Ekonomi

Ege'nin değerleri tescilleniyor

İZMİR - Ege Bölgesi'ndeki kurum ve kuruluşlar, incirden halıya, zeytinyağından nazar boncuğuna kadar pek çok doğal ve kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak için başvuru sırasına girdi. Daha önce de belirli ürünlerin coğrafi tescil işaretlerini almakta en hızlı davranan bölgelerden biri olan Ege Bölgesi, yeni başvuruların yoğunluğuyla göz doldurdu. Coğrafi tescilde öncülük eden İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de üreticinin alınterine sahip çıkmayı ve markalaşmayı sağlayan bu başvuruların artmasından mutluluk duyduklarını vurguladı.

MARKAYDILAR TESCİLLENDİLER
Valilik ve belediyeler gibi yerel yönetimlerin yanı sıra il ve ilçelerdeki sanayi ve ticaret odaları, borsalar ve üretici birliklerinin yaptığı başvurular sonucunda Kula, Bergama, Milas, Çanakkale, Gördes ve Simav'ın el halıları, Eşme Yörük Kilimi, Ödemiş Patatesi, Ege Sultani Üzümü, Ege Pamuğu, Güney Ege Zeytinyağları, Gemlik Zeytini, Ege İnciri, İsabey Çekirdeksizi (üzüm), Edremit Körfez Bölgesi Zeytinyağları, Ayvalık Zeytinyağı, Aydın İnciri, Ayvalık Zeytinyağı, Salihli Kirazı, Salihli Odun Köfte, Kırkağaç Kavunu, Denizli Leblebisi, Bozdağ Kestane Şekeri ve Görece Nazar Boncuğu tescilli coğrafi işaretini aldı.

ONLAR DA SIRA BEKLİYOR
Tescil için sırasını bekleyen Egeli ürünler ise şunlar: Buldan Bezi, Denizli Traverteni, Eşme Ayva Cezeryesi, Gümüldür Mandalinası, İzmir Lokması, İzmir Şambali, İzmir Tulum Peyniri, Muğla Çam Balı, Ortaca Limonu, Tire Şiş Köfte, Uşak Halısı, Edremit Körfez Zeytinyağı, Edremit Yeşil Çizik Zeytin, Aydın Kestanesi, Akhisar Domat Zeytin, Akhisar Köfte, Akhisar Uslu Zeytin, Aydın Memecik Zeytini, Aydın Zeytinyağı, Balıkesir Höşmerim Tatlısı ve Bodrum Guleti.

KESTELLİ: ALINTERİNE SAHİP ÇIKIYORUZ
İncir, pamuk ve üzümde ilk coğrafi tescili yaparak bu konuya öncülük eden İTB'nin Başkanı Işınsu Kestelli, bölgede yetişen tarım ürünlerinin markalaşması için bu tescil çalışmalarını başlattıklarını kaydetti. Bu alanda ilkleri gerçekleştirdikten sonra bölgedeki pek çok oda ve borsanın coğrafi işaret tescili için çalışma yürüttüklerini görmekten mutluluk duyduklarını vurgulayan Kestelli, 'Bu sayede haklı bir şöhret sahibi olan ürünlerimiz koruma altına alınırken üreticisinin alınterine de sahip çıkılıyor' diye konuştu.

NEDEN TESCİLLİ COĞRAFİ İŞARET?
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri ile ait olduğu yöre ile özdeşleşmiş ürünü gösteren bu işaretler, markalaşmanın önünü açarken yurt içi ve yurt dışı pazarlarda rekabet avantajı sağlıyor. (DHA)