Ekonomi

Foçalılar dava açmıştı... Mahkemeden Şengül Ailesine veto!

AK Parti İzmir eski İl Başkanı ve 24’üncü Dönem Milletvekili Aydın Şengül’ün eşi Nur Şengül’ün yönetim kurulu başkanı olduğu Miray Madencilik Şirketi’nin, Foça’da hayata geçirmek istediği termal turizm amaçlı jeotermal kaynak arama sondajı mahkemeden veto yedi. Öte yandan şirketin projeyi gerçekleştirmek istediği araziyi de dava sürecinde devrettiği öğrenildi.

Foça ilçesi Fevzipaşa mahallesindeki tarım ve zeytinlik alanda AK Parti İzmir eski İl Başkanı ve 24. Dönem Milletvekili Aydın Şengül’ün eşi Nur Şengül’ün yönetim Kurulu Başkanı olduğu Miray Madencilik AŞ tarafından yapılması planlanan 'Termal Turizm Amaçlı iki adet Jeotermal Kaynak Arama Sondajı' projesinde, mahkeme “ÇED Gerekli Değildir" kararını İzmir 8. İdare Mahkemesi hukuka uygun bulmadı.

Öte yandan şirketin projeyi gerçekleştirmek istediği araziyi de dava sürecinde devrettiği öğrenildi.

Mahkeme kararında, Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili "Onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez" hükmüne yer verdi.



Ziraat Mühendisi, Çevre Mühendisi, Jeoloji/Hidrojeoloji Mühendisi, Jeofizik Mühendisi ve Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi eşliğinde 05.01.2024 tarihinde mahallinde gerçekleştirilen keşif sonucunda Bilirkişi Heyeti 15 Nisan 2024 tarihinde yayınladığı bilirkişi raporunda proje ile ilgili olumsuz görüş yer almıştı. 

Proje Tanıtım Dosyasında (PTD) kuyularda karşılaşılacak jeotermal akışkanın (Buhar+Su) olası kimyasal özellikleri hakkında hiçbir bilgi verilmediğine dikkat çekilerek, “Jeotermal akışkanlar çevredeki diğer yüzey ve yeraltı sularından daha yüksek çözünmüş madde içermesi nedeniyle toprağı, akarsuları ve yeraltı sularını kirletme potansiyeline sahip olup ÇED sürecinde değerlendirilmesi gerekli en önemli etkenlerdendir. Yakınlarda açılan birçok jeotermal sahada bulunan kuyularda yapılmış kimyasal analizler bulunmasına karşın PTD raporunda hiç değinilmemiş olması önemli bir eksikliktir.” olarak değerlendirildi.

Çevredeki köylerin içme kullanma suyu ihtiyaçları bu birimde açılan sondajlardan karşılandığına vurgu yapılan kararda, “Her iki sondajın da 50-60 metre uzağında dere yatağı olması, olası kirlenmelerin taşınması açısından önemli riskler oluşturmaktadır. Bir alandaki birbirini etkileyebilecek etkinliklerde hangi kamu yararının üstün olduğu konusu hukuksal açıdan tartışmalı bir konu olmakla birlikte tarım alanları söz konusu olduğunda tarım alanları ön sırada yer almalıdır.” kanaatinin ön plana çıktığı vurgulandı.



Davaya konu faaliyetin işletme projesi değil henüz işletme faaliyeti öncesi gerçekleştirildiğinin altı çizilen kararda, "sondaj faaliyeti olduğu görülmekle birlikte, faaliyetin hayata geçirilmesi durumunda aynı etkilerin söz konusu olacağına dikkat çekildi. Dolayısıyla projenin uygulanacağı saha, coğrafya bir bütün olarak değerlendirildiğinde, termal turizm amaçlı jeotermal kaynak arama projesine ilişkin faaliyete göre çevrenin korunmasına ilişkin kamu yararının öncelikli olduğu değerlendirilmiştir" denildi.

Planlanan etkinlikle ilgili Proje Tanıtım Dosyasında işlemi sakatlar mahiyette birçok eksikliğin bulunduğu, gerek tespit edilen bu eksiklikler gerekse faaliyetin bilirkişi raporu ile tespit edilen çevreye olası etkileri dikkate alındığında, söz konusu etkinlikte kamu yararı bulunmadığına karar verildi.



Mahkeme kararında ön plana çıkan başlıklar:

- Çevresel etkilerinin ve bu etkilerin en aza indirilmesi konularının jeolojik ve hidrojeolojik yönlerden yeterli olmadığı,

- Dava konusu etkinlikle ilgili olarak hazırlanan NPTD raporu jeolojik ve jeofizik özelliklerin saha gerçekleriyle uyumlu olmadığına, * Alanda keşfi yapılan sondaj lokasyonlarının rapordaki jeofizik verilerde önerilenlerden farklı olduğu ve bunların hangi veriler doğrultusunda belirlendiğinin NPTD içinde bulunmadığı,

- Planlanan alanların hem su kaynaklarına hem de toprak varlıklarına çok yakın konumda bulunması ve bu bağlamda özellikle yaşamın temel kaynaklarından olan yüzey ve yeraltı suları ile sürdürülebilir gıda üretiminin anahtarı olan toprakların kirletilme potansiyelinin mevcut olduğu,

- 96 metreküp olarak tasarlanmış havuzun sadece çamur havuzu olarak bile yetersiz olmasına rağmen kuyu temizliği amaçlı çekilen jeotermal akışkan için yetersiz kalacak.

(Fotoğraflar: Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu)