Makedonya'nın sınırını kapatması sonrası çoğu Afgan ve Pakistanlı 20 bin sığınmacı bölgede mahsur kaldı. Yunan polisinin sığınmacıları sınırdan uzaklaştırmasını protesto eden iki Pakistanlı göçmen başkent Atina'da intihar teşebbüsünde bulundu. Son anda müdahale edilerek kurtarılan iki göçmen hastaneye kaldırıldı. (ntv.com.tr)
Avrupa sınırlarının bir biri ardına kapanması üzerine binlerce sığınmacı Yunanistan'da mahsur kaldı. Geçici sığınma merkezleri dolup taştı.
Binlerce Suriyeli ve Iraklı sığınmacı Eidomeni'de bekletilirken, Afgan ve Pakistanlı sığınmacılar Diavata'ya naklediliyor. Bir yandan durmaksızın Adalar'dan Pire Limanı'na indirilen göçmenlerin kimlikleri tespit edilmeye çalışılırken, göçmen ağırlama merkezleri kapasitelerini çoktan aştı. Sığınmacıların birçoğu Atina-Lamia kara yolu boyunca konaklamak zorunda kaldı.
AB ülkelerinin tutumu nedeniyle kendilerini Yunanistan'da kıstırılmış hisseden 500'e yakın göçmen Atina'nın göbeğinde Viktoria Meydanı'nda toplandı.
Kalabalıktaki 25 yaşlarında olan iki Pakistanlı göçmen, bu durumu protesto etmek için elbiselerinden ilmik yapıp kendilerini ağaca asarak intihar teşebbüsünde bulundu.
Soydaşları iki sığınmacıyı kurtarmayı başarırken, durumlarının ağır olduğu tespit edildi. Pakistanlı iki genç, Kızıl Haç ve İppokrateion hastanelerine kaldırıldı.
Makedonya başta olmak üzere Batı Balkan ülkeleri sınırlarını kapatmasına rağmen otobüslerin içinde bekleyemeyenler 450 kilometrelik bir yolu yürüyerek kat edip sınıra varmaya çalışıyor.
Sığınmacı kriziyle ilgili Brüksel'de görüşmelerde bulunan Yunan Mültecilerden Sorumlu Bakan vekili Yiannis Mouzalas, ülkesinde hüküm süren zor durumu olabildiğince açık bir şekilde tasvir etti ve ülkenin kırmızı çizgilerini belirtti.
Tek taraflı kararların kabul edilmeyeceğini vurgulayan Yunan Bakan vekili Mouzales, “Yunanistan Avrupa'nın Lübnan'ı olmayacak, insan deposu haline getirilmeyecek" dedi.
Sığınmacı krizinde Avusturya ile ters düşen Yunanistan, Viyana Büyükelçisi Chryssoula Aliferi'yi geri çağırdı.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Büyükelçi Aliferi'nin "Yunanistan ve Avusturya devletleri ve halkları arasındaki ilişkiyi korumak adına istişarelerde bulunmak üzere" çağrıldığı ifadesine yer verildi.
Avusturya'nın sığınmacı sorununu görüşmek üzere Viyana'da düzenlediği toplantıya Yunanistan'ı davet etmemesi, Atina'nın tepkisine neden olmuştu.