SAĞLIK

Bebeklerin göz rengi neden değişir?

Craig Benzine'nin yazı dizisinde yer verdiği bebeklerin doğumda mavi gözlü doğup yetişkinlik döneminde sadece beşte birinin mavi gözlü kaldığı değişkenliği açıkladı.

Vücuttaki bu melanin deri ve saç rengini belirleyen pigment içeriyor. Melanin aynı zamanda göz rengini de belirliyor.

İnsanlarda gözün, daha doğrusu irisin rengi, orjinal olarak kahverengi bir kimyasal olan melanin pigmentine bağlı olarak değişir.

Açık gözlü bebeklerde az melanin bulunur, koyu gözlerde ise daha fazla melanin bulunmaktadır. Melanin seviyesi ortada olanlar ise yeşil veya ela gözlü olurlar. Bebekler melanin seviyesi düşük doğar ve büyüdükçe melanin seviyesi artar. Eğer melanin seviyesi aynı kalırsa mavi gözlü bebek olmaya devam edecektir.

Doğumdan itibaren aynı göz rengine sahip olan bebekler genellikle Afrika, Latin Amerika ve Asya bebekleridir. Gözleri kahverengi doğar ve öyle de kalır.

Ancak tüm bunlara rağmen bebeklerde göz rengi doğumdan sonra yaklaşık 9. ayda tamamen sabitlenirken 3 yaşına kadar da bu süreç devam edebilir.

Koyu tenli bebeklerde gözler de koyu renk doğar ve çoğunlukla öyle kalır. Açık renklilerde ise göz genellikle mavi ya da gri olur, sonrasında ise koyulaşır.

İşte bunun sebebi, doğumdan sonra salgısı devam eden melanin pigmentidir; pigment miktarı arttıkça göz koyulaşır.

Bebeklerde henüz gelişim tamamlanmadığı çok ilginç bir diğer durumdan bile anlaşılabilir:

Bebeklerde, ışık miktarına göre göz kaslarının kasılarak gözbebeğini daraltıp genişletmesi, kasların hücreler üzerine baskı yapıp gevşemesine ve bu sebeple melanin pigmentinin dağılımını etkileyerek gözde renk değişimlerine sebep olabilmektedir.