EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kordon'da yapmayı planladığı Nostaljik Tramvay Projesi için Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası'nda halkla buluşma toplantısı düzenlendi.
Nostaljik Tramvay Projesi'ni, tramvay güzergahında bulunan esnaf ve bölge halkına tanıtmak ve projenin detaylarını anlatmak için düzenlenen toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mert Yaygel, İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev, Konak Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ulvi Dülger ve bölge muhtarları katıldı.
Toplantıda Tramvay Projesi'nin detayları anlatılırken, proje hakkında öneriler de dinlendi.
İZMİR NÜFUSU 2030 YILINDA 6 MİLYONU GEÇECEK!
Mert Yaygel toplantıda yaptığı sunumda, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak eskiden beri ulaşım planları çerçevesinde yatırımlarımızı yapmaya özen gösteriyoruz. 1970'li yıllardan itibaren ulaşım planları başlamış durumda. Şu anda 2018 yılında bitirdiğimiz 2030 yılını hedefleyen Ulaşım Ana Planı kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Mesela bugün ihalesi yapılan Çiğli Tramvayı 2030 Ana Planı'nın sonuçlarından biridir. Bu planları nasıl yapıyoruz, 2018 yılında bunu yaparken 40 bin haneye giderek yaklaşık 100 bin kişiyle yolculuk verileri anketi yaptık. Bu verilerle İzmir'in ulaşım yatırımlarına karar yapmaya çalıştık. Bu çalışmayı Türkiye genelinde bu konu ile ilgilenen uzman Profesörler ve üniversite hocaları ile çalıştık. 2015 yılında başlayıp 2018 yılında tamamlamıştık. 2030 yılında İzmir'in nüfusunun 6 milyonu geçeceğini düşünüyoruz. Yani nüfusumuz 1.6 kat artıyor, şu anda kişi başına 164 araç düşerken, 2030 yılında kişi başına 233 araç düşeceği öngörülüyor. Bu da 2.3 kat artış demektir. Yani nüfusumuz bir yandan artarken, araç sahipliği daha hızlı bir şekilde artıyor. Bu da bizim geleneksel kent merkezimiz olan Alsancak, Bayraklı bölgesinde ortalama yolculuk mesafelerini ve sürelerini arttırıyor. Şu an ortalama 39 dakika olan ortalama yolculuk süresi, eğer müdahale etmezsek 59 dakikaya kadar çıkıyor. Ve bu süreye çıkan yolculukları insanlar toplu taşıma yerine özel aracıyla yapmaya başlıyor. Böylece de ana arterlerdeki taşıt yoğunluğunun yüzde 49'a kadar artışı öngörülüyor' ifadelerini kullandı.
BU KADAR ARACA NE YOL NE OTOPARK BULABİLİRİZ!
Yaygel, 'Bizim bunlar için tedbir almamız gerekiyor. Nasıl tedbir alıyoruz, hızlı ve yüksek kapasiteli ulaşım şebekesini geliştirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili İzmir'in her yerinde çalışmalarımız sürüyor. Narlıdere Metrosu, Çiğli Tramvayı gibi çalışmalar var, Karşıyaka Tramvayı'nın uzatılması var, Buca Metrosu ihalesine çıkılacak. Biz bu hızlı ve konforlu ulaşımı destekliyoruz. Bu yetmiyor, biz motorsuz ulaşımı da destekliyoruz. Tüm stratejilerimizi de buna göre belirliyoruz. 2015 verisine göre günlük 584 bin kişi merkeze giriş yapıyor, 2030 yılında bu rakam günde toplam 1.4 milyon kişi olarak öngörülüyor. Bu tabloya göre buna bir tedbir almamız gerekiyor. Bu kadar araca ne yol ne otopark bulabiliriz. Otopark eylem planı yaptık, bisikletli ulaşım eylem planı yaptık. Alsancak'ta bazı bölgelerde orada oturan insanların ücretsiz veya ucuz şekilde otopark parası vermesi ancak dışarıdan gelenlerin yüksek otopark ücreti ödemesi gibi bir strateji oluşturduk. Nerelere otopark yapılması lazım bunları belirledik' diye konuştu.
NOSTALJİK TRAMVAY İZMİR'E FARKLI BİR HAVA KATACAK
Yaygel, 'Bu kapsamda çalışmalarımızı yürütürken kent merkezini araçlardan alıp yayalara vermeyi planlıyoruz. Kordon Nostaljik Tramvay Projesi'de bu kapsamda değerlendirdiğimiz bir proje. İnsanlarımızı Kordon'un Liman bölümünün oradan alıp, Cumhuriyet Meydanı'na kadar götürecek bir proje. Bizim yaptığımız düzenlemede Kordon'a az zarar vermek için Kordon'daki toprak bölgede lastik tekerlekli bir tramvayla, yayaların yorulduklarında bir noktadan başka noktaya gitmek için kullanacaklar. 1.6 kilometrelik bir güzergah, arada da Gündoğdu Meydanı ve Alsancak İskelesi'nin orada birer durakları olacak. Eski tramvaylardan görsel örnekleri alarak planlama yapıyoruz. Duraklar da Kordon'un görselini bozmayacak ve yapıya uygun olarak kurulacak. Nostaljik Tramvayı'n İzmir'e farklı bir hava katacağını düşünüyorum' açıklamasını yaptı.
OTOGAR METROSUNU BİZ DE YAPABİLİRİZ
Toplantıda Halkapınar-Otogar Metro projesi hakkında muhtarlardan gelen soru üzerine açıklama yapan Ulaşım Daire Başkanı Yaygel, 'Otogar Metro Projesi ile ilgili süreci basın da çok iyi takip etti. Biz onu merkezi hükümet yapacak diye 8 yıldır yatırım programımıza almamıştık. Çünkü bu proje hızlı tren projesi ile birlikte yapılacaktı, o yüzden merkezi hükümet tarafından yapılacaktı, bir türlü hayata geçmedi. Yeni dönemde biz programımıza alabiliriz' dedi.