En tembel tiroidleri bile çalıştırıyor! Suyun içinde bekletmek yetiyor...
Tiroid bezleri insan boynunun ön tarafında olan ve 2 lobdan oluşan bezdir. Tiroid bezi 2 hormon üretir bunlar T3 ve T4 ile belirlenir. Bu hormonlar metabolizmayı dengeler ve metabolizma hızını kontrol eder. Tiroid hastalığı, hormonların az çalışması, fazla çalışması veya tiroid bezinin içinde oluşan kitleler olarak bilinir. Tiroit fonksiyonun etkin çalışmasında sağlıklı beslenme ve sağlıklı işleyen bir sindirim sistemi büyük önem taşır. Sağlıklı bir tiroit işlevini desteklemenin en etkili yollarından biri sağlıklı beslenmedir. Dr. Sinan Akkurt Trioit fonksiyonlarını iyileştiren besinleri açıkladı.
Tiroit fonksiyonu, metabolizmayı çalıştırmak, normal büyüme ve nörolojik gelişime yardımcı olmak için esastır. Tiroit sağlığı zarar gördüğünde, tüm vücudun kendini koruma kabiliyeti azalır. Tiroit bezi adrenal, hipofiz ve hipotalamus bezlerinin yanı sıra böbrekler, karaciğer ve iskelet kası ile iletişim kurar. Tiroit fonksiyonu yetersiz çalıştığında, vücutta yüzlerce enzimatik işlem bozulur. Dr. Sinan Akkurt troit sağlığının bozulmasına yol açan etkenleri ve troit fonksiyonlarını iyileştiren besinleri açıkladı.
Bunun için özellikle şu 10 besini düzenli olarak tüketmenizde yarar var:
İyot:
Kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunları, deniz börülcesi, yumurta, süt ve süt ürünleri, kızılcık, kaya tuzu, yeşil yapraklı sebzeler…
Tiroit fonksiyonu, T3 (triiyodotironin) ve T4 (tiroksin) tiroid hormonlarının üretilmesinde kullanılan iyot varlığına bağlıdır. Vücuttaki iyot dengesi çok kritiktir; çünkü eksikliği de fazlalığı da tiroit fonksiyon bozukluğuna yol açar. En iyi iyot kaynakları kaya tuzu, kaliteli deniz ürünleri, derin su balıkları, süt ve süt ürünleri, deniz börülcesi, kızılcık, maydanoz ve ıspanak gibi yeşilliklerdir.
Selenyum:
Sardalya, hindi, tavuk, ay çekirdeği, kuru fasulye, mercimek, kaju, mantar, ıspanak, Brezilya cevizi, kuzu ciğeri, yumurta…
Eğer ciddi bir tiroid probleminiz varsa, büyük olasılıkla selenyum alımınızda eksiklik olabilir. Selenyum eksikliği, zayıflamış bir bağışıklık sistemi, kanser ve hashimoto tiroiditi gibi hastalıklarla ilişkilidir. Yanlış beslenerek kaybettiğimiz selenyumu doğru beslenerek yerine koyduğumuzda vücudumuzun hormon metabolizması gelişir, enflamatuar tepkileri kontrol eder, tiroid hücresi ve doku hasarını onarır. En iyi doğal selenyum kaynakları brezilya cevizi ,sardalya, hindi, tavuk, ay çekirdeği, kuru fasulye, mercimek, kaju, mantar, ıspanak, kuzu ciğeri ve yumurtadır.
Hipotiroidizm teşhisi konan bireylerin selenyum ihtiyaçlarını sadece gıdalardan almaları yerine L-selenometiyonin takviyesi de almaları önerilir.
YEŞİL CEVİZ KÜRÜNÜN FAYDALARI
Tiroid hastalarını iyileştirir ve vücut ve beyin enerjisini yerine getirir.
Cevizin içinde fazla antioksidan olduğu için ışınımdan korunma ve ışınımı yasaklama özellikleri var. Bu kür tarifini sadece hasta olunca değil hasta olmamak içinde kullanabilirsiniz.
KULLANMADAN ÖNCE UYARI
Doktora başvurun ve cevize alerjinizin olup olmadığını kontrol ettirin. Bu yazılanlar gerçek tedavi yerine geçmez sadece bilgilendirmedir. (POSTA)
Çinko:
Organik yumurta, yabani somon balığı, sığır eti, kabak, chia tohumu, ıspanak, badem…Çinko da tiroit hormon sentezi için gerekli olan bir eser mineraldir. Çinko eksikliği ve hipotiroidizm olan bir kadının klinik çalışmasında kuru ve pullu cilt lezyonları, saç dökülmesi, zayıflık, iştahsızlık ve olası depresyon görülmektedir. Bir ay boyunca çinko takviyesi alınmasının ardından cilt lezyonları tamamen iyileşmiş, algılanan depresyonu belirgin bir şekilde iyileşmiş ve 4 ay sonra saçları tamamen uzamıştır. Çinko bakımından zengin besin kaynakları arasında merada yetiştirilen tavuklardan elde edilen organik yumurtalar, yabani somon balığı, otlarla beslenen sığır eti, kabak ve chia tohumlarının yanı sıra ıspanak ve badem de bulunur.
CEVİZ KÜRÜNÜN YAPILIŞI:
Cevizlerin dış kısmını soyun 2,5 LT suya içine atın. Suyunu her gün değiştirin acısı azalana kadar. Eczaneden alacağınız hijyenik kireçli suda bekletin.
Acısı iyice çıktıktan sonra cevizleri şeker ile kaynatın. Çatal batacak kadar yumuşadığında içine karanfil ve tarçın koyun. Her gün 2-3 tane cevizi ve 1 tatlı kaşığı suyu koyun. 3 hafta boyunca kullanın.
CEVİZ KÜRÜ TARİFİ
MALZEMELER:
50 adet kadar fındık büyüklüğünde yeşil ceviz,
2 LT kadar su,
10 gr kadar tarçın,
10 Gr kadar karanfil
CEVİZ KÜRÜNÜN YAPILIŞI:
Cevizlerin dış kısmını soyun 2,5 LT suya içine atın. Suyunu her gün değiştirin acısı azalana kadar. Eczaneden alacağınız hijyenik kireçli suda bekletin.
Acısı iyice çıktıktan sonra cevizleri şeker ile kaynatın. Çatal batacak kadar yumuşadığında içine karanfil ve tarçın koyun. Her gün 2-3 tane cevizi ve 1 tatlı kaşığı suyu koyun. 3 hafta boyunca kullanın.
Peki, tiroit sağlığının bozulmasına yol açan etkenler nelerdir? Bunların başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz: Ağır metal kirliliği, tarım ürünlerindeki zirai ilaç kalıntıları, bağırsak flora dengesizliği, hormonal dalgalanmalar, antibiyotikler başta olmak üzere bazı ilaçlar, yetersiz beslenme, kronik enfeksiyonlar, sigara, alkol, düzensiz uyku, kanserojen maddelere maruziyet…
En iyi bilinen sonucu kilo kaybı olan yüksek düzeyde tiroit hormonu salgılanması yani hipertiroiditten ziyade günümüzde genellikle düşük tiroit hormonu düzeyine bağlı hipotiroidit vakaları yaygındır. Hipotiroid hastalarının metabolizması yavaş çalışır. Kolesterol düzeyleri yüksek, yağ yakma yetenekleri düşüktür. Daha kolay ve hızlı kilo alırlar. Hipotiroit aynı zamanda beyin gücünü de azaltabilir.
Özel bazı besinlerin beslenme alışkanlıklarımız arasında yer almaması, troit sağlığının ve işlevselliğinin azalmasına yol açar. Yeterli ve dengeli beslenme, troit fonksiyonlarını optimum düzeyde tutabilmenin olmazsa olmazıdır.