyorsunuz.

4. Ayıbalığı Koyu – Mordoğan : Turkuaz renkli suyu ile İzmir’in en mavi köşelerinden biri. Fakat baştan uyaralım su oldukça soğuk. İşletme olara koyda Alya ve Seal Beach var. Buranın keyfini çıkarmak için en güzel ay ise Eylül.

Dikili Plajları Her ne kadar emekli tatil bölgesi gibi gözükse de Dikili’de nice ünlü koylara taş çıkartacak güzellikte koylar var. Özellikle Kalem Adası ve ona bakan Bademli plajları tertemiz sularıyla Tayland adaları atmosferini Ege’de yaşatıyor. Hazır Dikili’ye gelmişken Bergama’yı da görmenizi çok isteriz. Buradaki antik kent bilinse de kalbinizi ondan bile fazla çalacağını düşündüğümüz Bergama’nın nostaljik, şirin mi şirin mahalleleri pek bilinmiyor. Gelin, görün, seveceksiniz. Bergama rehberimizden kopya çekebilirsiniz.

8. Fame Beach : Burası beach club tarzında özel bir işletme var. Bademli taraflarındaki en popüler yer. Hakikaten de denizi çok güzel. Tabi yazın aşırı kalabalık oluyor. Özellikle hafta sonları en az 1000 kişi buraya geliyor.

21. Pırlanta Plajı : İsmi gibi pırlanta rengi kumlara sahip plajlardan oluşan bir bölge. Burada birçok popüler işletme var. Burası aynı zamanda rüzgar sörfçülerinin ve kitesurfçülerin de tercih ettiği yerlerden. O yüzden de rüzgar alan bir denizi var. Rüzgarlı günlerde çok dalgalı olabiliyor. Elbette her şekide şezlong ve şemsiye kirası için en az bir 40 TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor.

15. Aya Yorgi Koyu : Malum Aya Yorgi Çeşme’nin en popüler koyu. Burada sadece Beach Club’lar var. Gündüz deniz keyfi, akşam üstü happy houra, sonra da gece hayatına bağlıyor. Koy gerçekten çok güzel. Alaçatı müdavimlerinin yıllardır değişmeyen adresi burası.

7. Akvaryum Koyu (Kalem & Garip Adaları) : Dikili’nın kıyısındaki Kalem Adası ve onun arkasındaki Garip Adaları yüzmek için muhteşem ama maalesef buralara erişmek pek de kolay değil. Çünkü; 1. Ana kara ve Kalem Adası arasındaki deniz biraz balçıklı ve yüzmek için çok da muhteşem değil. 2. Kalem Adası’na geçebilirseniz burada yüzebilirsiniz. Eğer illa tesis isteyenlerdensiniz adada Oliviera isimli bir resort var. Ücret karşılığı girebilirsiniz. Oraya gidiyorsanız ücretsiz transferleri de var. Eğer gitmiyorsanız, adanın hemen karşısında bir liman var. Oradan tekne ayarlayabilirsiniz. 3. En ama en güzel yer Kalem ve Garip adalarının arasında kalan Akvaryum Koyu. Yani fotodaki yer. Burası için de tekne kiralamalısınız. Elbette küçük gruplar pahalıya gelir.

13. Delikli Koy : Kendine has kırık beyaz kayaları, masmavi denizi ve sessiz sakin ortamıyla burası Alaçatı’nın kalabalık ve civcivli ortamının antitezi bir yer. Herhangi bir işletme yok. Buraya şahsi aracınız dışında ulaşım da yok. Sörf okullarının ters istikametine doğru Port Alaçatı’nın 5 km uzağında.

1. Mimoza Koyu : Burası Karaburun merkezinin en güzel koylarından biri. Dalga yok, rüzgar yok. Çakıltaşlı bir sahili var. Ayrıca hiçbir zaman rahatsız edici bir kalabalık olmuyor. İşletme bakımından da az sade. Kafa dinlemelik.