DÜNYA

100 aileyle kuruldu, şimdi 80 bin kişi yaşıyor

Suriyeli sığınmacı sayısının en fazla olduğu ülkelerden biri de Ürdün. BM verilerine göre Ürdün'de 600 bin Suriyeli göçmen bulunuyor. Suriye sınırındaki El Zaatari mülteci kampı ise, 100 Suriyeli sığınmacı ailesiyle kuruldu. El Zaatari kampında bugün 80 bin sığınmacı yaşam mücadelesi vermek zorunda.

İngiltere'nin başkenti Londra'da Suriyeli sığınmacılara yardım konferansı düzenleniyor. 8.75 milyar dolar yardım toplanması amaçlanan konferansta Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil ediyor.

Londra'daki konferans, Suriyeli sığınmacıların komşu ülkelerde yaşadığı dramı da bir kez daha gündeme getirdi.

Ürdün'de Suriye sınırına yakın bölgede kurulan El Zaatari kampında bugün 80 bin sığınmacı yaşıyor. Kampta günde 15.5 ton ekmek dağıtılıyor.

Büyük bir kente dönüşen El Zaatari'de sığınmacıların günlük ihtiyaçlarını karşılamak için berber dükkanları, manav, bakkal, kahvehane ve pizza lokantaları bulunuyor.

Evlenmek isteyen sığınmacıların gelinlik gibi ihtiyaçları karşılayacağı butik dükkanlar da açılmış.

Ürdün Kralı Abdullah, El Zaatari kampını terör örgütü IŞİD'in etkisinden korumak için 24 saat kamera sistemiyle gözetlediklerini söyledi.

Suriye Donörler Konferansı BM, İngiltere, Almanya, Kuveyt ve Norveç işbirliği ile İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün yapılacak. Konferansın ana gündem maddesini Suriye'deki savaştan etkilenenlere insani yardım dışında iş ve eğitim fırsatları verilmesi oluşturuyor.

70 ülkeden liderlerin, bakanların, sivil toplum kuruluşlarının ve bazı önde gelen uluslararası şirketlerin katılacağı konferansta Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil edecek.

Dördüncüsü düzenlenen "Suriye ve Bölgesi'ne Destek 2016" başlıklı konferansta, Suriye'de istikrarı sağlamak için uluslararası toplumun çalışmaları ve Suriye'de uluslararası hukuka uyulması için baskı oluşturulması da gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Dünya liderleri Suriye'deki savaştan kaçan mültecilere ayırmayı amaçladıkları yaklaşık 9 milyar dolar tutarındaki yardım ile Lübnan, Türkiye ve Ürdün gibi Suriye'ye komşu ülkelerde yaşayan mültecilere insani yardımın yanısıra iş ve eğitim fırsatları sunulması için masaya oturacak.

Mülteci çocukların 2017 yılına kadar eğitim ve öğretime başlatılması ve Suriye'de savaşın içinde yaşayanlar için gıda, barınma, sağlık ve sağlık hizmetlerinin yeniden kurulması için atılması gereken adımlarda konferansta konuşulacaklar arasında. Konferansın, Suriye'deki insan haklarının önemine vurgu yapacak güçlü bir mesaj vermesi bekleniyor.

Suriye ve Bölgesi'ne Destek konferansına Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Başbakan Ahmet Davutoğlu, ev sahibi ülkelerin Dışişleri, Eğitim ve Gelişim Bakanları ile uluslararası yardım kuruluşlarının yöneticileri ve temsicileri katılıyor

Konferansın açılışında Birleşmiş Milletler, Kuveyt, Almanya, Norveç, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve İngiltere'den liderler sırasıyla kısa birer konuşma yapacak. Gün boyu süren ikili ve toplu oturumların ardından, konferans ortak basın toplantısı ile sona erecek.

Birleşmiş Milletler Çocuk Ajansı, Suriye ve Suriye dışında yaşayan mülteci çocukların kayıp bir nesil olmaması için eğitimine ayrılması gereken tutarın 1.4 milyar dolar dolayında olduğunu kaydetti.