Yerel Yönetimler

Büyükşehir'de bütçe maratonu başladı: Muhalefetten 'şato' itirazı!

Bütçe maratonunun başladığı İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Altan İnanç yönetti. İlk oturumda zaman zaman tansiyon yükselirken Şato Restorant’ın bir bölümünün Egeşehir Yapı Planlama’ya devredilmesi AK Parti ve CHP Grubu’nu karşı karşıya getirdi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumu gerçekleştirildi. Meclisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Altan İnanç yönetti. Kasım ayının gelmesiyle birlikte Büyükşehir’de bütçe maratonu başlamış oldu.

Mecliste başkanlıktan gelen ilçe bütçeleri acil kaydıyla plan ve bütçe komisyonuna bir sonraki mecliste görüşülmek üzere oybirliği ile gönderildi.

ŞATO RESTORANT GÜNDEME GELDİ
Komisyonlardan gelen raporlar görüşülürken, Şato Restorant olarak anılan binanın bir bölümünün Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş.’ye ayni sermaye olarak 5 yıllık intifa hakkının, İzmir 3. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2024/516 Esasına kayden açılan davada verilen 2024/765 sayılı Kararı doğrultusunda verilmesine dair konu gündeme geldi.

BOZTEPE: GRAND PLAZA’YA VERSEK EYVALLAH AMA EGEŞEHİR PLANLAMA NEDEN?
Konuyla ilgili olarak söz alan AK Parti Foça Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, alanın Egeşehir Planlama’ya verilmenin anlamsız olduğunu belirterek, “1955’te restoran olarak yapılan bir binaydı burası, İzmir’in en değerli mülklerinden birisi. 2019 yılında plan bütçe komisyonundaydım. Soyer’in konut evi olarak verilmesi ve Ahmet Piriştina’nın vefat ettiği evini ise Karşıyaka Belediye Başkanı kişisel konut evi olarak verilmesi gündeme gelmişti. Aslında burası Büyükşehir Belediyesi’nin konuk eviydi. Yurtdışından gelen konuklar kalıyordu eskiden. Egeşehir Planlaması’na vermemizin mantığını anlamış değilim. 2019 yılında verilen Şato Kütüphanesi olarak hizmet veriyor. ‘Burasını Grand Plaza’ya veriyoruz, konuklarımız burada ikamet etsin’ diye önerseniz oybirliği deriz buraya. Hangi mantık ve düşünceyle bunu böyle önermenizi anlamadık. Her şirket kendine göre iş yapsın diyoruz. Kendi işini yapamayan firmaya İzmir’in en değerli mülklerinden bri veriyoruz. Grand Plaza’ya versek eyvallah” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, Egeşehir Planlama’nın burada ne yapacağını sorarak, “Egeşehir Planlama uzun bir süre pasif durumda kaldı. Halk Konut projeleri içerisinde müşavirlik üstlendi ve sorunlar. Sosyal konut üretmesi için ayni sermaye verdik, kooperatif modeli olmuştu ve bunu satmaya kalktılar. Böyle bir şirket kültüründe yeni yapılanmaya gidiyorsunuz. Belediye şirketlerimiz asli işlerini yapsınlar. Grand Plaza gibi asli işi olan işleri İztarım’a verdiniz. Ayni sermaye olarak verecekseniz bunu alacak kuruluş Grand Plaza’dır. Buranın bir kafeye dönmesini çok isteriz. Ege Şehir Planlamaları AŞ Şato Binası’nda ne yapacak? Kentsel dönüşüm ve yapı yapamaz. Kendine bir merkez mi yapacak? Böyle bir kuruma böyle bir merkez lüks değil mi? Komisyonlarda sordum ulaşamadım, Ege Şehir Planlama burada ne yapacak?” ifadelerini kullandı.

YILDIR: İKTİDARA GELİNCE SARAY’I ÜNİVERSİTE YAPMAK İSTİYORUZ
Gelen eleştirilere CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır, “Şato tarihi bir yer ve onun tarihine yakışır bir şekilde kullandık. Bilimsel ve akademik çalışmalar yapılacak burada. Biz bilimsel ve akademik çalışmaların önünü açmak için her şeyi yapıyoruz, Saray’ı da üniversite yapmak istiyoruz” diyerek cevap verdi.

YILDIZ: ÖNCE KENT İKTİDARINA SAHİP ÇIKIN
AK Partili Yıldız, “Konut olarak kullandılar zaten 5 yıldır, isterse Cemil Bey de konut olarak kullansın onun da şanına yakışır. 4,5 yılda bu kente hizmet etmeyi düşünsünler. İzmir’in Ege Şehir Planlama’nın merkezi yapacağız desinler anlayalım. İktidar hayali çok kurmasınlar, mevcut kent iktidarlarına sahip çıksınlar” diyerek Yıldır’a karşı çıktı.

ÖZER: VERİLECEK OLAN YER 5 ODALIK BİR YER
CHP Çiğli Meclis Üyesi Rifat Özer, “Kullanım amacı gayet güzel anlatıldı. Bu yer Burhan Özfatura zamanında yapılmış bir binadır. Ayni sermaye olarak verilecek kısım 5 odalık bir yerdir. Mülkiyet yine belediyede” diyerek gelen sorulara cevap verdi.

AK Partili Boztepe, Özer’in cevaplarına, “Toplam 40 bin metrekarelik bir yer. 5 bin metrekare olan yerde bir arsa var. 5 bin metrekarelik arsayı veriyoruz. 5 bin metrekarenin emlak değerini çıkarın bakalım ne olacak?” dedi.

Son olarak söz alan İnanç, “Belediyenin mülkü, belediyenin şirketine veriliyor. Niyet okumaya gerek yok diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı ve ilgili rapor oy çokluğu ile kabul edildi.

İKİ BİRLİKTEN ÇIKMA KARARI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz aylarda açıkladı Tasarruf Genelgesi kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi de harekete geçmiş ve bu kapsamda 2016’dan bu yana üye olunan Avrupa Bölgeler Meclisi (AER) ve 2018 ‘den bu yana üye olunan İslam Başkentleri ve Kentler Teşkilatı (OICC) üyeliklerinden çıkma teklifi meclis gündemine gelmişti.

Verimli ve etkili bir şekilde ulaşılamaması sebebiyle Tasarruf Tedbirleri konulu 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesine atıfta bulunularak ilgili birliklerden çıkılması önerisi Ekim ayı meclisinde  Avrupa Birliği ve Hukuk Komisyonu’na sevk edilmişti. 

Avrupa Bölgeler Meclisi’nden çıkılması önerisi komisyonlardan oy birliği ile kabul edilirken, İslam Başkentleri ve Kentler Teşkilatı’ndan ayrınılması önergesi ise AK Parti ‘ret’ oyuyla oy çokluğuyla meclis gündemine geldi.

AER İÇİN FİKİR DEĞİŞTİ
İlgili önergenin mecliste okutulması sırasında ise AK Parti grubu Avrupa Bölgeler Meclisi için oy değişikliğine gitme kararı aldı. Komisyonlarda oy birliği verilen ilgili gündem maddesi için AK Parti grubu ‘ret’ oyu vererek CHP grubuna yönelik eleştirilerini iletti. İslam Başkentleri ve Kentler Teşkilatı’ndan ayrınılması ise komisyonlardan geldiği şekilde oy çokluğu ile kabul edildi.

Çıkılma nedenlerinin ise iki birliğe yıllık 7 bin 500 Euro aidat verilmesi olduğu öğrenildi

Meclisin bitmesinin ardından meclis üyeleri İZSU Genel Kurulu için yeniden toplandılar.