Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Meclisi EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu başkanlığında toplandı.
Mecliste Eylül ayında yapılan etkinliklere dair sinevizyon gösterimi yapıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) protokol okulu Çınarlı Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi'nin sporcuları da meclise katılım gösterdi. Öğrenciler; sportif alanında 4 sporcu Avrupa 3.,4. ve 5'incisi iken biri halter branşında milli takımda, iki sporcu ise tekvandoda dünya birincisi.
'YILIN SON ÇEYREĞİ GELİRKEN ÜZERİMİZDEKİ STRES ARTIYOR'
Mecliste konuşma yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ay boyunca katıldığı toplantılardan bahsederek, 'Yılın son çeyreğine geldiğimizde, ülkemizdeki meselelerin çözümü de hepimizin üstünde stres yaratmaya devam ediyor. Konuların çözümü noktasında bu ay içerde ve dışarda önemli istişare toplantılarına katıldım. Sondan başlarsam, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı olarak, Birliğimizi temsilen Cuma günü Berlin'de gerçekleştirilen Türkiye-Almanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu (JETCO) V. Dönem Toplantısı'na katıldım. Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat ve Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert HABECK başkanlığında toplantı gerçekleşti' dedi.
'ALMANYA BİR NUMARALI TİCARET ORTAĞIMIZ'
Almanya ziyaretlerini değerlendiren Yorgancılar, 'Bugün Almanya, 50 milyar ABD Dolarını aşan ticaret hacmiyle bir numaralı ticaret ortağımız. Alman şirketleri Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcı konumunda. Türkiye'de faaliyet gösteren 7.000'den fazla Alman şirketi, yaklaşık 10 milyar Avro tutarında yatırımları ile 120.000 kişi istihdam ediyor. 80 binden fazla Türk girişimci yıllık 50 milyar Avro ciro ile yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağlıyor. JETCO Ticaret Çalışma Grubu'ndaki çalışmalarımızın gündemini; ikili ticaretin geliştirilmesi için potansiyel alanların belirlenmesi, ticaretin önündeki engellerin tespit edilmesi, Gümrük Birliği'nin modernizasyonu, ikiz dönüşümdeki gelişmeler ile vize ve ulaşım kotası sorunlarının aşılması oluşturuyor. Görüşmeler oldukça verimli geçti. Berlin Büyükelçiliğimiz ev sahipliğinde; Sayın Bakanımız Başkanlığında; Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK) Temsilcileri ile de bir araya geldik' ifadelerini kullandı.
BAKAN IŞIKHAN'A TALEPLER İLETİLDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a sektörel taleplerini ilettiklerini belirten Yorgancılar, aktardıkları talepleri şöyle sıraladı:
-15 günden 30 güne çıkarılan kıdem tazminatından istihdam yüklerine, emeklilik primlerinden, iş güvencesi tazminatı ve işsizlik sigortasına kadar rekabet ettiğimiz ülkelerin çok üstünde oranlar ile en katı istihdam piyasasına sahip ülkeyiz. Bu oranların iyileştirilmesi,
-Kısa çalışma ödeneğinin yeniden uygulanması, 5 puanlık prim teşviki ile emek yoğun sektörlere özel ilave istihdam teşviklerinin getirilmesi,
-İş davalarında zaman aşımı süresinin 5 yıldan 1 yıl/6 aya indirilmesi,
-Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile yeni bir yükün daha getirilmemesi,
-Ara eleman ihtiyacına yönelik olarak meslek lisesi mezunlarının teşvik edilmesi, çırak öğrencilerin stajlarının emeklilikten sayılması,
-Güncelleme katsayısından dolayı, artan emeklilik talebini düşürmek için gerekli düzenlemenin yapılması
-SGK prim ödemelerinde kredi kartına uygulanan komisyonun kaldırılması,
-Çalışma saatlerinin kısaltılmaması,
-Gelir vergisi basamakları ve oranları ile prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesi talep edildi.
OVP'DEKİ ENFLASYON TAHMİNLERİNİ DEĞERLENDİRDİ: İYİMSER BULUYORUZ
Ekonomide hayata geçirilen Orta Vadeli Plan (OVP) hakkında görüşlerini aktaran Yorgancılar, 'OVP gerçek anlamda hedefine ulaşır ve ekonomik olarak da ciddi bir ivmede sağlarız. Umarız, politikalar plana bağlı olarak hayata geçirilir. OVP'de gelecek yıllara ilişkin öngörüler de açıklandı. En dikkat çeken 2025 yılında enflasyonun %17,5'a inecek öngörüsüdür. Bu tahmini iyimser bulmakla birlikte, %20'nin altında tutmayı başarırsak, enflasyon belasından kurtulma umudumuz artacak' dedi.
