Ekonomi

ÇEŞTOB Başkanı Belge: Denetimden başımızı kaldıramıyoruz!

Kartalkaya’da bir otelde çıkan yangında 76 vatandaşımızın ölmesi üzerine Çeşme’deki otellerdeki yangın merdiveni, yangın alarmı, söndürme sistemleriyle ilgili bilgi veren ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge, “Biz otelciler için öncelik, insandır. Çeşme’de yangın merdiveni olmayan bir otel olduğunu sanmıyorum. Kaldı ki ayrı ayrı bakanlık yetkilileri, bizde 12 ay denetim yapıyor. Otelcilerimiz, denetimlerden başlarını kaldıramıyor. Bundan asla şikayetçi değiliz. Denetim iyidir” dedi.

EGEDESONSÖZ – Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bir otelde çıkan yangın sonucu 76 yurttaşımız hayatını kaybetti, 51 kişi de yaralandı.

Bu acı olayın ardından SONSÖZ TV’ye konuk olan Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Orhan Belge, Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Çeşme’deki otellerde olası bir yangın durumunda itfaiye teşkilatının durumunu, otellerin yangın merdiveninden yangın alarmı ve söndürme sistemlerine kadar her şeyi anlatan Başkan Belge, “Çeşme’de 12 ay denetim var. Geceliği 15 bin lira olan otel de, 2 bin lira olan otel de o güvenlik önlemlerini mutlaka alır” açıklamasında bulundu.

İTFAİYE DENETLEMEYE GELDİĞİNDE ÖNCE “YANGIN MERDİVENİ NEREDE?” DİYE SORAR
Kartalkaya’daki yangın sonucu hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara şifa dileyen Başkan Orhan Belge, Çeşme’deki önlemleri şu sözlerle değerlendirdi:

“Otellerimize bir kapıdan misafirlerimiz, bir kapıdan personelimiz, bir başka kapıdan da tedarikçilerimiz ve onların getirdikleri mallar giriyor. Üçünü bir yerde buluşturuyoruz. Bunları buluşturmadan önce bizim dikkat etmemiz gereken, insandır, insan sağlığıdır. Bunun misafiri, personeli, tedarikçisi olmaz, insan sağlığı ön plandadır. Kartalkaya’da o acı olay yaşandıktan sonra otelcilerimiz, acilen bir kez daha önlemleri gözden geçirmeye başladı. Şunu net olarak söyleyebilirim ki, Çeşme’de itfaiye ile ilgili ve diğer denetimler, inanın 12 ay sürüyor. Kışın kapalı olan otellerde bile denetim yapılıyor.

Bir kere şunun altını çizelim, Çeşme’de yangın merdiveni olmayan bir otel olduğunu sanmıyorum. Çünkü itfaiye denetlemeye geldiğinde, ilk sorduğu soru, ‘Yangın merdiveni nerede?’ oluyor. Denetimler Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Turizm Bakanlığı yönünden, belediye ve Kaymakamlık tarafından sürekli yapılıyor. Otelcilerimiz, denetimlerden başlarını kaldıramıyor. Bundan asla şikayetçi değiliz. Denetim iyidir. Ben yangın merdivenini yaptım, yangın merdivenine açılan kapılarım tamam, her şey güzel, olay bitti, diyemezsiniz. Bunun sürdürülebilirliği önemli. O kapı, kolayca açılıyor mu? Bilgilendirme levhaları tamam mı?

ÇEŞTOB olarak, kardeş kuruluş Çeşme Alaçatı Derneği olarak, otellerimize denetime gelen kim olursa olsun, şunu söylüyoruz: Bizim göremediğimiz şeyler olabilir, varsa eksiğimiz lütfen gereğini yapın! Kaza, beklenmedik bir yangın tabii ki olabilir ama siz öyle bir olay yaşanmadan gereken tüm önlemleri almak zorundasınız. Otoyolun ortasında arabanızı durdurursanız, arkadan biri gelir çarpar!”

OTELLER DOLAR AMA ÖLEN İNSANLAR GERİ GELMEZ
Geceliği en düşük 29 bin lira olan Kartalkaya’daki otelin hem pahalı, hem de güvenli olmamasını değerlendiren Başkan Belge, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kartalkaya’nın turizm amacı, kar. Dolayısıyla ulaşım, İzmir’deki gibi sağlıklı değil. O yüzden itfaiyenin 45 dakikada geldiğini düşünüyorum. Çeşme’de güçlü bir itfaiye teşkilatı var, kaldı ki İzmir’den gelse en fazla 40 dakikada gelir. Çeşme’de arandığında ambulans da itfaiye de çok çabuk, hızlı bir şekilde olay yerine geliyor.  Otelin fiyatının yüksek olması konusuna gelince... İnsan hayatı söz konusuysa, gerisini hiç konuşmaya gerek yok. Çeşme’de her türlü bütçeye göre otel var. Şunu çok net söyleyebilirim ki Çeşme’de geceliği 1000 liralık otel de 15 bin liralık otel de aynı önlemleri alır. İnsan hayatı söz konusuysa, orada fiyat tartışması biter. Otelin fiyatı 29 bin lira olmuş, 2 bin lira olmuş fark etmez. Her türlü önlemi almak zorundasınız. Para kazanılır, oteller dolar, personel mutlu olur, enflasyon düşer ama giden can geri gelmez. Çeşme’de ve hiçbir yerde Kartalkaya’daki acı olayı yaşamak istemiyoruz. Otel sahiplerine, otel yöneticilere sesleniyorum. Lütfen kontrollerinizi, denetimlerinizi yaptırın. Şu raporu ayarlayıverin de oteli hemen açayım, demeyin. Bir gün geç açın, iki gün geç açın ama denetlemeleri yaptıktan sonra açın ki insanlarımız ölmesin. İnsan ölürse, onu geri getirmeniz mümkün değil.”