Yerel Yönetimler

Başkan Batur’dan afetlere karşı dikkat çeken çağrı: Askeri alanlarda 'deprem cephaneliği' önerisi!

EGEDESONSÖZ – Konak Belediye Başkanı Abdül Batur SONSÖZ TV ekranlarında Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtladı.

Başkan Batur, deprem bölgesine dair izlenimlerini aktarırken askeri bölgelerin içerisinde afet durumlarında kente lojistik merkez sağlayabilecek yerlerin kurulmasına dair önerilerde bulundu.

Bölgeye giden Başkan Batur, izlenimlerini aktardı. Depremin ardından yerel yöneticilerin bölgede görevlendirilmesinin teknik olarak mümkün olmadığını belirten Batur, 'Oradaki yerel yönetici arkadaşlar o kadar zor durumda ki… Genel sekreter yardımcısı arkadaş kalmış enkazın altında, çalışanların yüzde 90'ı kendi derdine düşmüş. Orada yerel yönetici ve personelden kamu görevi beklemek mümkün değil. İlk başta böyle bir handikap yaşandı' dedi.

MEHMETÇİK BU İŞİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPAR
Askerlerin sahaya inmek konusunda geç kaldığına dair eleştirilere dair konuşan Bakan Batur, şunları söyledi:

'Burada en çok eleştirilen şey askerin sahaya inmemesi… İlerleyen günlerde tartışılmaya devam edecek. Malatya'da ikinci ordu var ve 400 bine yakın asker var orada. Hatay İskenderun'da denizcilerimiz var. Süratle onların alana gitmesi lazımdı. Orada yerel ve kamu yöneticisi önce kendi çevresindekileri düşünüyor. Oradaki asker öyle değil. Organizasyonları oradaki asker üzerinden yapmak lazım… Mehmetçik bu işi en iyi şekilde yapar. Eğitim tarzının da bu tür felaketlere dönük olması lazım'

Başkan Batur, 'asker sahaya geç indi' eleştirilerinin ardından askeriyenin kent içindeki konumlanmaları ile ilgili yeni bir öneride bulundu. Deprem tehlikesinin yüksek olduğu kentler arasında yer alan İzmir'de de bulunan içinde cephanelik olan askeri kışlalarda, cephaneliğin yanına afet döneminde kentin ihtiyaçlarını karşılamak için lojistik merkez kurulması için çağrı yaptı.

ASKERİYELER AFET ANINA GÖRE DİZAYN EDİLEBİLİR
Başkan Batur, önerisiyle ilgili olarak şunları söyledi:

'Yerel yönetimler olarak, merkezi hükümet olarak böyle felaketlerde çok daha hızlı hareket edebilecek organizasyonları mutlaka yapmamız lazım. Askeri bölgelerde cephanelikler vardır. Dağın içindedir. Onların yanına şehirlerde, her şehirde askeri birlik var, o şehrin nüfusunun yarısı kadar bir felaket yaşandığında, özellikle deprem riski olan şehirlerde, içinde battaniyesi olan, kuru gıdası olan anında o bölgeye sevk edilebilecek merkezler yapmakta fayda var. Deprem kriz bölgesi gibi olacak. İçinde her şeyi olacak. Çadırı, gıdası olacak. Biz 1200 km'ye buradan çadır gönderiyoruz. 1200 km'ye buradan battaniye gönderdik. Organizasyonu kentlerde yapılabiliriz. Askeri bölgelerin içinde çok rahatlıkla yapılabilir. Çok kontrollü olur ve hiçbir güvenlik sıkıntısı olmaz'