'BU SÜRECİ İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ'
Fitch'in kredi notunu değerlendiren Yorgancılar, 'Kredi notumuzu 'B+'dan 'BB-'ye yükselterek not görünümünü durağan olarak belirleyen Fitch şöyle bir değerlendirme yaptı: 'Enflasyon beklentileri iyileşecek ancak bu beklentilerin uyumlu olması, sürdürülebilir şekilde düşmesi ve aynı zamanda dolarizasyondaki azalmanın devam etmesi için, para politikasının sıkı kalmaya devam etmesi gerekecek. Bu açıdan, para politikasında 2025'in ilk çeyreğinde kademeli gevşemenin başlayacağını öngörüyoruz' değerlendirmesinde bulundu. Küresel olarak başlayan faiz indirim döngüsü, küresel likiditeyi artırarak gelişmekte olan ülkeler açısından bir fırsat doğuracaktır. Bu süreci çok dikkatli değerlendirmeliyiz' ifadelerini kullandı.
'YAPILAN FEDAKARLIKLARIN KARŞILIĞINI GELECEK SENEDEN İTİBAREN ALMAYI ÜMİT EDİYORUZ'
Ülkenin para ve maliye politikalarına değinen Yorgancılar, 'Dezenflasyonist süreçte, yapılan fedakarlıkların karşılığını gelecek seneden itibaren almayı ümit ediyoruz ki OVP de bunu teyit ediyor. Tabi ki, burada hem para hem de maliye politikalarının birbiriyle uyumlu şekilde kesintisiz hareket etmesi büyük önem taşımaktadır. Bütçe açığından cari açığa kadar bir iyileşme öngörülüyor. 2. çeyrek büyüme oranındaki negatif sanayi verisi de gösterdi ki, bu yıl sanayicimiz ve ihracatçımız açısından çok zorlu geçti, geçmeye de devam ediyor. OVP bir yol haritasıdır ve programa bağlı kalınmalıdır. Programın hazırlanmasında emeği geçen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz'a, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'e ve katkı koyan tüm Bakanlık ve kurumlara teşekkür ediyoruz' dedi.
'NARİN CİNAYETİ HALA AÇIKLANAMAYAN ORGANİZE BİR KÖTÜLÜK'
Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran cinayeti ve art arda yaşanan cinayetler hakkında değerlendirmelerde bulunan Yorgancılar, 'Ülkemizde artan şiddet olaylarını bu kürsüde sürekli dile getiriyoruz. Polis kayıtlarına geçmiş suçları ile önce gencecik kadın polis memuru ardından da dur ihtarına uymayarak jandarma astsubayını şehit eden şiddete doymayan, şehir magandaları. Bir insanı öldürmek bu kadar kolay olmamalı. Ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin. Bir yanda böylesine bir şiddet gerçeği varken, diğer yanda giderek sayıları artan kız çocuklarına yönelik taciz ve şiddet olayları önlenemiyor. Son yaşanan Narin olayı ise, şiddetin çok başka bir boyutu. Hala açıklanamayan, çözülemeyen organize bir kötülük. Bir köyde, bu derece profesyonel derecede planlı bir cinayetin gerçekleşiyor olması, insanlık adına çok üzücü. Devletin tüm birimleri devrede. En son Tübitak dahi davaya dahil oldu. Ancak, çözülemiyor. Sosyologlar, konuya 'Ataerkil yapının hakim olduğu söz konusu topluluklarda, kız çocuklarına değer verilmediğini, yapının zarar görmemesi adına sessiz kalındığı' değerlendirmesini yapsa da, bir çocuğun öldürülmesine sessiz kalınmasını anlamak mümkün değil. İnsanlarımızın vicdanının bu derece kurumuş olması, uzay çağında, sanayi 4.0'ı, katma değerli üretimi konuştuğumuz bu yüzyılda hala kız çocuklarının değer görmemesi kat etmek istediğimiz yolda umudumuzu zayıflatıyor. Aşmamız gereken meselelere kalıcı çözümler getirmediğimiz sürece, bu yolda her seferinde takılarak düşmemize sebep olacak gibi. Narinleri nasıl koruyacağız? derken Tekirdağ'da 2 yaşındaki Sıla bebeğe yapılanlar ise ayrıca çok vahim. Son olmasını dilemekten de, başka bir şey gelmiyor elimizden' dedi.