EGEDESONSÖZ- Çiğli Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın Üçüncü Birleşimi, Onur Emrah Yıldız'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 2025 Mali Yılı Gelir-Gider Bütçesi 4 milyar 200 milyon TL olarak belirlendi.

Bütçe AK Partili ve MHP'li üyelerin itirazlarına karşın oy çokluğuyla kabul edildi.

İYİ NİYETLİ OLDUĞUNUZDAN ŞÜPHEM YOK AMA…
AK Partili meclis üyesi Mürşit Avcı bütçeyi gerçekçi bulmadıklarını belirterek 'Her halükarda 2 milyon borcumuz var. Bunun nedeni eski belediye yöneticileridir. Denk bütçe oluşturuyoruz ama bunu tutturmamız çok zor. Rasyonel bir gelir bölümüne geçmeliyiz. Bu bütçenin bu haliyle Çiğli'nin sorunlarını çözmekten çok uzak olduğu görünüyor. Sizin iyi niyetli olduğunuzdan şüphem yok ama uyguladığınız şeyi denetleyebiliyorsanız başarılısınız demektir. Maalesef bu bütçenin Çiğli'nin ihtiyaçlarını karşılayacak sorunlarını çözecek ve gerçekçi olmadığını düşünüyoruz' dedi.

YAPTIKLARIMIZ YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATIDIR
Avcı'ya yanıt veren Başkan Yıldız 'SGK borçlarından dolayı görüşmeler yaptığımızı kamuoyuyla paylaştık. 686 milyon TL'lik takası da oy birliğiyle onayladık. Bu gelir olarak görünüyor. Eleştirileriniz gayet doğrudur. Ama gönlünüz rahat olsun. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Çiğli'nin giriş çıkışlarında yeniliklere başladık. Bu bütçenin nasıl kullanılacağını herkes görecektir' şeklinde konuştu.

600 MİLYONLUK ZARAR TARTIŞMASI
AK Partili Harbi Kurt'un 'İklimlendirme bütçesine ayrılan bütçenin çok az olduğunu düşünüyorum. Çiğli deprem bölgesi biliyorsunuz. Bu çok az… Deprem ve pandemide yapılan harcamalar yüzünden 600 milyon zarar edildi dediniz. Çiğli'de bir deprem konutu yapılmamış. Bunların yapılmadığını ve pandemi döneminde de neden bu kadar zarar ettiklerini bilmiyoruz. Geçmiş dönemde yapılan harcamaları soralım dedik ama siz her seferinde reddettiniz' demesine Başkan Yıldız'dan itiraz geldi. Yıldız, 'Ben hiçbir zaman 600 milyonluk bir zarar olduğunu söylemedim. Geçtiğimiz dönemde deprem pandemide yapmış olduğumuz yatırımlar vardır. Onlar için harcanmıştır demişimdir. Bir önerge verin ve tekrar görüşelim.' dedi.

ÖNGÖRÜLEMEYEN BİR HİPERENFLASYON VAR
Mecliste söz alan AK Partili Kadir Önler, '598 milyonluk zararı ben açıklamıştım. Biz bu 598 milyondan sonra SGK' ya olan borcu öğrendik. Bu 598 milyon üstüne SGK'nın borcun üzerine 301 milyon liralık faiz gideri var. 2026 ve 2027 yıllarıyla beraber 500 milyon TL borç olabileceği muhtemel edilmiş. Bu açıklar nereye harcandı? 2025 yılında sadece personel ödeneği 550 milyon. Bu faizlerin sebepleri nedir?' açıklamasını yaptı.

Başkan Yıldız verdiği yanıtta 'Siz her şeyi birbirine kattınız. Personel gideriyle faiz gideri farklı şeylerdir. Bunların alakası ve bağı yok. Personel giderleriyle ilgili sayı, gider, personel belli. Bunların giderleri net. Bunların üzerine tahakküm edecek bir şey yok. Bugün Dolar kaç TL? Siz 2025'te Doların ne kadar olacağını biliyor musunuz? Muhtemel bir bütçe yapıyoruz. Bunun 2025'ten 99'a götürmenin bir anlamı yok. Öngörülemeyen bir hiperenflasyon var. Ben 2025'teki Türkiye'nin enflasyonunu bilmem mümkün değil. Neden faizlere bu kadar rakam ödüyoruz arkadaşlarımız daha sonraki meclislerde açıklasın. Bu benim talimatımdır.' İfadelerini kullandı.

