Yaklaşık 65 milyon yıl önce gezegenimize çarpan bir asteroit yüzünden nesilleri tükenen dinozorlardan sonra Dünya'da yaşamın nasıl yeniden başladığı kısa süre içinde netlik kazanabilir.
Gezegenimizin tarihinin bilinen en büyük toplu ölümüne sahip olan gök taşı, bugünkü Meksika Körfezi'ne isabet etmiş ve dinozorların dışında pek çok canlı türünün gezegenden silinmesine neden olmuştu.
Bu göktaşını incelemek için düğmeye basan bir grup bilim insanı astroitin düştüğüne inanılan bölgedeki çalışmalar kapsamında Nisan ayında sondaj işlemine başlayacak.
Yerin altından alınan örneklerdeki DNA'ları inceleyecek olan ekip, bu denli bir felaketten sonra yaşamın nasıl devam ettiği sorusunun cevabını bulmayı hedefliyor.
İki ay sürecek sondaj çalışmalarının ardından zeminden 793 ila 1524 metre altta olduğu tahmin edilen örneklere ulaşılacak. Farklı katmanlardan alınan örnekler, farklı periyodlarda gezegenimizin nasıl değişim geçirdiği sorununa da cevap sunacak.
<b>DİNAZORLAR NASIL YOK OLDU?</b>
<p>Geçtiğimiz günlerde "Science Daily" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, dinozorların yok olmasına neden olduğu sanılan dünyaya bir gök taşının çarpmasıyla Hindistan'daki volkanik patlamalar, aynı dönemde meydana geldi.</p>
California Üniversitesi'nden jeologlar, 65 milyon yıl önce dünyaya çarpan gök taşının etkisiyle Hindistan'daki volkanik patlamaların hız kazandığına ve bu iki felaketin dünya genelinde Richter ölçeğine göre 9 ve üzerinde depremlere yol açtığına dair kanıtlar buldu.
Araştırmacılar, yüz binlerce yıl süren volkanik patlamalar ve yol açtığı depremlerin dinozorlar dahil pek çok kara ve deniz memelisinin dünya üzerinden silinip gitmesine neden olduğunu savundu.
Birbirini izleyen gök taşı çarpması ve volkanik patlamaların, gezegeni toz ve zehirli gazlarla kaplayarak iklim değişikliklerine yol açtığı ve birçok canlının yok olmasına neden olduğu sanılıyor.