Kültür - Sanat

Aziz Nesin Mizah Ödülü sahiplerini buldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürlerarası Sanat Derneği iş birliği ile düzenlediği 8. İzmir Uluslararası Mizah Festivali 16 Aralık Pazartesi saat 20.00’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle başlayacak. Gecede sinema-tiyatro oyuncusu Cengiz Bozkurt ve mizah tarihçisi Turgut Çeviker’e “Aziz Nesin Mizah Ödülü” verilecek. Tören öncesi AASSM iki serginin açılışına ev sahipliği yapacak.

İzmir Uluslararası Mizah Festivali’nin 8. yılı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kültürlerarası Sanat Derneği iş birliği ile 16-24 Aralık tarihleri arasında kentin farklı noktalarında gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklere sahne olacak. Direktörlüğünü Vecdi Sayar’ın üstlendiği festival 16 Aralık’ta saat 20.00’de açılış ve ödül töreni ile başlayacak.  Törende, müzisyen Haluk Çetin, Can Yücel şiirlerinden şarkılar seslendirecek, Mercan Selçuk Dans Topluluğu da Timur Selçuk’un “Karantinalı Despina”, “Pireli Şarkı”, “Ekonomi Bilmecesi” gibi mizahi şarkılarına Mercan Selçuk’un koreografisi ile eşlik edecek.  8. İzmir Uluslararası Mizah Festivali’nde Aziz Nesin Mizah Ödülleri ise sinema-tiyatro oyuncusu ve yönetmen Cengiz Bozkurt ile mizah tarihçisi Turgut Çeviker’e verilecek.  Tören öncesi, AASSM’de  “Tasarımcıların Gözünden Aziz Nesin”  ve “Yalçın Çetin (1934-1977) Sergisi” açılacak.  Törenin konukları arasında Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin, Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, Can Yücel’in kızı Güzel Yücel, Yalçın Çetin’in torunu Erce Çetin Özkan, Timur Selçuk’un eşi Handan Selçuk ve kızı Mercan Selçuk yer alacak. 

Birbirinden değerli iki sergi
Nesin Vakfı Aziz Nesin Arşivi’nden derlenen “Tasarımcıların Gözünden Aziz Nesin” sergisinde, usta yazarın kitaplarının yüzlerce baskısının kapaklarından 1950’li yıllardan 2000’lere uzanan bir seçki yer alıyor. Kapak tasarımlarını yapan grafik sanatçıları ve karikatüristler arasında Erkal Yavi, Mengü Ertel, Sait Maden, Mengü Ertel, Mim Uykusuz, Yalçın Çetin gibi usta çizerler yer alıyor. Dünyada modern karikatürün 100 ustası arasında sayılan “Yalçın Çetin”in karikatürlerinden oluşan sergi ise Çetin ailesi ve Schneidertempel Sanat Merkezi iş birliği ile gerçekleştiriliyor.  Sevda Deniz Anıl’ın küratörlüğünde hazırlanan sergide, Yalçın Çetin’in farklı dönemlerinden işler izlenebilecek.  17 Aralık Salı günü, festivalin partnerlerinden Konak Belediyesi’nin Türkan Saylan Kültür Merkezi’ndeki Karikatür Müzesi’nde Erce Çetin Özkan, Sevda Deniz Anıl ve serginin danışmanı, mizah tarihçisi Turgut Çeviker’in katılımı ile ‘Türk Modern Karikatüründe Bir Usta: Yalçın Çetin’ söyleşisi olacak. 

