Politika

Aslanoğlu, kooperatif süreci için A’dan Z’ye konuştu, sitem etti: Yalnız bırakıldım!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “kentsel dönüşümde kooperatif modeli”nde kurucu rol oynayan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın kooperatiflere soruşturma açması sonrası detaylı açıklamalar yaptı. Aslanoğlu, bu konuda soruşturma geçirdiğini ve beraat ettiğini söyledi. İnşaatların durması ile ilgili olarak Büyükşehir’i işaret eden Aslanoğlu, kooperatif modelini oluşturanların ortada olmadığını ve yalnız kaldığını belirterek sitem etti.

EGEDESONSÖZ- CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

CHP’li Aslanoğlu’ndan “körfez temizliği” ve “Selçuk” krizleri için yorum: İzmir’e düşmanlık yapılıyor! CHP’li Aslanoğlu’ndan “körfez temizliği” ve “Selçuk” krizleri için yorum: İzmir’e düşmanlık yapılıyor!

Programda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve yürütülen “kentsel dönüşümde kooperatif modeli” konusu ele alındı. Kent gündeminde sık sık tartışmalara neden olan kooperatif konusunda son olarak İçişleri Bakanlığı soruşturma açmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Tunç Soyer ile bazı belediye bürokratlarının bulunduğu isimlerle ilgili olarak usulsüzlük iddiasıyla açılan soruşturmada CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da tartışmaların odak isimlerinden birisi oldu. Örnekköy’de yürütülen kentsel dönüşüm süreci için kurulan kooperatifin kurucusu olan ve İl Başkanı seçilmesinin ardından bu görevden ayrılan Başkan Aslanoğlu, kooperatif ile ilişkisini ve pozisyonunu anlattı.

Başkan Aslanoğlu kooperatif konusunda adli bir soruşturma yürütüldüğünü ve bu soruşturmadan beraat aldığını belirtti.

KOOPERATİF İÇİN SEÇİLME NEDENİM…

Kooperatif modelinin başlangıç süreci ile ilgili açıklama yapan Aslanoğlu şunları söyledi:

“Ben aslında Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeliğinden Balçova Belediye Başkanlığı için ayrılmıştım. Sonrasında Ticaret Odası meclis üyeliğim sürdü. Bu dönemde kentsel dönüşümde bir metot bulundu belediye tarafından… Belediye Aziz Bey zamanında vatandaşlar ile uzlaşıyla gecekondular belediyeye devrolmuş, tapular büyükşehir belediyesine geçmiş. Büyükşehir belediyesi ‘ben burada ev yapacağım, bu evlerde sizin haklarınızı vereceğim’ demiş. İki ev yapacağım birini gecekondu sahibine vereceğim demiş. Zaman içerisinde bunlar olmamış. İhalelere giren olmamış. Neden girmemiş; vatandaşlara yüksek bir oran verilmiş ama ekonomi bunu kaldırmamış. Müteahhitler de o oranlarla bu işi yapmak istememişler. İzmir’in iki ünlü müteahhidi birinden birine Uzundere’de yüzde 33’le yer aldı. Yüzde 45 ile bu işe girmek işi zarar ettiğini düşündürdüğü için. İzmir Büyükşehir birkaç tane ihale açmış. Aziz Bey’in ikinci döneminden bahsediyoruz. O konutlardan bir tanesini bir inşaat şirketine zorla yaptırmışlardı, onun dışında kimse almıyor, kimse girmiyor ve kimse yürütmüyor. Bir müteahhitin o vatandaşla verilen oranla aldığı bir yeri kimse başkasına veremez, böyle bir şey yok.