BÜTÇENİN YETERSİZ OLDUĞU KANAATİNDEYİZ
Çiğli Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Kaner bütçeyle ilgili yaptığı değerlendirmede 'Bir spor salonu yapmak istediğinizi biliyoruz. Ama bütçede böyle bir para yok. Bu şekilde bu projeler olmaz. Kadın ve aile ve gençlik bütçenin %1 bile değil. Ben bunu evdeki eşime bile izah edemem Sizden beklentimiz Çiğli'yi ileriye götürün. Bu mantıkla sizden beklediğimiz hala karşılığını göremediğimiz bazı projeler. 4 milyar 200 milyonluk bir bütçemiz var. Çiğli 220 bin nüfusa ulaştı. Bornova ilçemizde bizim iki katımız işçimiz var. Buca ve Konak da öyle. Önümüzdeki bütçe Çiğli Belediyesi'nin bütçesi, şirketlerin değil. Biz sizden şeffaflık bekliyoruz. Sizin öngördüğünüz tarihte ve ortamda bu şirketlerle ilgili toplantı yapalım. Biz şirketin müdürünü seçiyoruz, sermaye aktarıyoruz ama onlar da keşke performans faaliyet konusunda rapor verse. Siz seçilmiş başkan olarak bu bütçe rakamlarının özellikle dezavantajlı gruplarda artmasını istiyoruz. Biz kıssadan hisse bütçenin yetersiz olduğu kanaatindeyiz. Bundan memnun değiliz. Çiğli'ye kent kimliği kazandırılmasını istiyoruz. Çöple, atık suyla anılmamasını istiyoruz. Özel kalem müdürlüğü bütçemiz%1,05 yazı işleri müdürlüğümüz %0,60 kültür ve sosyal işleri müdürlüğüne %0.2, sağlık işleri müdürlüğümüz %0,82. Sokak hayvanlarıyla ilgili bir yasamız çıktı. Veteriner işlerine %0,59 luk bütçe ayrılmış. Sosyal yardımlar müdürlüğümüz %0,9 kadın ve aile hizmetlerimiz %0.43. Tarımsal hizmetlere %0.19'luk bir bütçe ayrılmış. Kentsel tasarım ki Çiğli'ye bir kent kimliğini kazandıracağınızı ümit ediyoruz. Çalıştığınızı biliyoruz, haberlerini de alıyoruz. Bırakalım bütün bürokratlar işlerini yapsınlar ama Çiğli'ye sınıf atlatmayı arzu ediyoruz. Son olarak o Balatçıkt'an geçen dere simsiyah. Bu konuda da İZSU kökenli bir sorun olduğunu söylemek istiyorum.' dedi.

Karasu ve Mutlu sokakta halkın nabzını tuttu Karasu ve Mutlu sokakta halkın nabzını tuttu

PARA HARCAMADAN ÇİĞLİ'YE ESER KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORUM

Kaner'in konuşmasının ardından söz alan Başkan Yıldız şunları söyledi:

'Ben en zor olanı yapmaya çalışıyorum para harcamadan Çiğli'ye eser kazandırmaya çalışıyorum. Olimpik havuz, AOSB yönetimi ile yaptığımız çalışma ile bütçenin çoğunu onlar karşılayacak. Kültür Merkezi, kütüphane niye yok dediniz. Balatçık tramvay durağının hemen arkasında bir alan var ve 3800 metrekarelik alanın belediyeye geçmesi ile burada bir ortaklıkla bir ihale yapıp bir kız öğrenci yurdu yapmayı planlıyoruz. Ataşehir'de bir planımız var, günlük 4 megavat elektrik üreten güneş enerjili otopark projemiz var. Bunları belediye bütçesinden para çıkmadan yapmayı planlıyoruz' ifadelerini kullandı.