Gaz, şişkinlik ve ödem oldukça can sıkıcı sorunlardır. Karnınızın şişmesine neden olur ve rahatsız ederler. Gaz yapan besinler, düz bir karnın en büyük düşmanıdır ve öyle ki bazıları için maden suyu içmek bile şişmiş bir karın sebebi olabiliyor. Gaz yapan bu besinlere şaşıracaksınız. Dümdüz bir karnın önündeki en büyük engel, fazla yağlardan hemen sonra gaz ve şişkinliktir. Normalde düz olan karnınızı sık sık fazladan şişmiş görüyorsanız gaz şikayeti yaşıyor olabilirsiniz. Bazı besinlerin gaz yaptığını biliyoruz ancak gaz yapan bazı besinler oldukça beklenmedik ve şaşırtıcı. Örneğin, maden suyu gibi birçok kişinin gaz problemine iyi gelen bazı şeyler, sizin şişmiş karnınızın en büyük sebebi olabilir.
Gaz ve şişkinlik problemi her 5 kişiden 2'inde görülebiliyor.
Gaz probleminden kurtulmak için gaz yapan besinleri tüketirken dikkatli olmanız gerekebilir. İşte, şişkinliğe neden olan bazı besinler...
Fasülye gaza neden olan ve yaygın tüketilen besinlerden biridir.
Fasülye, FODMAD adı verilen karbonhidratlardan içerir. Bu karbonhidratlar bir çok kişi için gaz nedenidir. FODMAD'ların sindirilmesi zordur. Bağısak bakterileri tarafından parçalanırken gaz üretimine neden olurlar.
Birkaç makaleye göre, soya fasulyesi en gazlı olanıdır ve aynı zamanda en yüksek şeker yüzdesini içerir.
iPUCU: Fasulye sizi rahatsız edecek kadar gaz yapıyorsa, ıslatma suyuna biraz kabartma tozu serpin. Baklagillerin ürettiği gazın hacmini azaltacak , ayrıca daha hızlı pişecekler.
ŞİŞKİNLİĞİNİZİN NEDENİ SOĞAN OLABİLİR!
Soğanlar, şişkinliğe neden olabilen çözünür lifler olan fruktanlar içerir.
Fruktanlar ayrıca sarımsak, pırasa, agav, buğday ve bir dizi başka gaz üreten gıdada da bulunur.
Küçük miktarlarda bile soğan ve sarımsak şişkinliğe ve diğer sindirim sorunlarına neden olabilir.
Soğan yemek, yiyeceklerin midede kaldığı süreyi uzatarak mide asidini uyarırlar, bu nedenle mide yanmasını ve geğirmeyi şiddetlendirir.
Fasulye gibi, mercimek de içerik açısından FODMAP'ları yüksek bir baklagildir.
Mercimek gaz yapmasına rağmen oldukça sağlıklı besinlerden biridir. Bir fincan mercimek yaklaşık 15 gram protein ve lif içerir. Demir, folat ve magnezyum ihtiyacını karşılamak için birebirdir.
İPUCU: Mercimeklerinizi en az 4 saat ve tercihen gece boyunca ıslatmayı hedefleyin . Islatma suyunu boşaltın (yani fasulyeleri pişirmek için kullanmayın). Ardından, gaz üreten karbonhidratları yıkamak için pişirmeden önce mercimeklerinizi iyice duruladığınızdan emin olun.
MADEN SUYU GAZ YAPAR MI?
Maden suyu içmek genellikle güvenli ve çok sağlıklıdır. Çok az araştırma, sade maden suyu içmenin herhangi bir ani olumsuz sağlık etkisine işaret ediyor.
Karbonatlı maden suyu, hıçkırıklara veya şişkinliğe neden olabilen karbonik asit içerebilir. Bu nadiren kalıcı bir gaz nedeni olur.
Maden suyunun kapağını açtığımızda içerisinde bulunan Co2 gazının bir bölümü dışarı çıkar. Bir kısmında maden suyunu içerken tuttuğumuz havaya karışır. Ve geğirmemize neden olur. Yani Co2 gazının büyük bir bölümü sindirim sistemine karışmaz.
Hassas bir mideniz varsa maden suyu içerken yavaşlamayı tercih edebilirsiniz. (POSTA)
SAKIZ ÇİĞNEMEK GAZA NEDEN OLABİLİR!
Bu sizi şaşırtabilir ama sakız bağırsaklarda şişkinliğe ve gaza neden olabilir . Şişkinlik, sindirim sisteminizde hapsolmuş gazın bir sonucudur
Sakız çiğnemek karın ağrısına ve şişkinliğe neden olabilecek hava ceplerini yutmanıza neden olabilir.
Sakız çiğnerken doğal olarak çok fazla hava yutarız - şekersiz olsun ya da olmasın. Yutulan fazla hava fazladan gaz anlamına gelecektir.