Sorunu çözmek için Ticaret Odası ile toplantı yapmışlar. Tunç Bey “ben bunu bitiririm. Belediye ile çözerim” demiş. Meclise gitmiş, İZBETON’a yetki alınmış. İZBETON koşullar aramaya başlamış. İZBETON, Örnekköy’de üçüncü ve dördüncü etapta ruhsat da almış. Ruhsatı almış temeli kazmaya da başlamış. Sonra ne para var ne pul ne de kredi. Süreç uzuyor. Haklı olarak veryansın eden gecekondu sahipleri var. O arkadaşlara büyükşehir belediyesi şu tarihte teslim edelim demiş, bunu söyleyen İZBETON. İZBETON’un söylediği tarih geçmiş. İZBETON işleri yapamamış. Bunun altından çıkamayınca bir finansman yöntemi bulmaya çalışmışlar. Ticaret Odası ile bir toplantı yapmışlar. Bazı meclis üyeleri ile görüşmüşler. Onların önerisi makul gelmiş. Örnekköy üçüncü etapta bir kooperatif kurulmuş ve başlamış. Sonrasında ‘bu kooperatif metodunu ülkeye yaymak istiyoruz. Sen CHP meclis üyeliği yapmış partilimizsin’ dediler. O zamanlar il başkanı değildim. 2022 yılının başında geldiler. ‘Bu kooperatif yöneticisine insanların güvenmesi lazım. Senden rica ediyoruz’ dediler. CHP’de o dönemde meclis üyesi olan, daha önce Ticaret Odası yönetim kurulu üyeliği yapmış, partimize yakın olan çok da adam yoktu. Bir sürü CHP’li yok mesela. Tercih edilmemin sebeplerinden bir tanesinin bu olduğunu düşünüyorum”

ALGI OYUNU VAR
İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma sebeplerinden birisi olan “yetkin firmalara işin verilmemesi” ile ilgili yorumlama yapan Başkan Aslanoğlu, iş güvenliği üzerinde bir şirketinin olmasının kooperatif kurucusu olmasının önünde engel teşkil etmediğini söyledi. Aslanoğlu, “Bunun inşaatla bir ilgisi yok. Kooperatif, ev sahibi olmak için yan yana gelen insanlardan oluşur. Biri de yönetecek. Normalde bu kooperatiflerin başkanı emekli öğretmen olur, emekli bankacı olur. Vaktini ayırabilen disiplinli bir abimiz de olabilir. Bu arkadaşların inşaat bilmesi ya da inşaat profesörü olmasına gerek yok, bu saçma bir şey. Raporu yazan mülkiye müfettişi de ona imza atan İçişleri Bakanlığı da biliyor ki bir kooperatif sadece inşaat yapmak için kurulur. Yani kooperatif kurup dersiniz ki, biz 50 kişi ev sahibi olacağız. Örnekköy’de aynı kooperatif başka bir arsada gidip inşaat yapamaz. Bunu biliyorlar. Neden deneyimli kooperatif diye saçma bir laf söylüyorlar? Algı yaratıyorlar. Bu kooperatif zaten bunun için kurulması lazım. Bunun için kuruldu. Kooperatifin 100-200 tane ortağı vardır. 200 kişiden bahsettiğiniz bir yer. Örnekköy kooperatifinin yaklaşık 200 kişi ortağı var. 200 kişi benim adamlarım mı, bana yakın adamlar mı, hepsi CHP’li mi? Bu 200 kişi ortak bir ev yapacaklar. 200 kişi, 400 ev parası verecek yapılacak hepsi bu”

20 KLASÖRLE MAHKEMEYE GİTTİM
Soruşturmada adı geçen kooperatifin kurucusu olduğu hatırlatılması üzerine Aslanoğlu, “Soruşturma beni niye bağlamıyor? Çünkü bununla ilgili kısmı ilk değil. Bununla ilgili 1 yıl önce soruşturma açtılar. Savcıya baskı yaptılar dava açıldı. Davada bana dediler ki, ‘arkadaş sen bu sözleşmeyi imzalayamazsın, dolayısıyla sözleşme imzalamakla insanları zarara uğrattın, İZBETON’un yetkisi yoktu, nasıl imzalarsın’ dediler. Büyükşehir Belediyesi’nden habersiz imzaladılar bunu diyorlar. Ben 20 klasörle mahkemeye gittim. İlki duruşmasız dava denilen basit yargılama usulüyle yargılandım. O 20 klasörün hepsinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer var. Bütün hepsinde genel sekreter var. Genel sekreter yardımcıları var, daire başkanları var, bütün toplantılarda varlarmış. Bütün fotoğraflarda, bütün tutanaklarda, bütün gazete küpürlerinde var. Her ay düzenli İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis tutanaklarında var” şeklinde konuştu.

