Ekonomi

Çiğ sütün maliyeti 19,25; fiyatı 17,15 lira… Litre başına 2,10 TL zarar!

TÜSEDAD’ın açıkladığı bir litre sütün maliyetiyle satış fiyatı arasındaki fark, üreticiyi her geçen gün biraz daha köşeye sıkıştırıyor. S.S. Kiraz İğdeli Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, zarar etmelerine rağmen süte zam isteyemediklerini söyledi. Top, “Yeni yılın ilk gününde 23 ton süt elimde kaldı. Çünkü firma, daralmaya gittiğini, o kadar sütü alamayacağını söyledi. Satamadıktan sonra, süte zam alsak ne yazar!” diye konuştu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (SÜDEDAD), yetiştiricilikte gider kalemi olan tüm giderler üzerinden yaptığı değerlendirmede, bir litre çiğ sütün maliyetinin 19,25 lira olduğunu ortaya koydu. Ekim ayında 18,67 lira olan maliyet 58 kuruşluk artış gösterirken, sütün satış fiyatının üç ay öncesinin de maliyetinin altında kalması, üreticileri kahretti. Kiraz İğdeli Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, çiğ sütün satış fiyatının 17,15 lira olarak belirlendiğini ancak bu ücretle para kazanmalarının söz konusu olmadığını söyledi.

ÜRETEN BİZİZ, FİYATLARI BELİRLEYEN BAŞKALARI
Yem fiyatları belirlenirken, sütün satış fiyatı değerlendirilirken üreticinin kesinlikle söz hakkı olmadığının altını çizen Kiraz İğdeli Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, “Üretici sadece üretsin, fiyatları başkaları belirlesin. Güçlü olan, zayıf olanı ezmeye devam ediyor” siteminde bulundu. Sütün satış fiyatının 23 lira olması gerektiğini öne süren Başkan Top, sütü işleyen firmaların da daralmaya gittiğini hatırlatarak şunları söyledi:

1 OCAK’TA 23 TON SÜT ELİMİZDE KALDI
“Vatandaşın alım gücü yok. Hal böyle olunca, bizden süt alıp işleyen firmaların ürünleri de marketlerin raflarında duruyor. Dolayısıyla firmalar da süt alırken, sorgulamaya başlıyor.  Vatandaş eskiden 1 kilo peynir alırken, yarım kiloya düşürdü. Onu da alamayanlar var. Haliyle firmalar da hesap kitap yapmak zorunda kalıyor. Her şeyi bir kenara bırakalım, biz süte zam isteyemiyoruz. Neden? Ben küçülmeye gidiyorum diyor firma. Yeni yılın ilk gününde benim 23 ton sütüm elimde kaldı. Firma, küçülüyorum deyip o sütü almadı. Her gün 23 son süt elimde kalırsa, ayda 700 ton süt eder. Bir başka firma diyor ki, birkaç ay sen süt üretme, ben de üretim yapmayayım, tavsiyesinde bulunuyor. Stoklarım ağzına kadar dolu, ihracat yapamıyorum; eldeki sütü süt tozu olarak değerlendirmeye çalışıyorum, ondan da zarar ediyorum, diyor. Seni kaybetmemek için 1 milyon lira zararı göze aldım, diyor. Donduralım diyor. İneğin memesi durmuyor ki, sabah da sağılması gerekiyor, akşam da…”

YEM FİYATLARI ZAMLANMAYA BAŞLADI
2025’in ilk gününden itibaren yem fiyatlarına zamların gelmeye başladığını belirten Başkan Top, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yemle ilgili olarak, 2025’e ait birkaç firmadan zam sesi geldi. Çok olmasa da bir çuval yeme 30 lira gibi zam yapıldı. Diğerlerinden de yakında bekliyoruz. Yem fiyatları birkaç aydır stabil gidiyordu. Süt üreticisine, çiğ süte zam yapmasalar da olur, yeter ki yem fiyatlarını dizginlesinler. Yem fiyatları artınca, üreticinin eli daha çok daralıyor, daha çok zarar ediyor. Yoncasından, samanından, yeminden gelen zamlar bizim belimizi büküyor. Sütten zaten para kazanamayan üretici, elinde iki inek varsa, bir süre sonra iki inekten birini satmak zorunda kalıyor. Bizim sütümüzü satın alan firmalar, sadece bizim kooperatiften günde 23 ton süt almadıysa, diğer kooperatiflerin elinde ne kadar süt kalıyor, tahmin bile edemiyorum. Hal böyleyken biz süte nasıl zam isteyelim. Maliyet, ne olursa olsun, isteyemeyiz. İstesek de bir işe yaramaz, firma, o paraları vermez. Sütü satamadıktan sonra süte zam alsak, ne yazar! Bu gerçeği bilerek hareket etmemiz gerekir.”