Yerel Yönetimler

Başkan Soyer: 'Ortak akılla ortak gelecek tahayyül etmek mümkün'

ANA KONGRE PROGRAMI MASAYA YATIRILDI
Toplantının ilk oturumunda, açılış konuşmalarının yanı sıra ağustos ayından bu yana düzenlenen toplantılar ve deklarasyonlar hakkında görüşler bildirildi. Toplantının ikinci kısmında ise uzman toplantılarının sonuçları ile ana kongrenin programı ve kongre sonuç metni masaya yatırıldı. Kurul üyeleri, uzman toplantılarından gelen verileri değerlendirerek sadece Türkiye'nin değil, küresel dünyanın da temel sorunlarına çözüm önerilerini aktardı.

'BİZ YAPMAZSAK KİMSE YAPMIYOR
'
Toplantının kapanış konuşmasını yapan Başkan Tunç Soyer, 'Ben sabahları kalktığımda İzmir'e sarılasım gelir. Bugün sizleri dinledikten sonra Türkiye'yi kucaklamak geldi içimden. Ben de o umuda, o heyecana katılıyorum. Ortak akılla ortak bir gelecek hayali tahayyül etmek mümkün. Bütün bu siyasi farklılaşmalara, kutuplaşmalara rağmen görüyoruz ki, birçoğu yapay ve yaşadığımız acılardan daha küçük. Topyekûn yaşadığımız şeye dair topyekûn bir şey üretebiliriz. Bu rasyonel bir şey. Bu mümkün. Hele ki yüzyıl önce atalarımızın yaptığını düşünürsek bugünün koşullarında elbette başarmamız mümkün. Bu kadim kültürün evlatları olarak başarabiliriz. Bu umudu taşıyorum. Sizlere ne kadar teşekkür etsem az. Çok renkli, çok sesli ve zihin açıcı bir buluşma oldu' şeklinde konuştu.

'TOPRAĞI NASIL İŞLEYECEĞİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE PLANLAMAMIZ LAZIM'
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı ise Türkiye'nin geleceği için kaynakların doğru kişiler tarafından yönetilmesi ve doğru yöntemlerin kullanılması gerektiğini ifade ederek 'Toprak, şu anda dünyada en kıymetli şey. Bunu nasıl işleyeceğimizi en iyi şekilde planlanmamız lazım. Türkiye'de bunu yapacak insanlar çok geride kalıyor. Siz bir memleket düşünebiliyor musunuz; zeytinde en büyük potansiyele sahip olacaksınız, Tarım Bakanı gelip zeytin ağaçlarını keserek kömür madeni açacak. Kimse de demiyor ki Türkiye'nin kömürü beş para etmez. Tartışma konularının bunlar olması lazım. Türkiye'nin belli üretim bölgelerinde taş ocakları açmak mantıklı bir iş değildir. Bu bölgede kimin sesi çok çıkıyor; zeytincilerin mi Ankara'daki sanayicilerin mi? Neden yüzyıl önce İktisat Kongresi İzmir'de toplandı? Çünkü belirli sanayi bölgelerimiz sınırlarımızın dışında kalmış. Mali bir boşluk içindeyiz. İzmir'i gelecek Türkiyesi'nin inşa edileceği bir yer olarak görmüşler' şeklinde konuştu.

'YEREL YÖNETİMLER ÖNCÜLÜĞÜNDE YENİ BİR EKONOMİ MODELİ GELİŞTİRİLEBİLİR'
Toplantıya çevrim içi olarak katılan gazeteci ve yazar Fikret Bila, 1923'te İzmir'de yapılan İzmir İktisat Kongresi'nde alınan kararlarla laik bir Cumhuriyet'in temellerinin atıldığını, günümüzde ise Türkiye'nin Atatürk ilkelerinden ve laiklikten uzaklaştığını ifade etti. Rahmetli eski başbakan Bülent Ecevit'in 'Ekonomik Demokrasi' kavramını işaret eden Bila, 'Yerel yönetimlerin sosyal devlet görevi görmeleri mümkündür. Ekonomik demokrasiyi de hayata geçirmeliyiz. Katılımcı demokrasinin ilk adımı ekonomik demokrasidir. Halkın ekonomiye örgütlü girişimci olarak girmesidir. Bunun yolunun kooperatifler olduğunu biliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu örnekleri hayata geçirdiğini biliyoruz. Ekonomik demokrasiden hareketle yerel yönetimler öncülüğünde yeni bir ekonomi modeli geliştirilebilir. Geçim sıkıntısını, eğitimsizliği, işsizliği giderme noktasında büyük katkılar sağlanabilir' dedi.

'DEMOKRASİ, İKTİSAT POLİTİKALARI AÇISINDAN TEMEL EKSENİMİZDİR'
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise en uzun çalışma saatlerinin, en düşük asgari ücretin olduğu ülkelerden bir tanesi olduğumuzu belirterek 'Buna mahkum değiliz, değiştirmemiz lazım. Demokrasi meselesi iktisat politikaları açısından da temel eksenimizdir. Demokrasi başta işçi sınıfı olmak üzere toplumun her kesiminin her alanda söz sahibi yapılmasını gerektirir' diye konuştu.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?
Yüksek İstişare Kurulu'nun ikinci toplantısına, Ali İhsan Özgürman, Ali Rıza Ersoy, Alphan Manas, Arzu Çerkezoğlu, Prof. Dr. Ayça Tekin Koru, Bekir Ağırdır, Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Burak Dalgın, Dr. Burcu Ünüvar, Prof. Dr. Bülent Gültekin, Fikret Bila, Prof. Dr. Fuat Keyman, Dr. Gülfem Saydan Sanver, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Dr. M. Murat Kubilay, M. Salim Kadıbeşegil, Mahmut Özgener, Dr. Mehmet Aktaş, Mehmet Bozgeyik, Muhittin Bilget, Murat Karayalçın, Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, Nur Batur, Önder Türkkanı, Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Selçuk Sarıyar, Prof. Dr. Selva Demiralp, Dr. Serdar Şahinkaya, Sıtkı Şükürer, Süleyman Sönmez adına vekaleten Dr. Betül Çelikkaleli ve Mehmet Salih Özen, Şükrü Ünlütürk, Prof. Dr. Taşansu Türker, Uğur Gürses, Ünal Ersözlü, Yusuf Işık, Yusuf Kanlı katıldı.