Güncel

Foça Belediyesi tahsisi iptal etmişti… Bilimler Köyü’nde neler yapıldı?

İzmir Foça’da bir araya gelen bilim insanlarının gençlere bilimi sevdirmek için kurduğu Bilimler Köyü için verilen tahsis kararı Foça Belediye Meclisi tarafından iptal edildi. Köyün yerine ise hayvan barınağı yapılacağı iddia edildi.

EGEDESONSÖZ - Foça'da 2019 yılında dönemin belediye meclisi tarafından 29 yıllığına Bilimler Vakfı'na tahsis edilen 79 hektarlık alanda Şirince'deki Ali Nesin'in Matematik Köyü örnek alınarak inşa edilen Bilimler Köyü'nde 2022 yılında faaliyetler başlamıştı.

Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz'ün de kuruluş sürecinde destek verdiği Bilimler Köyü'nde gençlerin, gönüllü ve uzman bir akademik kadronun özverisi sayesinde, ilgi duydukları bilgiyle buluşuyordu.

Ancak geçtiğimiz gün toplanan Foça Belediyesi Meclisi bilim severleri üzecek bir karara imza attı. Meclis, Bilimler Vakfı ile yapılan protokolü iptal etme kararı aldı. Kararın iptal edilmesinin gerekçesi ise vakfın 'kamu yararı' statüsünün olmaması. Kar amacı gütmeyen bir kolektif olarak kurulan Bilimler Köyü önümüzdeki günlerde kapatılacak. Köyün yerine ise hayvan barınağı yapılacağı iddia edildi.



KÖYÜN AMACI BİLİMİ SEVDİRMEK

İzmir Fen Lisesi mezunu bir grup sınıf arkadaşının projesi olarak yola çıkan Bilimler Köyü'ne farklı şehirlerden, okullardan ve disiplinlerden gelen yüzlerce gönüllü destek verdi. Bilimler Köyü'nün kuruluş amacı, eleştirel düşünmeyi artırmak, bilimsel eğitimi desteklemek, dünyaya felsefeyle bakabilme yeteneğini geliştirmek, bilimleri sevdirmek, sanat dallarını düşündürmek ve gençleri bilim insanı olmaya özendirmek.

Projenin 'hayal babası' Alper Dizdar Bilimler Köyü'ne neden ihtiyaç duyulduğunu 'Genel olarak üniversitelerdeki eğitimlere, öğrencilerin durumlarına bakmak lazım. Nasıl ele alırsak alalım hep aynı yere çıkıyoruz: Öğrenciler bilime ve bilim insanlarına istedikleri kadar ulaşamıyorlar, bilim insanları da üniversitelerde istedikleri içerikleri üretemiyorlar. Sonuç 'gönüllü hocalar'la, 'bilime gönüllü öğrenciler' oluyor. Bir arada üretme noktasında çok istekli olacakları şimdiden ortaya çıkmış durumda' ifadeleri ile anlatmıştı.



AKADEMİK KURULDA UZMAN İSİMLER

Bilimler Köyü Akademik Kurulu'nda Pınar Bedirhanoğlu (ODTÜ), Alper Dizdar (İstanbul Üniversitesi), Zafer Gedik (Sabancı Üniversitesi), Cenk Saraçoğlu (Ankara Üniversitesi),Aylin Şendemir (Ege Üniversitesi),Aylin Topal (ODTÜ) ve Berna Zengin Arslan (Özyeğin Üniversitesi) yer alıyor.

KÖYDE NELER YAPILDI?
COVID-19 pandemisi sonrasında bağışlarla ve gönüllü çalışmalarıyla inşa edilen Bilimler Köyü'nde 2022 yazında 60 katılımcıyla, 2023 yazında ise 220 katılımcıyla atölyeler gerçekleştirildi.