Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İEF'in açılışı kapsamında düzenlenen resepsiyonda Türk ekonomisindeki son durum hakkında değerlendirmelerde bulundu.
BAĞIMSIZLIĞI İKİ ŞEKİLDE İFADE EDİYORUM
Yılmaz yaptığı açıklamada 'Cumhurbaşkanımızın tüm İzmirlilere selamlarını iletmek istiyorum. Atatürk'ten miras aldığımız İzmir Fuarı'nın 30 Ağustos'a denk gelmesinden mutluluk duyuyorum. Kuruluş ve kurtuluşun şehri olan İzmir, İktisat Kongresi ve İEF ile ekonomik bağımsızlığımızın yükselen sesi olmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum. İzmir İktisat Kongresi benim için önemli bir anlam ifade ediyor. 90'ıncı yılında, bakanlık yaptığım dönemde kongreyi toplamıştık. İnşallah önümüzdeki dönemlerde iktisat kongrelerinin daha güçlü devam ettiğini görürüz. Onlar da bizim için çok anlamlı. Çünkü o günkü ilk İzmir İktisat Kongresi'nde Atatürk'ün tespitini unutmamamız lazım. Bağımsızlığı iki şekilde ifade ediyorum. Biri hukuki bağımsızlık, ancak bir de gerçek anlamda bağımsızlık var. İkinci tür bağımsızlık güçle alakalı. Ekonominiz güçlüyse, bilimsel altyapınız güçlüyse, insan kaynağınız nitelikliyse o zaman gerçek anlamda bağımsız oluyorsunuz. Bizim kalkınma arayışımız budur; ülkemizi gerçek anlamda bağımsız hale getirmek. O günkü şartlarda iktisadi bağımsızlığın altının çizilmesi oldukça önemliydi. Teknoloji de bağımsızlık açısından çok kıymetli. Dünyanın en köklü ticaret fuarlarından birine ev sahipliği yaparken, ülkemizin yatırım, ihracat ve üretim konusunda aldığı mesafeyi belirtmek isterim. 100 yıllık bir ülkeyiz. Bugün geldiğimiz noktada 1.1 trilyon doları aşmış bir ekonomik büyüklüğümüz var. Satın alma gücünde dünyanın 11'inci büyük ekonomisinden biriyiz. Yeter mi? Elbette yetmez. Tarihimizin en büyük deprem afetinin yaralarını sardığımız dönemdeyiz. 11 ilimizi etkiledi hala iyileşme süreci devam ediyor. İnşallah o illerimiz fiziki koşullar olarak eskisinden daha iyi bir noktaya taşıyacağız. Büyük deprem yüküne rağmen bütçe açığımız belli seviyede tutmaya gayret ediyoruz' dedi.
EYLÜL'DE ENFLASYON YÜZDE 50'NİN ALTINA DÜŞECEK
Yüksek enflasyon konusunda çalışmaların sürdüğünü kaydeden Yılmaz, 'Enflasyona en büyük problemi. Vatandaşımızın en büyük sıkıntısı enflasyon. Bizimde temel önceliğimiz enflasyon. Bu çerçevede orta vadeli programda 1'inci yıl geçiş yılı olacak demiştik. Onu haziran ayı ile tamamladık. 2'inci yıl dezenformasyon dönemi, 3'üncü yıl kalıcı fiyat dönemi olacak dedik. İlk yılı tamamladık. Haziran ile dezenformasyon sürecimiz başladı. Yüzde 50'e yakın bir rakam çıkacak ortaya. Eylül enflasyonunda yüzde 50'nin altını göreceğiz. Yılsonu itibari ile bir sonuç bekliyoruz. Önceliğimiz tek haneli enflasyonu bir an önce ülkemizle kavuşturmak' açıklamasını yaptı.
GENÇ GİRİŞİMCİLERE DESTEK OLUNSUN
Büyük üreticilere çağrı yapan Yılmaz, 'Geçtiğimiz yıl Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında İzmir'i teknofest ile buluşturmuştuk. Büyük sermaye gruplarına mesajım var. Lütfen ARGE'ye daha fazla kaynak ayırın. Genç özellikle teknolojik girişimcilik yapan gençlere daha çok destek olsunlar. Başka bir çıkışımız yok. Bunu yaparlarsa, büyük ölçekli şirketlerimiz sermayelerin bir kısmını genç girişimciliğe ayırırlarsa hem kendileri kazanır hem gençler kazanır. Cumhuriyetin ekonomi alanındaki en önemli girişimlerinden biri olan İzmir İktisat Kongresi'nin kentte toplanmış olması bir tesadüf değildir. İhracatı ithalatından daha fazla yüksek olan ilimiz İzmir. Bu konuda İzmir iş dünyamıza çok çok teşekkür ediyorum. Daha önce İzmir' geldim. İş dünyamız ile biraraya geldik. Tüm istişarelerimiz ve ortak akılla programlarımız şekillendiriyor ve hayata geçiriyoruz. İEF hatıralarımızda olduğu kadar yarınlarımızda da yer edinilecektir. Tarihine yakışır şekilde fuarı daha da güçlendirmek gerekir. Uluslararası niteliğini daha da kuvvetlendirmekte fayda var. Bu konularda yapılacak her türlü çalışmaya merkezi idare ve ilgili kurumlar olarak her türlü katkıyı vermeye hazırız. Her zaman İzmir'in ve kent kimliğinin yanındayız' dedi.