Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mart ayı meclis toplantısı, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda gündem maddeleri görüşülürken komisyon birimleri kendi sektörleri hakkında bilgi verdi.

Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, erken emeklilik, mülteciler, ülke ve dünya gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

MESLEĞİNDE OLGUNLAŞMADAN İNSANLARI EMEKLİ EDİYORUZ
Açılış konuşması yapan Gökçüoğlu şunları söyledi:

'Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların kök sebebi kayıt dışı ekonominin GSYİH içindeki payının yaklaşık % 26,5 seviyelerinde seyretmesidir. Bu da, ülkemiz açısından halen önemli sorun alanlarından birisi olmaya devam etmektedir. Sizlerin de gaye iyi bildiği gibi, kayıt dışı ekonominin azaltılması, ekonomik istikrar, adaletli gelir dağılımı ve istihdam gibi birçok makroekonomik unsurun iyileşmesini olumlu yönde etkileyecektir. Ekonomide verimlilik düzeyi ve rekabet gücünün yükselmesi ilede refah seviyesin artmasına katkıda bulunacaktır. O nedenle, siyasi iradenin kararlılığından,gümrükler, sıkı piyasa denetimleri ilecezaların caydırıcı ve uygulanabilir olmasına kadar bir dizi adım acilen atılmalıdır.

Diğer konu ise erken emekliliktir. Bunlar ülkemizin geleceğinde aynı şekilde devam ederse ciddi boyuta ulaşacaktır. SGK gelir-gider dengesinin ciddi oranda bozulduğu ortamda, EYT uygulaması da bu açığı daha da artırmışken, şimdi de TAMAMLAYICI EMEKLİLİK söylemi konuşulmaya başlandı.

SGK bütçe açığı arttıkça, ülkemizin iç borç, dış borç ve faiz yükü devamlı artıyor.

Normal dünya standardında '4 çalışan-1 emekli' kriteri geçerli iken, şu an ülkemizde '1,6 çalışan–1 emekli' gerçeği söz konusudur. Almanya ve Türkiye nüfus olarak yaklaşık aynı sayılarda, Almanya'nın gelişmişlik düzeyi bizim çok üstümüzde,

ÇALIŞAN SAYISI: Almanya'da: 46 milyon - Türkiye: 32 milyon çalışan kişi var.

Yatırım dünyasının kalbi İzmir’de atacak Yatırım dünyasının kalbi İzmir’de atacak

YAŞ ORTALAMASI: Almanya'da: 44,6 - Türkiye'de : 34

EMEKLİLİK YAŞI: Almanya'da 67 – Pandemiden sonra bazı ülkeler emeklilik yaşını 70'e kadar çıkardı. Bizde EYT ile emeklilik yaşı 43'e kadar indi. Almanya bizden çok daha yaşlı nüfusa sahip olmasına rağmen, Almanya'da bizim 1,5 katı insan çalışıyor. Sonra bizim genç nüfusumuz var diyoruz. Bir kamu bankasının şube yöneticisi 44 yaşında emekli edildi. 43 yaş insanların mesleğinde olgunluk seviyesinin başlangıç yaşlarıdır. Mesleğini olgunlaşmadan emekli ediyoruz.'

ANAYASAYA MADDE OLARAK KONULMALI
Gökçüoğlu, çalışma saatlerine değinerek, 'Gelişmiş ülkeler sermaye birikimi, keşif, patent dünya markalarıyla beraber bilim teknoloji devrimi yaparak 45-50 bin dolar seviyesine yükselttiler. Avrupa'nın Çalışma saatini 40 saate indirmeleri gayet normal. İş gücü verimliliği çok yüksek. Bizim sermaye birikimi, düşük. Kişi başı milli gelir tüketim ağırlıklı. Batı ülkelerin çalışma koşullarını eşitlenmesi gerektiğini örnek gösteriyoruz. 1992'de erken emeklilik ile yara almış sanayi kesimimiz geçen yıl çıkarılan EYT ile çalışma saatlerini kısaltma hazırlıkları ile karşı karşıyadır. Popülizm ile daha kötü neticelere gidilmemesi gerekiyor. Ülkemizin gerçekleri çerçevesinde bir konsensus sağlanarak bu gündemden kaldırılmalı, anayasaya madde olarak konulmalı. Binlerce emekli bugün geçimini sağlayamıyor. SGK'nın kanununda ayrı bir madde var. Bugün tavandan prim ödemiş olun. Belirli bir süre sonra asgari ücrete emekli maaşınız geliyor. Kanun böyle değil, kendisini koruyor. Bunun düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum' şeklinde konuştu.

ÜLKEMİZDE GETTOLAR OLUŞUYOR
Gökçüoğlu, 'Bu ülkeye bu vatana emeğiyle hizmet vermiş vermekte olan Türk vatandaşları tüm sağlık hizmetlerine katkı payında bulunmaktadır. Mülteciler, ne kadar ülkemizde duracağı meçhul, öz evlat. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları üvey evlat muamelesi görmektedir. Yunanistan'daki adalara gidin. Mülteciler kontrol altında, haftada 1 gün izinli, denetimliler. Bizim ülkemizde gettolar oluşuyor. Mülteci meselesini güvenlik açısından ele alırsak ceza evlerinde 11 bin 345 yabancı uyruklu tutuklu bulunuyor. Mültecilerin doğum oranları yüksek olup ülkemizde demografik yapının olumsuz etkilenmesi konusunda bu risklere hepimiz değindik. Ciddi beka ve güvenlik sorunları yaşayacağız. Suriyelilerin Suriye'de doğum oranı yüzde 2,5 oranında burada daha fazla. Almanya, mülteci olarak kabul ettiği Suriyelileri ülkeniz normale döndü diyerek geri dönmeyin diyor orada kalın diyerek ülkesine sokmuyor. Biz bayramda gidenleri geri niye alıyoruz anlamak mümkün değil' şeklinde konuştu.

SÖYLEMLERİMİZDE TEZATLIK VAR, TİCARETİ DEVAM ETTİRİYORUZ
Gökçüoğlu, son olarak İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesi gerektiğini düşündüğünü dile getirerek, 'Dünyanın gözü önünde İsrail, Gazze'de aylardır akıllar almayacak şekilde soykırım yapıyor. İnsanlara eziyet veriyor. Batı, İsrail'i destekliyor. Cumhurbaşkanımız da söylüyor, söylemleriyle karşı çıksa da tezatlık var ticareti devam ettiriyoruz. Brezilya gibi mi yapsak diye düşünüyorum. Oradaki insanlık dramı çok kötü durumda' ifadelerini kullandı.