KÜLTÜR-SANAT

2 bin 682 kilometre yol teptiler... Afrika ülkesine Menemen modeli

Orta Afrika ülkesi Çad'da geleneksel yöntemlerle çömlekçilik yapan 6 kadın, bu alanda adını dünyaya duyuran İzmir'in Menemen ilçesindeki ustalardan mesleğin modern tekniklerini öğreniyor.

Larissa Antik Kenti kazılarında elde edilen bulgulara göre toprak eşya ve seramik üretiminin milattan önce 7'nci yüzyıla kadar uzandığı belirlenen Menemen'de çömlekçilik önemini korumaya devam ediyor.

Menemen'de 7 kuşaktır toprak testi ve çömlek üreten ailenin üyelerinden 64 yaşındaki Bilal Deniz de zaman zaman yurt dışından Türkiye'yi ziyaret edenlere çömlekçilik eğitimi veriyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) organizasyonuyla daha önce 2 kez Çad'ın başkenti Encemine'ye bağlı çömlekçiliğiyle ünlü Gaoui köyüne giderek eğitimler veren Deniz, şimdi ise aynı bölgeden 6 çömlekçi kadını misafir etti.

Çad Kültür İşleri, Turizm ve El Sanatları Bakanlığı yetkilisi Hadje Achta Saimoune ile Menemen'e gelen kadınlar, Bilal Deniz, oğlu Emre Deniz ve buradaki ustalardan çömlekçiliğin modern teknikleriyle ilgili bilgiler alıyor.

Toprağın işlenmesinden pişmesine kadar çömlek yapımında tüm evreleri elleriyle gerçekleştiren Çadlı kadınlar, burada elektrikle çalışan makinelerde çömlek yapmayı öğreniyor.

Çadlı kadınlar, eğitimin ardından bu ay ilçede düzenlenecek 2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali'ne de katılacak.