SAĞLIK

Hangi bitki çayı neye iyi gelir?

Birçoğumuz evde, ofiste, okulda bitki çayları içiyoruz. Pratik kullanımından dolayı poşet çaylar tercih ediliyor ancak bitki çaylarını taze otlardan demlemek, hijyenik ortamlarda muhafaza etmek ve demledikten en çok 1 saat içerisinde tüketmek önemli. Birçok derde deva olan bitki çayları doğru kullanılmadığında zararlı olabilir.

Son yıllarda iyiden iyiye hayatımıza giren ve çok fazla çeşidi bulunan bitki çayları nasıl tüketilmeli? Hangi bitki çayı neye iyi geliyor?

Yeşil çay: Metabolizma hızına destek, kan şekeri seviyesindeki hızlı artışları önler ve metabolizma hızını dengeler, performansı etkiler, yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırır.

Mate çayı: İçerdiği antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolizmayı hızlandırması ile iştahı bastırarak kilo kaybına yardımcı olur, kan dolaşımını hızlandırır ve idrar söktürücüdür.

Biberiye çayı: Vücudu toksinlerden arındırır, ödem söktürücüdür, bağırsaklardan yağın emilimini azaltır, karaciğer yağlanmasına karşı koruyucudur, kabızlık şikayetlerine karşı etkilidir ve mide rahatsızlıklarına karşı günde en az 1 fincan tüketmeleri olumlu etki yaratabilir.

Kuşburnu çayı: C vitamini içeriği yüksektir, ödem atıcı etkisi vardır, pektin ve meyve asitleri hafif ishal yapabilir ve sindirimi kolaylaştırır.

Melisa çayı: Anksiyeteyi hafifletmek ve uykuyu teşvik etmek için tüketimi önerilir, bilgiyi öğrenme, depolama ve geri getirme yeteneğini güçlendirir ve Alzheimer hastalığına karşı koruyucudur.

Tarçın çayı: Kan şekerinin düşürülmesinde etkili. Özellikle her gün 1 çay kaşığı kadar tarçın veya 1- 2 fincan tarçın çayı tüketimi ile 40 gün sonunda ortalama kan şekeri seviyesi üzerinde % 5- 15 oranında düşüş olduğunu gösteren çalışmalar vardır.

Midenin boşalma hızını geciktirir, böylece daha az kalori almaya destek sağlar. Sindirim şikayetlerinde etkili, gaz ve şişkinlik hissini gidermek için kullanılır. Vücut direncini arttırır. Unutulmamalıdır ki bitki çayları, günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Ayrıca sağlıksız koşullarda saklanan bitkilerden yapılan çayların da faydadan çok zararı olacaktır.

Bitki çaylarını tüketirken; o bitkiye karşı herhangi bir duyarlılığınız olup olmadığını bilmeniz gerekir. Öte yandan bitki çayları fazla tüketildiğinde çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getirir. Bitki çayı tüketimi genellikle bilinen ve güvenilen aktarlardan alınan taze otlarla ve steril ortamlarda muhafaza edilmiş ürünlerden yapılmalı ve günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir.