Ege'de ve İzmir'de kışın gezilecek yerler nereler?
Tire'ye gitmişken mutlaka Derekahve Evi'ne uğramalısınız. Buradaki yemyeşil atmosferin içerisinde su ve kuş sesleri eşliğinde keyifli zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca mekandaki kültürel etkinlikleri de izleyebilirsiniz.
İzmir ve Ege denilince, akla ilk olarak yaz tatili gelir. Fakat bölgenin kış turizmi bakımından da öne çıkan kesimleri mevcut.
Tire'nin tatlarına devam edecek olursak; tuzla yoğrulan ve katkısız kıymadan yapılan, domatesli, tereyağlı Tire Köftesi ile, tatlı olarak lor peynirinin üzerine karadut reçeli ya da şambalisini unutmamak gerekir.
CENNET YEŞİLYURT
Altınoluk'tan Çanakkale yönüne doğru giderken, Assos sapağını 1 km geçtikten sonra, sağa ayrılan yol, Ege'nin en güzel yaşayan köylerinden biri olan Yeşilyurt'a varır. Burada restore edilen eski Rum evlerinin yanı sıra konumlarıyla dikkat çeken birçok butik otel mevcuttur. Evler, dükkanlar ve meydandaki köy camisinden yaşam akar, sokaklardaki çocuk sesleri insana huzur verir.
ANTİK BİRGİ
Ege'nin karakterini yitirmemiş kasabalarından Ödemiş'e bağlı Birgi'ye mutlaka uğrayın. Küçük Menderes Nehri'nin suladığı geniş bir ovanın kenarında, Bozdağ'ın ormanlarla kaplı eteklerindeki Birgi, arkeolojik ve kentsel bir SİT alanıdır.
KAR KEYFİ, NİKFER
Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Nikfer, kışın görülebilecek beldeler arasındadır. Şirin bir kasaba olan Nikfer'de huzurlu saatler sizleri bekliyor. Özellikle merkezde bulunan müzeyi ziyaret etmelisiniz.
DOĞA DOSTU SEFERİHİSAR
Temiz havası, dingin doğası ile Ege'nin nadir ilçelerinden olan Seferihisar da yaz ayları dışında, kışın da dikkat çekiyor. Sakin şehir unvanını alan Seferihisar, huzur arayanların rotası. Eğer, burayı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız mutlaka Teos Ormancı Tatil Köyü'ne uğramalısınız. Sizi yeşillikler ile karşılayan mekanda zaman su gibi akıp geçiyor. Mekanın arkasında ormanlık alan bulunuyor. Ormanda yürüyüş yaparak doğayla iç içe olabilirsiniz. Zamanınız varsa bungalowlarda konaklayabilirsiniz.
Eğer siz de kış tatili yapmak istiyorsanız, fazla uzakları seçmenize gerek yok. Ege'de size uygun kış tatili rotası mutlaka mevcut.
Buradaki pansiyonların çoğu o gizemli hayatı keşfetmek için trekking turları düzenler. Herakleia, bazı kış günleri ürpertici olabilir. Fırtına çıkar, şimşek çakar, Athena Tapınağı, Bizans Kalesi ve göldeki adacıkların üzerindeki kalıntılar aydınlanır. Doğanın en saf halini bulmak mümkündür kışın.
Örneğin Ödemiş Gölcük'te donmuş gölün sessizliği bir başkadır. Birgi'nin sokakları daha bir samimidir. Tire çarşısında kışa rağmen yemeni oyalarındaki renklerin canlılığı büyüleyicidir. Bafa Gölü kıyısındaki Herakleia'nın yağmur sonrası toprak kokusu daha bir canlıdır.
BÜYÜLÜ HERAKLEIA
İzmir'e 160 km mesafedeki Bafa Gölü'nün civarı, kış da olsa yürüyüş yapmayı sevenleri günlerce oyalayacak malzemeyle doludur. Sükunet içinde, bir iki günde rehabilite olmayı isteyenleri de bu bölge memnun edebilir. Göl kıyısındaki Kapıkırı'ya (Herakleia) gelmeden önce göl kenarında kefal yemeyi ihmal etmeyin. Kapıkırı özellikle kışın büyülü bir yer. Coğrafya burada her an uyanık olmanızı gerektirir. Çünkü değişen hava şartlarıyla görüntüler de farklılaşır. Hayvanları ve ekili alanlarıyla burası herhangi bir köy gibi dursa da, aslında zamanında dağlarda daha gizemli hayatlar yaşatmıştır.
Yeşilyurt'taki pansiyonların şöminelerinden gelen odun ateşi çıtırtısının keyfini başka bir yerde bulamazsınız. Bozdağ etekleri beyazlara bürünür.
CENNET YEŞİLYURT
Altınoluk'tan Çanakkale yönüne doğru giderken, Assos sapağını 1 km geçtikten sonra, sağa ayrılan yol, Ege'nin en güzel yaşayan köylerinden biri olan Yeşilyurt'a varır. Burada restore edilen eski Rum evlerinin yanı sıra konumlarıyla dikkat çeken birçok butik otel mevcuttur. Evler, dükkanlar ve meydandaki köy camisinden yaşam akar, sokaklardaki çocuk sesleri insana huzur verir.
Birçok kişi, tatil için şehir kalabalıklarından uzak bir yer arar. Kış, bu kaçışlar için uygun bir mevsimdir. Çünkü doğa ve yerli halk tüm sadelikleri ve gerçeklikleriyle kendilerini gösterir.
Kasabalar, köyler ve hatta normalde turist akınına uğrayan yerler bile kışın daha rahat nefes alır. Kış soğuğunun diriliği ile beldelerin renkleri ve kokuları daha bir farklı olur.
Gölcük, kışın karla kaplıdır. Göl bazen donar. 1050 metre yükseklikteki gölde sazan ve yayın balığının yanı sıra kerevit de bulunur. Günübirlik de gidilse, restoranlarında farklı tatlar için mola verilebilir.
Burası oğlak etinden yapılan güveç ve sarımsak soslu yayın tavasının yanı sıra, Ödemiş Köftesi ve bölgede yapılan sucuklarla da ünlüdür. Konaklamak isteyenler için ise göl etrafında otel, pansiyon ve kampingler vardır.
Birgi'nin en eski sokakları Ulu Cami'nin hemen arkasında yer alır. O sokaklardan bir kez geçmek ve o özgür ruhu bir kez tatmak gerek. Birgi evleri de turistlerin en gözde uğrak yerleri arasındadır.
LEZİZ TATLAR; TİRE
İzmir'e 80 km mesafedeki Tire de kimliğini koruyan yöreler arasındadır. Tire'de denenmesi gerekenlerin ilk sırasında özgün yemekleri gelir. Ege'nin ot dolu mutfağı burada öne çıkar.
Dağlardan toplanan otlar Tire'nin ünlü Salı Pazarı'nda satılır. Ayrıca urgancılık, nalıncılık, yorgancılık ve keçecilik gibi nesli tükenmekte olan zanaatlar burada bir aradadır.
GÖL MANZARASI
İzmir'e 140 km mesafede yer alan Gölcük, bu mevsim görülmesi gereken yerler arasında. Ege'de göl ve ormana birlikte pek sık rastlanmaz. Yazın adeta bir yayla gibi serin olan bu popüler dinlenme yerleşimi, Karaçam ormanlarıyla kaplı bir yaylanın ortasındaki krater gölünün kıyısındadır.
Öte yandan kasabanın sınırları içerisinde, yapım aşamasındaki Bozdağ Kayak Merkezi yakın zamanda kayak tutkunlarını ağırlayacak. Fakat kimi zaman, belediyenin düzenlediği şenlikler ve etkinlikler ile kar keyfi burada meraklarına sunuluyor. Öte yandan doğa sporları tutkunları özel olarak da merkezin bulunduğu yeri sıklıkla ziyaret ediyor.