Hemen herkesin bir hesabına sahip olduğu Facebook kurulalı 10 yıl oldu. Her ne kadar 2020 yılında kapatılacağı iddia edilse de 10 yıl önce üniversite öğrencileri arasında kullanılması için açılan bir site her gün yüz milyonlarca insanın akınına uğruyor. Rusya, İran ve Çin gibi ülkelerin dışında dünyanın yoğun ilgi gösterdiği Facebook 10 yıl önce nasıldı, bugünkü haline nasıl geldi?
Facebook (2004)
4 Şubat 2004... Mark Zuckerberg'in Harvard Üniversitesi'nde okuduğu o günlerde yarattığı Facebook'un ilk hali böyleydi ve bugünün Facebook'uyla mavi-beyaz tonlu renkler haricinde hiçbir benzerlik yoktu.
Facebook (2005)
1 yıl sonra Facebook'ta ufak ufak detaylandırma çalışmaları başlamıştı. Ancak buna rağmen sitenin görünümü MySpace'i andırıyordu ve kendine özgü bir tasarımdan bahsetmek imkansızdı.
Facebook (2006)
Tarih 20 Eylül 2005... İsmi TheFacebook.com olan sitedeki 'the' kelimesi atılıyor ve geriye Facebook.com kalıyordu. Artık siteye kullanıcılar daha büyük fotoğraflar yükleyebiliyordu.
Facebook (2007)
Facebook'a eklenen 'mini-feed' özelliği ile artık site yetişkinlere de hitap eder hale gelmişti. Bu sayede kullanıcılar arkadaşlarının günlük aktivitelerini artık kendi profilleri üzerinden bugünkü kadar detaylı olmasa da görebiliyordu.
Facebook (2008)
Artık Facebook yavaş yavaş detaylara ağırlık vermeye başladı. 2008 yılı itibariyle tasarımı da değişen sitenin ilk halini pek çok Türk kullanıcı da hatırlayacaktır; zira Facebook özellikle 2007 sonrası bu dönemlerde Türkiye'de patlamış ve kullanıcılar ilk olarak bu sayfayla karşılaşmıştı.
Facebook (2009)
2009 yılının Mart ayında Facebook yeni sayfa tasarımına geçti. Kullanıcılar artık ekstra link kullanmaksızın fotoğraf, video ve metin içeriklerini hızlıca paylaşabiliyordu.
Facebook (2010)
Facebook bu kez de radikal bir değişiklik yapmış ve kullanıcıların fotoğraflarını sayfanın en üstüne çıkarmıştı.
Facebook (2011)
Facebook'ta artık kullanıcılar Facebook dışında olsa dahi herhangi bir şey yaptıklarında (örneğin video izlediklerinde) bunu otomatik olarak sitede paylaşabiliyordu.
Facebook (2012)
Facebook'un belki de bugüne kadar devrim niteliğindeki tasarım değişimi 2012'de oldu. Zaman Tüneli kavramı hayatımıza girdi. Artık Facebook kullanıcıların paylaştıkları her içeriği gün gün sınıflandırıp kolayca bir zaman tünelinden geçiyormuşçasına kullanının geçmişte paylaştığı içeriklere bakabilmesini sağladı.
Facebook Zaman Tüneli Uygulamaları
Kullanıcılar artık dinledikleri müzik listelerini veya izledikleri filmleri gösteren bir koronolojik listeye kavuştu; zaman tüneli kavramı biraz daha detaylandırıldı.
Facebook'da devasa fotoğraflar
Facebook'ta artık fotoğraflar çok daha büyük bir şekilde görülmeye başladı. Kullanıcılar ilk etapta bunu garipsese de zaman içinde kullanıcılar bunu da sevdi.
Facebook (2013)
Ufak tasarım değişikliklerinin yanında artık kullanıcıların kullandıkları uygulamalar zaman tünelinde daha geniş yer bulabiliyordu.
Facebook'ta Twitter esintisi
Facebook'un hızla büyüyen rakibi Twitter'dan ilham almaması elbette beklenemezdi. Şirket Twitter'da görülen bir uygulama olan hashtag (#) kullanımı ve doğrulanmış hesap kavramını hayatımıza soktu.
Facebook'ta trendi izlemek
Twitter'ın en önemli özelliği olan Trend listesinin bir benzeri Facebook'a geldi. Henüz yeni yeni tasarıma dahil edilen bu bölüm ile artık Facebook'ta en çok konuşulan konu başlıklarını takip edebileceğiz. Ancak bu özellik henüz herkese açılmış değil ve test aşamasında.
10 yılda Facebook bakın nasıl değişti
10 yılda Facebook bakın nasıl değişti
Rakamlarla Facebook
10 yıl içinde Facebook çok yol kat etti. İşte yıl yıl Facebook'un kullanıcı sayısındaki artış:
2004: 1 milyon
2005: 6 milyon
2006: 12 milyon
2007: 58 milyon
2008: 145 milyon
2009: 360 milyon
2010: 608 milyon
2011: 845 milyon
2012: 1 milyar 56 milyon
2013: 1 milyar 230 milyon