Aziz Nesin Mizah Ödülleri 2024 usta isimlere
Geçen yıllarda Müjdat Gezen, Kandemir Konduk, Ali Poyrazoğlu, Ahmet Gülhan gibi usta tiyatroculara, Eray Özbek, Niyazi Yoltaş, Nezih Danyal gibi usta çizerlere ve bu yılki festival afişinin ressamı Agim Sulaj’a verilen Aziz Nesin Mizal Ödülleri’nin bu yılki sahipleri mizah tarihçisi Turgut Çeviker ve sinema-tiyatro oyuncusu Cengiz Bozkurt oldu. Sanat yaşamına ODTÜ Tiyatro topluluğunda başlayan, kısa filmler çeken Cengiz Bozkurt, Mehmet Ergen ile birlikte Londra’da Arcola Theatre’ın kuruluşunu gerçekleştirdikten sonra Türkiye’ye dönerek toplulukların oyunlarında rol aldı; çevirisini yaptığı “Kumarbazın Seçimi” ve “Closer” oyunlarında yönetmenlik yaptı. “Yumurta”, “Devrim Arabaları”, “Kaybedenler Kulübü”,  “Kuru Otlar Üstüne” gibi dramatik yapımlarda da roller üstlenen Cengiz Bozkurt, “Ay Lav Yu”, “Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi”, “Sen Aydınlatırsın Geceyi”, “Eyvah Eyvah 3”, “Pek Yakında”, “Küçük Esnaf”, “Ailecek Şaşkınız”  gibi komediler ve “Leyla ile Mecnun”, “Sevdaluk”, “Gençliğim Eyvah”, “Jet Sosyete” dizileriyle milyonların sevgilisi olmuştu. Bozkurt son olarak, Tolga Örnek’in Aziz Nesin öykülerinden gerçekleştirdiği  “Mucize Aynalar”da başrolü üstlendi. Film, festivalin üçüncü günü Fransız Kültür Merkezi’nde gösterilecek. 
Turgut Çeviker ise karikatür ve mizah tarihi alanında ülkemizin en önemli uzmanı olarak kabul ediliyor. Başlangıcından bu yana İzmir Mizah Festivali’ne danışmanlık yapan Çeviker İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Ankara DTCF’de okudu. 1970 yılında İstanbul’da sinema setlerinde yönetmen yardımcılığı yaptı. Türk Canlandırma Sineması 1931-1995 belgeselini -Erdoğan Kar ile birlikte- gerçekleştirdi.  “Abidin Dino Toplu Yazılar”, ‘Yoksul Evler’, “Tevfik Fikret”,” Türk Edebiyatında Futbol”, “Hayal (hikayeler)” gibi farklı alanlardaki yayınlarının yanı sıra mizah alanında ülkemizin en önemli yayınları olan “Gelişim Sürecinde Türk Karikatürü 1867-1923”, “Meşrutiyet - İmzasız Karikatürler Antolojisi”, “Ramiz Gökçe – Gir, kapanıyorum”, “Abdülhamid Karikatürleri Antolojisi”,  “Karikatür Üzerine Yazılar’, “Karikatürkiye – Karikatürlerle Cumhuriyet Tarihi 1923-2008” ve güncelleyerek ikinci basıma hazırladığı Aziz Nesin’in “Cumhuriyet Dönemi Türk Mizahı” adlı kitaplarıyla tanınan Çeviker, başlangıcından bu yana İzmir Uluslararası Mizah Festivali’nin danışmanlığını yapıyordu.

Orhan Kemal ve Can Yücel’de Mizah
Festivalin dördüncü günü saat 18.00’de, Festivalin partnerlerinden Karşıyaka Belediyesi’nin Çarşı Kültür Merkezi’nde, Işık Öğütçü, Ömer Türkeş, Banu Tozluyurt ve Mazlum Vesek’in katılacağı panelde ‘Orhan Kemal’in yapıtlarında Mizah’ konusu ele alınacak. Panelin ardından ustanın “Tersine Dünya” kitabından Ersin Pertan’ın uyarladığı film gösterilecek. Beşinci gün, 20 Aralık saat 18.00’de Konak Belediyesi’nin Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde Hidayet Karakuş, Ahmet Önel, Tuğrul Keskin ve Bekir Yurdakul’un katılımıyla ‘Doğum Gününde Aziz Nesin’i Anıyoruz’ paneli, altıncı gün saat 17.00’de Karşıyaka Belediyesi Hikmet Şimşek Kültür Merkezi’nde Güzel Yücel, Lütfü Dağtaş, Namık Kuyumcu ve Semih Çelenk’in katılımıyla ‘Can Yücel Şiirinde Mizah’ paneli gerçekleşecek.

Sinemadan tiyatroya
22 Aralık Pazar günü, Kıbrıs Şehitleri’ndeki Casa d’Italia’da (İtalyan Dostluk ve Kültür Derneği) salonunda masalardan esinlenen iki önemli film var. Canlandırma sinemasının büyük ustalarından Çek animatör Jiri Trnka’nın kısa masallardan oluşan ilk uzun metrajlı filmi “Çek Yılı - Spalicek” saat 15.00’de, Matteo Garrone’nin başrolde Roberto Benigni’nin oynattığı “Pinokyo” ise saat 17.00’de gösterilecek. Çocuklara yönelik bir başka film ise 18 Aralık’ta Institut français’de (Fransız Kültür Merkezi) gösterilecek canlandırma filmi “Sirocco ve Rüzgarlar Krallığı”. Tüm etkinliklerinin ücretsiz olduğu festivalin son günü programında ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan bir gün sonra prömiyerini yapacağı Ferhan Şensoy oyunu “Çok Tuhaf Soruşturmanın “ seyircili genel provası yer alıyor. Oyun sonrası yönetmen Harun Özer ve sanatçılar seyircilerin sorularını yanıtlayacak. Festivalin ayrıntılı programına, sosyal medyada izmirhumourfest hesaplarından ulaşılabilir.