Ege’de Toprak Ana’ya şükran günleri…

Her yıl Aralık ayı, en kısa günlerin olduğu ama umutların da yeşerdiği bir ay olarak kutlanıyor toprak ananın dostları tarafından… Toprak Ana Kutlamalarında, Slow Food birliklerinin öncülüğünde gıda toplulukları ile üretim geleneklerinin çeşitliliğinin görünürlüğünü sağlamak, gelecek nesillere daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak amacıyla yöresel lezzetlere ilişkin öğretiler paylaşılıyor ve Toprak Ana'ya şükran dile getiriliyor.

YERYÜZÜNÜ SEV GELECEĞİNİ SAVUN

Bu yıl Ege Bölgesinde yine çok sayıda etkinliğe imza attı gönüllüler… Ne mutlu böyle gönüllülüğe… 3-4 Aralık günleri Teos Antik Kentinde, ülkemizin ilk Cittaslow'unu kurarak, memleketin her yerine örnek olan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'e, 'Yeryüzünü Seven- Geleceği Koruyan İnsan' plaketinin İzmirli gönüllüler tarafından verildiğini yazmıştım bu köşede…

Şöyle demiştim: Bu yılın sloganı olarak 'Yeryüzünü Sev-Geleceğini Savun' olarak belirlenince harekete gönül vermiş arkadaşlarla oturup konuştuk. Bölgedeki yerel yönetimler içinde yeryüzünü en çok seven, yaşadığı coğrafyanın korunması için en çok çaba harcayan kişinin kim olduğunda hemen fikir birliği sağladık… Ülkemizin ilk Citta Slow'unu kuran, kimseciklerin aklında yokken bu fikirle insanları yan yana getiren, yaptığı işlerde yeryüzünü çok sevdiğini, başta yaşadığı coğrafya olmak üzere bölgenin geleceğini koruma kararlılığında gördük onu… Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'di bu isim…

YAVEŞ GARİ BODRUM

Terra Madre Etkinlikleri Bodrum'da 5-9 Aralık tarihleri arasında sürdü: Slow Food Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası Yaveş Gari Yerel Grubu öncülüğünde Bodrum, Milas ve Muğla'da dördüncü kez yapıldı. Slow Food Yaveş Gari Birliği etkinliklerine Muğla ilindeki okulları da ekledi. Kutlamalar kapsamında tadım ve eğitimlerin yanında bir dizi etkinlik de yer aldı.

Onkolog Doktor ve yazar Yavuz Dizdar 5 ve 9 Aralık'ta Bodrum'da, 6 Aralık'ta Milas'ta, 7-8 Aralıkta Muğla'da toplam 20 etkinlik ile ortaokul, lise ve üniversite yerleşkelerinde 2000 genç ile 'Yerel ve Sağlıklı Beslenme ya da fast-food' üzerine söyleşiler yaptı. 6 Aralık sabahı Slow Food Yaveş Gari Bodrum Yerel Grubu üyeleri Milas merkez pazarında köylü tezgahlarının yanında Milas Belediyesinin katkısı ile Göce Tarhanası ve Nohut Ekmeği, 9 Aralık sabahı Bodrum merkez pazarında köylü tezgahlarının yanında Göce Tarhanası ve Bodrum Gemici Peksimeti ile Bitez'li üyelerin bahçelerinden sertifikalı organik Bodrum mandalinası dağıttılar…

FOÇA ZEYTİNDALI

'Toprak Ana günü' 10 Aralık'ta Foça'da kutlandı. Slow Food Foça Zeytindalı Birliği öncülüğünde, Foça Belediyesi ve Halim Foçalı Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliğiyle, 10 Aralık 2016 Cumartesi günü 'Toprak Ana' kutlaması yapıldı. Balıkçı Kahvesi ve Foça Mutfak Atölyesi'nde düzenlenen Toprak Ana Günü 'Terra Madre Day' etkinliğine Foçalılar büyük ilgi gösterdiler.

Programda 'Foça'nın geleneksel tatları', *Slow Food nedir?' ve *Biyoçeşitlilik ve baklagillerin önemi' konulu konuşmalar vardı. Gıda Mühendisi Petek Ataman, Prof. Dr. Tayfun Özkaya ve Dr. Füsun Tezcan konuşmacı olarak katıldılar. Bendeniz sesim kısıldığı için konuşamadım.

İZMİR BARDACIK BİRLİĞİ TİRE'DE ZEYTİN PEŞİNDE

Aralık ayının son etkinliği geçen hafta sonu Tire'de Arappınarı'nda gerçekleşti. Tire Belediyesi'nin desteği ile İzmirliler, dağ yürüyüşçüleri Tire'nin her biri birbirinden değerli üreticileri ile buluşup Toprak Ana Gününü kutladılar. Üreticilerin her biri birer gerçek Toprak Ana idi…

Tire'deki 'Geleceği Savun' toplantısının teması 'Zeytin' başlığını taşıyordu, Yrd. Doç Dr. Ahmet Uhri işin tarihini anlattı, bendeniz Batı Anadolu'daki Zeytinyağı Kültürü üzerinde durdum Ayşen Yıldırım da 'İyi Zeytinyağı' sorusuna cevap verdi.

Etkinliğin en önemli yanı ise 'eğri çekirdekli Tire çakiştas zeytin fidanlarının ekimi' oldu. Biyolojik çeşitliliği korumak zorundayız. Bu anlamda bölgenin zeytinlerini ne kadar çok yaşatabilirsek o kadar başarılı hissetmeliyiz kendimizi..

2016 Terra Madre ödülünü kim alacak? O soru cevabını 2017 başında Ayvalık'ta alacak. Yani az sonra…