Avrupa beyin yılı

Avrupa Beyin Konseyi (EBC) (European Brain Council), Avrupa Parlamentosu ve Konseyi onayı ile, 2014 yılını 'Avrupa Beyin Yılı' olarak ilan etmiştir. Avrupa beyin yılı aktiviteleri nörolojik hastalıklar konusunda farkındalığı artırma, bu alanda yapılacak araştırmalara destek sağlama, nörolojik hastalığı olan hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini yükseltme hedeflerine yönelik, oldukça geniş yelpazeli toplum temelli aktiviteler planlamaktadır.
İnsanın sahip olduğu organların en önemlisi diyebileceğimiz 'beyin' son yıllarda üzerine çok büyük çalışmaların yapıldığı bir organ. EBC'nin İcra Direktörü Dr. Alastair Benbow, Beyin ile ilgili sözlerini sizinle paylaşmak isterim. 'Bu ürün 200 bin yıldır araştırma ve geliştirmede kullanılmasına rağmen sadece 9 ayda meydana geliyor, herhangi bir bilgisayar ya da varlıktan daha iyi çalışmakta ve süper hızlı, bir ömür süren pili ile tamamen mobil. Bu ürün, en son akıllı ürün ve insan ırkının başardığı her şeyden sorumlu ve en yüksek çözünürlüğe ve en iyi dalga algılarına sahip, gelecekte olabilecek değişikliklerden etkilenmeyen ve becerisi yapay zekanın
çok ötesinde, siz buna gerçek zeka diyebilirsiniz ve bu ürünün adı: İNSAN BEYNİ!'
Çalıştığım konular gereği 'beyin' her zaman ilgi alanımda olmuştur. Karşılaştığım bilgilerin bazılarını kısa kısa paylaşmak isterim.
Üçlü Beyin kavramından ilk bahseden kişi Amerikalı bilim adamı Paul MacLean'dir. MacLean üçlü beyni şöyle sıralar. (Structogram Eğitim Sistemi: Kendini Tanıma Anahtarı)
* Beyin Sapı : Kendini koruma beyni. Yaşamın temel iç güdüleri.
* Limbik Sistem : Kendini kanıtlama beyni. Savaş veya kaçış ile hayatta kalma.
* Neokorteks : Kendini bilme, bilinçlendirme beyni. Planlayarak, önlem alarak davranma.
Beyin ve duygular konusunda en önemli çalışmalardan biri, Antonio R. Damasio tarafından yapılmıştır. 'Descartes'ın Yanılgısı' isimli kitapta duygu, akıl ve insan beynini araştırırken beynin duyguları yöneten hücrelerini tanımladı. Duyguların eğitimini şansa bırakmakla hata yapıldığını itiraf etti.
Bu çalışmadan sonra gelen bir başka önemli çalışma ise Daniel Goleman tarafından yapıldı. Goleman, 'Duygusal Zeka' isimli kitabı ile dünya çapında etki yaptı. Aileden iş hayatına kadar her alanda duygusal zeka, önemi ve etkin kullanılması konuşulur oldu. Damasio ve Goleman'ın bu popüler yayınları bizi duygular konusunda beyin ile ilgili çok önemli kavramlar olan amigdala ve ayna nöronlar iletanıştırdı. Beynin bu önemli bölümleri kendi duygularımız ve başkalarının duyguları konusunda bize çok yardımcı oldular.
Beyin ile ilgili ilginç 1-2 rakam...
* Sadece dış kısım olan korteks de 10 milyar hücre var.

* Normal bir insan içinden düşünürken, kendi kendiyle, dakikada yaklaşık 300 ile
1000 arasında kelimeyle konuşur.
* Gözler, 2.3 milyon farklı renk tonunu tespit edebilir ve uzmanlar, beyne
her saniye 72 gigabyte bilgi gönderdiğini tahmin ediyorlar.
Beyin Sağlığı için doktorların belli başlı önerileri:
* Sürekli Aklınızı kullanın : Beyin hücreleri çalışmadıkça kaybolurlar.
* Damar sağlığınıza dikkat edin.
* Hayal Kurun : Bu sayede hem rahatlamış olur hem de beyninizi çalıştırmış olursunuz.
* Akıl sağlığı için yediklerinize dikkat edin.
* Stres ve sinirden uzak durmalısınız.
* Doğal beslenin.
Sadece bu yıl değil, ömrümüz boyunca beynimizin değerini bilmeli, sağlığını korumalıyız. Ve her şeyden önemlisi onu kullanmalıyız...