Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2010 yılının ilk çeyreğinde çift haneli büyümenin sürpriz olmayacağını söyledi.’
İSTANBUL - Bir televizyon kanalında haber programına katılan Babacan, 31 Mart 2010 tarihinde açıklanan milli gelir verilerine bakıldığı zaman, Türkiye ekonomisinin resesyondan çıktığının rahatlıkla söylenebileceğini bildirdi.
Babacan, Orta Vadeli Program'da geçen yılın tümü için ekonomik daralmanın yüzde 6 olarak öngörüldüğünü, fakat ekim, kasım ve aralık aylarında ekonomide beklenenden çok daha iyi bir toparlanma meydana geldiğini ve böylece daralmanın yüzde 4,7'de kaldığını söyledi.
''Büyüme hareketlerinin stoklara bağlı olduğu söyleniyor, buna ne dersiniz?'' şeklindeki soru üzerine Babacan, ''Stok konusu kuşkusuz önemlidir. Fakat eğer sanayicimiz, ihracatçımız stoğa üretim yapmaya başladıysa bu da zaten geleceğe yönelik beklentilerin iyileşmesiyle direkt ilgidir'' diye konuştu.
Mart ayı sonu itibariyle Üretici Güven Endeksi'nin 110'a çıktığını da belirten ve bu göstergenin önümüzdeki dönemle ilgili büyümenin en önemli göstergesi olduğunu ifade eden Babacan, ''Yani eğer tüketiciler ve üreticiler geleceğe yönelik iyi şeyler bekliyorlarsa, moraller iyiyse, o zaman bu önümüzdeki dönemde de iyi bir büyümeyi beraberinde getirecektir. Şu anda aldığımız tüm sinyaller toparlanmanın önümüzdeki dönemde de devam edeceği yönünde'' dedi.
’“BİRİNCİ ÇEYREKTE ÇİFT HANELİ BÜYÜME SÜRPRİZ OLMAZ’”
Bu yılın ilk çeyreğinde çift haneli bir büyüme rakamını bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine Ali Babacan, geçen yılın ilk çeyreğinde ekonomik daralmanın yüzde 14,5 olduğunu hatırlattı ve böylesine bir baz etkisinden sonra iki haneli büyümenin birinci çeyrekte sürpriz olmadığını kaydetti.
Fakat bugün itibariyle hükümet olarak böyle bir tahminin bulunmadığını, kendisinin sadece kişisel bir tahminde bulunduğunu belirten Babacan, bu yıl 15 Haziran'da Orta Vadeli Program ile Orta Vadeli Mali Planı birleştirerek tek bir doküman halinde yayımlanacağını, bu sırada da gerekirse 2010 yılına ilişkin revize edilmiş büyüme rakamlarını açıklayacaklarını bildirdi.
Babacan, ''Dolayısıyla 3 ay bizden büyüme konusunda resmi bir tahmin görmeyeceksiniz. Çok sık revizyona gitmeyi doğrusu çok uygun görmüyorum. Çünkü dünyanın içinden geçtiği dönem çok rahat bir dönem değil. Her ay her ay sürekli büyüme tahmin edersek belki kafa karışıklığına sebep olabiliriz. Biz daha seyrek, ama daha sağlam tahminlerle yolumuza devam edeceğiz'' dedi.
Başbakan Yardımcısı, fakat uluslararası kuruluşların değerlendirmelerine bakıldığı zaman bu yıl Türkiye'nin yüzde 3,7 ile yüzde 5 arasında büyüyeceğinin tahmin edildiğini, son dönem bir yatırım bankasının ise Türkiye'deki ekonomik büyümeyi yüzde 7 olarak ilan ettiğine da dikkat çekti.
Yunanistan'ın 2009 yılında yüzde 2,5, Türkiye'nin ise yüzde 4,7 küçüldüğü hatırlatarak, ''Peki bu nasıl oluyor komşu batıyorken, biz neden iyi durumda olduğumuzu söylüyoruz'' şeklindeki soru üzerine Babacan, Yunanistan'da açıklanan verilerin doğru olmadığını söyledi.
Yunanistan'da uzun süre bir şey yokmuş gibi davranıldığını, bu nedenle ülkedeki önümüzdeki dönemle alakalı büyüme rakamlarının çok daha sıkıntılı olacağını kaydeden Babacan, ''Yunanistan'da daralma 2010 yılında da devam edecek. Yunanistan 2009 itibariyle daha aşağılara doğru inmeye devam edecek'' diye konuştu.