Güncel

Başkan, çok net konuştu: Çeşme'de bir gece Sakız'da bir hafta!

Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, Sakız adasında bir hafta kaldıkları otele 17 bin 500 lira ödediklerini, bu parayla Çeşme’de ancak bir gece kalabileceklerini dile getirerek “Üzülerek belirtmek isterim ki, Çeşme Sakız’a göre pahalı. Yunanistan, bugünkü rakamlara yüzde 100 zam yapsa bile, bizim rakamların yanına yaklaşamaz” dedi ve turizmcilerimize, esnafımıza çok önemli tavsiyelerde bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Çeşme'den Sakız'a turistler akın akın gitmeye devam ederken, Yunanistan'ın bunu fırsat bilerek adalara gelen misafirlerinden yeni ek ücretler alacağı, vergileri yükselteceği haberleri açıklanmıştı. Bu gelişmenin ardından ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge, Çeşme'nin pahalı olduğu algısı yaratılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti. Ardından yılbaşı haftasında bir otelin 5 gün için 1 milyon 780 bin liralık talebinin gündeme oturması, tartışmaları daha da alevlendirdi.

YUNANİSTAN, YÜZDE 100 ZAM YAPSA BİLE BİZİM FİYATLARA YAKLAŞAMAZ
Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, Çeşme-Sakız kıyaslamalarına yeni bir boyut getiren açıklamalarda bulundu. Türk turizmcilere ve esnafa da çok önemli tavsiyelerde bulunan Başkan Şanlı, çok yakın bir zamanda Sakız'da ailecek tatil yaptıklarını, otele 17 bin 500 lira ödediklerini, bu parayla Bodrum'da, Çeşme'de ancak bir gece kalabileceklerini söyledi. Yunanistan'ın adalara giden turistlerden aldığı vergi ve ek ücretleri yüzde 100 artırsa bile Çeşme'deki fiyatlara yaklaşamayacağını öne süren Şanlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

ÇEŞME'NİN PAHALI OLDUĞU ALGISI KORDON'U DA ETKİLEDİ
'Eğri oturalım, doğru konuşalım; Yunanistan, turizmde yüzde 100 zam yapsa bile Çeşme'nin, Bodrum'un fiyatlarının yanına yaklaşamaz. Yunanistan'ın yüzde 100 zam yapması mümkün değil. Çünkü onlar da kendi içlerinde makul oranlarda artış yapılmasına karar veriyorlar. Sakız Adası ve diğer Yunan adaları, kabul etmemiz gerekir ki ülkemizin turizm destinasyonlarından daha ucuz. ÇEŞTOB Başkanı başta olmak üzere turizme hizmet edenlerin çalışmalarını takdirle karşılıyorum ancak hepimizin elimizi taşın altına koyması lazım. Özellikle Bodrum, Türk turizmini mahvetti. Bodrum'da bir lahmacunun müşteriye satılması, Türk turizmini baltaladığı gibi Çeşme'yi, Kuşadası'nı, İzmir'in Kordon'unu da 'pahalı' algısı ile olumsuz etkiledi.'

ÇEŞME'DE OTEL ÜCRETLERİ GERÇEKTEN ÇOK YÜKSEK
Geçtiğimiz günlerde eşi ve çocuğuyla Sakız adasında bir hafta tatil yaptığını, otele sadece 17.500 lira ödediğini belirten Ömür Şanlı, 'Yunan adalarında bütçenize göre oteller bulmakta zorlanmazsınız. Geceliği 100 Euro olan da var, 50 Euro, 40 Euro olan da… Yunanistan'da 'Her şey dahil' sistemi yok' dedi ve şunları söyledi:

'Her şey dahil, sistemi, müsriflik demektir. Çok fazla gıda ürünü çöpe atılıyor. Bu sisteme son vermek lazım. İnsanları tatile mi çağırıyorsunuz, yoksa yeme içmeye mi? Bir insanın yiyebileceği yemek kapasitesi bellidir. Bir hafta boyunca ailemle Sakız'da otelde kaldım, 17.500 lira ödedim. Bodrum'da, Çeşme'de bu parayı bir gecede ödemek zorunda kalırdım. Kendi ülkemde bir gecelik tatil parasıyla, Sakız'da bir hafta tatil yaptım. Çeşme'de 'Her şey dahil' sistemi yok ama oteller aşırı pahalı. Esnafın bir an önce kendine çekidüzen vermesi lazım. Sadece esnafın değil, tedarikçilerin de bu konuda fırsatçı olmaması, taşın altına eline koyması lazım. 10 liralık ürünü yüzde 100 karla satsa, 20 lira yapar. 20 liraya versin ama 60 liraya verdiğinde ortaya fahiş rakamlar çıkıyor. Bu yanlıştır. Esnafın da yaptığı işten yüzde 100, yüzde 500 karla satış yapmasının, aleyhine sonuçlar doğuracağını bilmesi lazım.'

FİYATLARIMIZI MAKUL SEVİYEYE ÇEKMEMİZ LAZIM
Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, Sakız ile Çeşme kıyaslamasına örneklerle devam ederken, bir turizmci olarak şu mesajları verdi:

'Bir kere gelen müşterilere menü vermemiz lazım, müşteri de ne yiyeceğini belirlerken, ne kadar para ödeyeceğini de bilmeli. Yunan adalarında garson gelir, hangi ülkeden olduğunuzu sorar. Türk'üm dersiniz, size Türkçe menü getirir, fiyatları da karşısında yazar. Çeşme'de bir restorana gitseniz, adam başı bir fiyat standardı var; 1000 lira, 1500 lira gibi... Oturduğunuzda o para size hemen yazılır. Ne kadar ödeyeceğinizi bilmezsiniz, bilemezsiniz çünkü fiyatlar yazılmamıştır. Türkiye'de yemek yedikten sonra neyle, nasıl bir rakamla karşılaşacağımı bilmiyorum. Özel beach'ler var Yunan adalarında, hiçbir ücret ödemeden giriş yapıyorsunuz. Size, şu kadar harcama yapmanız gerekir diye şart koşmuyorlar. Bir şezlonga oturuyorsunuz, 2 Euro ödüyorsunuz. Bu parayı ödediğiniz zaman bir de su ikram ediyorlar size. Halka açık plajlarda o 2 Euro'yu da almıyorlar. Şezlong, şemsiye bedava. Ya bizde öyle mi? Daha girişte dünyanın parasını ödüyorsunuz, binlerce lira alışveriş yapmayı taahhüt ediyorsunuz; yediğiniz içtiğiniz zaten dünyaları tutuyor. Özetle turizmde Çeşme ve Bodrum'un, Yunan adalarına göre pahalı olduğunu kabul etmemiz ve fiyatları kontrol altına almamız, makul seviyeye çekmemiz lazım.'