İş Dünyası

DTO Başkanı Öztürk çağrısını yineledi: Vize kolaylığı taleplerimiz devam ediyor!

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Nisan ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, “Yüksek faiz politikası ve kısıtlamalar dolayısıyla konut ve taşıt kredilerindeki artış durma noktasına geldi. Kamuda tasarruf açıklamalarının yanı sıra vergi denetimleri artıyor. İş dünyası olarak bizlerin vize kolaylığı ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusundaki taleplerimiz devam ediyor” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı, İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç başkanlığında İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ve yönetim kurulunun katılımıyla yapıldı.

Toplantıda Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nden Polis Memuru Bircan Birkan sunum gerçekleştirdi.

KÜRESEL TİCARET DİKEN ÜSTÜNDE
Öztürk, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
'Ortadoğu'da füzelerin ve SİHA'ların havada uçuştuğu, bölgedeki ülkelerin misillemede bulundukları bir dönemden geçiyoruz. Kızıldeniz'de ticari gemilere saldırılar devam ediyor. Soğuk savaşın yerini bölgesel sıcak savaşlara bıraktığı bu zor dönemde denizcilik yapıyor, ülkemizin dış ticaretini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Dünya ekonomisinde görece bir iyimserlik yaşanıyor. Ancak zayıf verimlilik artışı, artan ticaret savaşları ve bölgesel çatışmalar, finansal risklerin devam etmesi nedeniyle küresel ticaret diken üstünde devam ediyor. Rakip ülkeler, ticaret koridorları ve küresel ulaşım yolları üzerinde egemenlik mücadelesi veriyor. İran ile İsrail/ABD çatışmasını ulaşım koridorları üzerinden değerlendiren yorumlar artıyor. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'ne göre Kızıldeniz'deki saldırılardan dolayı gemilerin Süveyş Kanalı geçişi Nisan'ın ilk haftasında yüzde 66 geriledi. Panama Kanalı'nda ise beklenen yağış tahminleri çerçevesinde Haziran'dan itibaren geçişine izin verilen gemi sayısında yüksek artışa gidileceği açıklandı.'



DIŞ TİCARETTE AZALMA CARİ DENGEYE OLUMLU KATKI SAĞLIYOR
Öztürk, ihracatta yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,6'lık bir artış olduğunu ve ithalatta yüzde 12,6 oranında bir azalma olduğunu söyleyerek 'Dünya Konteyner Endeksi geçtiğimiz hafta 2,706 dolar ile stabil kaldı. Şangay-Cenova hattında 40'lık bir konteynerin navlunu 3,615 dolar oldu. Önümüzdeki haftalarda Çin çıkışlı navlunlarda artış beklenmiyor. Dökme Yük Navlunları için ana gösterge olan Baltık Kuruyük Endeksi ise 1,684 puanda bulunuyor. Dökme Yük yeni gemi siparişleri ve ikinci el gemi fiyatları güçlü seyrini sürdürüyor. BIMCO ise kuruyük piyasasının 2024'te güçlü kalmasını, 2025'te zayıflamasını bekliyor. Ülkemiz, ilk çeyrekte yüzde 3,6'lık artışla 63,6 milyar dolarlık ihracata imza attı. İthalat ise yüzde 12,6 azalarak 84,1 milyar dolara geriledi. Dış ticaretteki azalma cari dengeye olumlu katkıda bulunuyor' ifadelerini kullandı.

KALKINMA PROJESİNDE ALTYAPI ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILMALI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinde Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalan Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili konuşan Öztürk, 'Kalkınma Yolu ve Hazar Projeleri ile ülkemizin Asya ile Avrupa hattında Orta Koridor ve Güney Koridor'da önemli bir lojistik merkez olarak konumlanacağına inanıyoruz. Limanlarımız ve ulaşım bağlantılarımız başta olmak üzere buna uygun altyapı çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz' dedi.



İŞ DÜNYASINA VİZE KOLAYLIĞI TALEBİMİZ DEVAM EDİYOR
Öztürk, enflasyon ve ekonomi politikalarını değerlendirerek 'Enflasyonla mücadele kapsamında ekonomi yönetiminin adımları devam ediyor. Yüksek faiz politikası ve kısıtlamalar dolayısıyla konut ve taşıt kredilerindeki artış durma noktasına geldi. Kamuda tasarruf açıklamalarının yanı sıra vergi denetimleri artıyor. İş dünyası olarak bizlerin vize kolaylığı ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusundaki taleplerimiz devam ediyor' şeklinde konuştu.

İKİNCİ EL GEMİ FİYATLARI GÜÇLÜ SEYRİNİ SÜRDÜRÜYOR
Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:
'Gemilerin rotalarını Kızıldeniz yerine Güney Afrika'yı dolaşarak uzatmaları nedeniyle oluşan yüksek navlunlar, yerini gevşemeye bırakmış durumda. Dünya Konteyner Endeksi geçtiğimiz hafta 2,706 dolar ile stabil kaldı. Şangay-Cenova hattında 40'lık bir konteynerin navlunu 3,615 dolar oldu. Önümüzdeki haftalarda Çin çıkışlı navlunlarda artış beklenmiyor. Dökme Yük Navlunları için ana gösterge olan Baltık Kuruyük Endeksi ise 1,684 puanda bulunuyor. Dökme Yük yeni gemi siparişleri ve ikinci el gemi fiyatları güçlü seyrini sürdürüyor. BIMCO ise kuruyük piyasasının 2024'te güçlü kalmasını, 2025'te zayıflamasını bekliyor.
Limanlarımızda ise yılın ilk çeyreğinde elleçlenen yük miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 artarak 134 milyon tonu geçti. Elleçlenen konteyner miktarı ise yüzde 18 civarında artarak 3 milyon 350 bin TEU oldu.'

KAPIDA VİZE UYGULAMASIYLA SEFERLER HIZ KAZANDI
Kruvaziyer sezonu ile ilgili konuşan Öztürk, 'İzmir'de kruvaziyer turizmi sezonu 2 Nisan'da ilk geminin Alsancak Limanı'na gelmesi ile başladı. TCDD İzmir Limanı'na şimdiye kadar altı gemi ve 7 bin 927 yolcu geldi. Egeport Kuşadası Limanı'na ise 39 gemi ile 37 bin 39 yolcu geldi. Kuşadası'na bugün de iki gemi yanaştı. Nisan başı itibariyle başlayan kapıda vize uygulaması ile Ege kıyıları ve Yunan Adaları arasında feribot seferleri de hızlandı' dedi.