Güncel

Ege’nin Sayıştay raporu: Kaçan paralar, üçkağıtçı öğretim üyeleri!

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ- Sayıştay Başkanlığı tarafından 'Ege Üniversitesi 2021 Yılı Denetim Raporu' tamamlandı ve kamuoyuyla paylaşıldı. Eylül ayında hazırlanan ve güncel veriler sunan çalışmada üniversitenin eksik ve hatalarına yer verildi. Raporda dikkat çeken detaylara yer verildi.

HASTANEYE BİLE UĞRAMADAN PARALARI ALMIŞLAR
Rapora göre Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bazı öğretim üyelerinin hastaneye muayenehane açmalarına rağmen bildirim yapmadıkları ve hastanede bulunmadıkları halde ek ödeme aldıkları belirtildi. Sayıştay müfettişleri alınan bu ödemelerin yasal faizi ile birlikte geri ödenmesini istedi.

Raporda 'Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ait hesap ve işlemlerin incelenmesi sonucunda öğretim üyelerine ait muayenehane açma bildirimlerinin Hastaneye zamanında yapılmadığının görüldüğü belirtilerek, 'Muayenehane açanlardan bazılarının, açılma zamanıyla eşzamanlı olarak hastaneye durumlarını bildirmedikleri ve kendilerine, hastanede bulunmadıkları ve serbest meslek erbabı olarak faaliyette bulundukları zamanlar için ek ödeme ödendiği tespit edilmiştir. 05.07.2021 tarihli ve E.217608 sayılı Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü Ek Ödeme Biriminin, ana bilim dalları ile bilim dallarına hitaben düzenlediği ve gönderdiği konuyla ilgili yazısına rağmen bazı öğretim üyeleri tarafından bildirim yapılmama durumunun sürdürüldüğü, anlaşılmıştır' denildi.

HUKUKİ SÜREÇ İŞLETİLMELİ
Raporda ayrıca şu görüşlere de yer verildi: 'Kamu İdaresince zamanında muayenehane açma bildirimlerini göndermeyen öğretim üyelerine borç kaydı oluşturulmak suretiyle söz konusu ek ödemelerin geri alınmasına başlandığı bildirilmiştir. Bu itibarla; Kamu İdaresi tarafından başlatılan bahse konu kişilerin tespiti ile haksız olarak yapılan ek ödemelerin, kanuni faizi ile birlikte geri alınması işlemlerinin ivedilikle tamamlanması için gerekli tedbirlerin alınması, bu kişiler hakkında Yönetmelik'in 9'uncu maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca genel hükümlere göre işlem yapılması ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı ile ilgili hukuki süreçlerin işletilmesi gerekmektedir.'

TAHSİL EDİLEMEYEN KİRALAR
Yine raporda 'Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı ile Vakıf İştiraki Şirkete Yapılan Kiralamalarda Sözleşmeye Aykırı Hususlar Bulunması' başlığında üniversite taşınmazlarına ait kiralar ile alacakların uzun bir süre ödenmemesine rağmen Vakıf ve Şirket ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı tespit edildiği kaydedildi. Yapılan incelemede incelemede en az altı aylık süreye tekabül eden kira ve KDV, elektrik, su ve gecikme cezası alacaklarınınre toplam 1.536.029,09 TL olduğunu borcun, vakıf ve şirket tarafından borcun zamanında ödenmediği ve 2021 yılı sonu itibariyle de bu durumun devam ettiği kaydedildi.

KOCA TESİS ATIL BIRAKILDI
Raporda otel niteliğinde olduğu belirtilen üniversiteye ait Çeşme Dinlenme ve Eğitim Tesisleri'nin 5 yıldır atıl bırakıldığı ve önemli bir gelir kaynağından olunduğu da kaydedildi.

Raporda 'Bir turizm bölgesi olan Çeşme'de, turistik faaliyette bulunabilecek donanıma sahip olan ve otel olarak nitelendirilebilecek söz konusu Tesisler, atıl tutulmuş ve yıpranmaya maruz bırakılmış; bu şekilde Tesislerin, gelir getirmesine ve elde edilecek gelirlerle faaliyetlerini idame etmesine mani olunmuştur. Bununla birlikte Tesislerin bitişiğinde bulunan Turizm İşletmeciliği ve Rehberliği bölümlerinde eğitim-öğretim gören öğrenciler de, Tesislerde uygulama yapma ve turizm sektörünün ihtiyacı olan donanım ve tecrübeye sahip olma imkanlarından mahrum kalmışlardır. Kamu İdaresince 2017 yılından bugüne kadar bakım ve onarım için yaklaşık 50.000.000 TL harcama bütçesi öngörüldüğünden ve bütçe yetersizliği nedeniyle bakım ve onarım yapılamadığın, tesisler kullanıma açılamamıştır' denildi.

4 MİLYON 854 BİN TL'LİK GELİR KAYBI
Sayıştay Raporu'nda Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü'nün bulunduğu alanda 49 yıllığına kiralanan araziden elde edilen gelirle ilgili olarak kayba dikkat çekildi. Raporda hak sahibinden alınan yıllık kira bedelinin hatalı hesaplama yapıldığı belirtildi. Yapılan açıklamada 'Yönetmelik hükümleri ve eklerinin, mevzu bahis üst hakkına konu taşınmazın Üniversiteye ait olması nedeniyle üst hakkına ilişkin yıllık kira bedelinin tayininde uygulanma imkanı bulunmamaktadır. Dolayısıyla Kamu İdaresinin, 16.08.2019-15.08.2022 dönemi için yıllık kira bedeline Tüketici Fiyat Endeksini (Oniki aylık ortalamalara göre yüzde değişim) uygulaması ve 16.08.2005-15.08.2006 dönemi için %4,26 oranını seçmesi, Şartname ve Sözleşme hükümlerine aykırılık taşımaktadır. Bu durum, 4.854.640,32 TL'lik gelir kaybına da sebebiyet vermektedir. Bu itibarla; Kamu İdaresinin, üst hakkı yıllık kira bedelinin tayininde Şartname ve Sözleşme hükümlerine göre hareket etmesi ve oluşan gelir kaybını önlemesi gerektiği değerlendirilmektedir' denildi.

635 MİLYONLUK KAYIP!
Raporda merkezi ameliyathaneler binası ile Diş Hekimliği Fakültesi Ek Binası'nın inşaatı tamamlandığı halde işletmeye açılamadığı tespit edildi. Ameliyathane binası için 162.812.951 TL, Diş Hekimliği Fakültesi Ek Binası için 14.267.500 TL harcandığı fakat Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genelgelerine ve Yangın Yönetmeliği'nde yer alan düzenlemelere aykırı imalatlar içermesi nedeniyle ruhsat alamadığı ve işletmeye açılamadığı belirtildi. Kusurların giderilememesi sebebiyle 2 yıl için 635.220.000 TL'lik kaybın olduğu belirtildi.