Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir ve Menemen Belediyesi Tarım komisyonu üyesi Erdal Karagöz, Gediz’in kirliliğinin son üç yılda yüzde 60 arttığına dikkat çekti. Karagöz, “Gediz o kadar kirli ki, nehir kıyısında bulunan Görece kuyusundan çekilen içme suyu bile kokmaya başladı. Çiftçiler, çamurlu, kimyasal dolu simsiyah suyla tarım yapmak zorunda kalıyor. Hatta Gediz’den kuşlar bile su içmez oldu” dedi.
Erdal Karagöz, Görece köyüne içme suyu sağlayan kuyudan insanların artık su içmez olduğunu, çünkü kokudan rahatsızlık duyduklarını anlattı. Çiftçilerin, tarımsal sulamada temas ettikleri kimyasal yüklü su nedeniyle el ve ayaklarında yaralar oluştuğuna dikkat çeken Karagöz, hem Büyükşehir, hem de Menemen Belediyesi Tarım komisyonlarının acilen toplanarak soruna çözüm bulması gerektiğine vurgu yaptı.
Karagöz, Egedesonsöz’e şu değerlendirmelerde bulundu:
“Gediz Nehri’ne, 20 kilometre, 30 kilometre uzaklıktaki içme suyu kuyularında şu anda hiçbir sıkıntı yok. Ancak Gediz’in kıyısında bulunan, mesela Menemen’e bağlı Görece köyündeki kuyudan çıkarılan içme suyunda koku var. Köylüler, o kuyudan gelen suyu içemiyor, ancak banyo ve bulaşıkta kullanabiliyor. 1974 yılında DSİ’de olan, sonrasında İZSU’ya geçen kuyudan bahsediyoruz. 37 metre derinden su çekiliyor bu kuyudan. Neden kuyu suyunda koku var? Çünkü Gediz’in kirlettiği yeraltı suları, o kuyuya da intikal etmiş durumda. Gediz’de meydana gelen kirlenme, son üç yılda yüzde 60 oranında arttı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu sudan numune aldırıp inceletiyor. Bu soruna kökten çözüm bulmak için daha fazla zaman kaybetmemek lazım.”
Nehir kıyısındaki yaşam alanlarında bulunan sanayi tesislerinin atıklarının yanı sıra evsel atıkların da Gediz’e boşaltıldığını öne süren Erdal Karagöz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay, denizi, Gediz’i kirleten unsurları denetleme konusunda bakanlıktan yetki istedi ancak bakanlık o izni, yetkiyi vermedi. Büyükşehir’in bugünkü mevcut şartlarda bu konuyla ilgili bir yaptırımı yok. Menemen Belediye Meclisi’nde, Belediye Başkanı Aydın Pehlivan’dan bu konuda destek istedim, sorunun ciddiyetini anlattım. Aydın Bey, bu konuyla ilgili çalışma yapacaklarını, ilgili birimleri harekete geçirme konusunda görüşmelerde bulunacağını söyledi. Aydın Bey, konunun çok önemli olduğunu, bu işi toparlayacağını, bakanlığın devreye girmesi için çabalayacağını ifade etti. Konuyu Büyükşehir Meclisi’nde de gündeme getirdim. İki ay önce Büyükşehir Tarım Komisyonu üyeleriyle birlikte, Gediz’in denizle buluşma noktasındaydık. Numuneler aldık"
Karagöz şunları söyledi:
Gediz’de su simsiyah akıyor. Kokuya dayanmak mümkün değil. O suyla bağını bahçesini sulayan çiftçilerin ellerinde, ayaklarında ciddi yaralar, kızarıklıklar, kabarcıklar oluştu. Çiftçilerimiz elleri çatlamış. Öyle ki suya düşen poşusunu sıkarken gözüne su kaçan bir çiftçi, göz doktoruna gitmiş, doktor, çiftçinin gözündeki hasarı görünce, sanayide mi çalışıyorsun, ne yaptın gözünü böyle, diye sormuş. Maltepe’de balıkçılık yapanlar da benzer rahatsızlıklar görülüyor.
Gediz’in suyu o kadar kötüleşti ki, kuşlar bile oradan su içmez oldu. Deltanın alt kısmında Gediz’in suyundan uzaklaşan kuşlar, tatlı suyun olduğu alanlara kaçmak zorunda kalıyor. Kanaletlerden simsiyah su akıyor.’