Yerel Yönetimler

Çeşme Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na katıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, plastik kirliliğini önleme konusunda önemli bir adım atarak WWF'in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), 'Doğada Plastiğe İzin Yok' kampanyasına tam uyma vaadinde bulundu. WWF'in 'Plastik Atıksız Şehirler Ağı'na katılma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylelikle İzmir'in 2025 ile 2030 yılları arasında bir tarihe dek plastik atıkların doğaya karışmadığı bir şehir olacağını duyurdu.

Türkiye, WWF raporlarına göre Akdeniz'i plastik atıklarıyla kirleten ülkeler arasında ön sıralarda yer alıyor. Her geçen gün artan atık miktarları sonucunda da az atık oluşturan üretim çeşitlerinin araştırılması, geri dönüşüm ve geri kazanım süreçlerinin daha fazla kullanılması gerekiyor. Mavi bayraklı plajları ile Çeşme, sahillerinin doğal güzelliğini korumak için bu adımı atmaya ve pilot ilçe olmaya hazır. Çeşme bu adımı atarak 2 yıl içinde plastik kirliliğini yüzde 30 azaltmayı taahhüt etti.

Alavya Otel örnek davranışıyla fark yarattı
Öte yandan Alavya Hotel, Alaçatı'da 2018 Haziran'ından bugüne kadar her Pazartesi devam ettirdiği ve şimdiye kadar 950 gönüllü ile 9 ton çöp toplanan etkinliğini 100. kez geniş bir katılımla gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik projesini 100 haftadır sürdüren, Plastik Atıksız Şehirler Ağı'nda Çeşme'nin pilot bölge seçilmesinin duyurulmasına ev sahipliği yapan Alavya Otel örnek davranışıyla fark yarattı.

'Pilot ilçe olmanın gururunu yaşıyoruz'
Çeşme'nin Plastik Atıksız Şehirler Ağı'nda pilot ilçe seçilmesinden mutluluk duyduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, 'Çeşme, denizi, kumu, güneşi, rüzgarının yanı sıra, doğal ve tarihi güzellikleriyle de Türkiye'nin incisi, Ege'nin gözbebeği bir kentimiz. Mavi bayraklı plajlarımızla, sahillerimizin doğal güzelliklerini korumak için özveri ile çalışmaya devam ediyoruz' dedi.

'Eğer bu savaşı kazanırsak kaybedeceğiz'
Doğanın büyüleyici bir bütünlük içinde olduğunu ifade eden Başkan Oran, 'Barınma, gıda, enerji gibi vazgeçilmez ihtiyaçlarımızın karşılanması için ormanlarımızı, nehirlerimizi, tarım alanlarımızı heba ediyoruz. Nasrettin hoca fıkrası gibi bu tutumumuzla adeta bindiğimiz dalı kesiyoruz. Sosyal medyada sıkça rastladığım ve çok sevdiğim bir sözdeki gibi; 'Doğaya karşı bir savaş halindeyiz. Eğer bu savaşı kazanırsak, kaybedeceğiz.' diye konuştu.

'Binlerce yıllık bir birikimin üzerinde yaşıyoruz'
Bu bilince katkı koymak için Alavya otel öncülüğünde 100. kez çöp toplama etkinliği düzenlediklerini belirten Başkan Oran, sözlerine şu şekilde devam etti:

'Başka sivil toplum kuruluşları ile kirliliğe dikkat çekmek için kıyı ve deniz temizliği etkinlikleri düzenliyoruz. Biz burada, binlerce yıllık tarihi bir birikimin üzerinde yaşıyoruz. Ildırı'da sürdürülen kazılarda tiyatro, tapınak, liman kalıntıları gibi zengin bir kültüre ev sahipliği yaparken bizlerden 500 yıl sonra yapılacak arkeolojik çalışmalara bebek bezi, pet şişe, plastik poşet miras bırakamayız. Denizlerimizin, ormanlarımızın, kuşlarımızın, balıklarımızın, sofralarımızın, tarlalarımızın, bahçelerimizi zenginleştiren Çeşme yarımadasına özgü yüzlerce endemik bitkilerimizin, çocuklarımızın temiz, sağlıklı yarınları için atacağımız bu imza başta Çeşme ve Çeşmeliler olmak üzere tüm insanlığa hayırlı olsun.

'Çeşme'nin başarı öyküsünü tüm dünyaya anlatacağız!'
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar ise İzmir'in WWF'in Plastik AtıksızŞehirler Ağı'na Amsterdam ve Nice'in ardından katılan üçüncü şehir olduğuna dikkat çekti. Bayar konuyla ilgili olarak şunları söyledi: 'Şimdi de Çeşme'nin bu çalışmanın pilot ilçesi olmak için önemli bir adım atıyor. Sahillerinin doğal güzelliğini korumak için Çeşme'nin bu adımı atarak pilot ilçe rolünü üstlenmesinin, doğa koruma açısından da çok isabetli olduğunu düşünüyoruz. Kendilerine bu adımı attıkları için huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmek isterim. Böylesine bir yeryüzü cennetinin bu programa, Plastik Atıksız Şehirler Ağı'na katılması bizim motivasyonumuzu daha da artıran bir gelişmedir. Temennim 27 Temmuz 2022'de yine burada bir araya gelip, plastik kirliliğini %30 azaltma hedefini fersah fersah aşan Çeşme'nin başarı öyküsünü dinlemek, sonrasında da bu öyküyü hep birlikte Türkiye ve dünyaya anlatmak.'