DENEYİMSİZ KOOPERATİF KONUSU ATMASYON, YARGILANDIM VE BERAAT ETTİM
Müfettiş raporunda geriye dönük karar alınmasının yer almasını yorumlayan Aslanoğlu, “Birincisi İZBETON’un yetkisi yetersizdir. İkincisi ise deneyimsiz kooperatife verilmiştir. Deneyimsiz kooperatif konusu atmasyon. Bu bir yalan ve algı oyunu. Maalesef basını da bu algı oyununun içine soktular. Bir tane deneyimli kooperatifle anlaşma imzalanamaz, yeni bir yer yapılamaz. Kooperatif bir inşaatı yapmak için kurulur. Onun için kooperatif kurarsınız, burada ev yapmak içindir dersiniz. Deneyimlisi diye bir şey yok. Kooperatif kendi içinde deneyim barındırabilecek bir şey bile değil. 200 tane ortak zaman içerisinde değişir. Aynı kişiler olmaz, yerinizi devreder satarsınız. Dolayısıyla aynılıktan bahsedemeyiz. Başkan her kooperatifte değişiyor. Deneyim nerede olacak? Bana göre değil bu, yasal olarak böyle bir zorunluluk yok. Mülkiye müfettişi bununla ilgili bir algı oyunu oynuyor. Hiç böyle bir mülkiye müfettiş raporu okudunuz mu? Tamamen siyaset yapmış zaten. Bunların hiçbirinin doğru olmadığını yüzde 100 biliyor. İkinci kısmıyla ilgili alakasız bir şey olmuştu. Üçüncü etapta yani başka bir kooperatifte bir beton dökmede belediye bürokratlarıyla problem yaşamışlardı. Daha sonra Çevre Şehircilik bütün kooperatifleri durdurdu. Benim başkanlık yaptığım kooperatifi de durdurdu. Hiç alakası yok. Kilometrelerce ötede başka bir inşaat faaliyeti ile ilgili tarihte görülmemiş bir şekilde durdurma kararı alındı. Geldiler her bir yerden tek tek karot aldılar. Benimkilerden de aldılar, oradan bir şey çıkmadı. Sonra Çevre Şehircilik buradan bir şey olmadığına dair rapor yaptı, gece yine baskılar oldu. Çevre Şehircilik bu sefer gitti dava açtı bana. ‘Hayır bu sözleşmeyi bu adam imzalayamaz, İZBETON’da yetkisi yok’ dedi. Mahkeme yargıladı, beraat ettim. Çevre Şehircilik bu sefer duruşmalı dava diye itiraz etti, tekrar yargılandım ve tekrar beraat ettim. Sonra Çevre Şehircilik bunu istinaf mahkemesine taşıdı, istinaf mahkemesi dedi ki, ‘siz dalga mı geçiyorsunuz, bu kooperatif başkanı bütün belgelerde gözüküyor ki büyükşehir belediye başkanı orada, genel sekreter orada, herkes orada. Birilerinden habersiz bir şey yapmış olmadığı gibi İZBETON genel müdürünün gizli bir kooperatifle anlaşması yok ortada. Herkes biliyor’ Tek imza ile gizli bir şey algısı yaratılıyor. Bundan da kesin ve kati olarak beraat ettim. Geçenlerde Osman Gökçek’in açıklamasından dolayı başsavcılıkta savunma verdim. Dediler ki ‘neden imzaladınız’? ‘Siz benimle dalga mı geçiyorsunuz, davanın tarafı sizsiniz, siz bir kere dava ettiniz, iki kere dava ettiniz, istinafta dava ettiniz, hepsinde kazandım yine aynı soruyu soruyorsunuz’ dedim. Aynı soru sorulabilir mi sizce? Burada bir iyi niyet var mı? Yok, bir algı” açıklamasını yaptı.

ALT YÜKLENİCİLERİN DE ALT YÜKLENCİSİ BULUNUYOR
Örnekköy’deki müfettiş raporunda yer alan alt yüklenicilerden bahseden Aslanoğlu, “Kooperatifin bir tane alt yüklenicisi var. O alt yüklenicinin de altında yapan alt yüklenici olur ya inşaatta. Siz bir inşaatı verirsiniz, adam elektriğin bir kısmını birine verir bir kısmını birine verir. Blok blok verir. Sıvasını boyasını ayrı adama verir. Bu söylediklerinizin hiçbiri ile kooperatifin bir sözleşmesi yok ve ana yüklenicinin alt yüklenicilerle kimle çalışacağı da onu bağlar. Bir inşaat şirketiniz ile çalıştınız, boyacısına siz mi karar vereceksiniz? Bir arsada ancak bir yükleniciye SSK sicil numarası açılır. O inşaatların yüklenicisi İZBETON. İZBETON’un bir SSK numarası var. Bundan sonra o arsada kim inşaat yapacaksa onun altında, onun altında olanlarda onun altında sicil numarası alırlar. Başka türlü sigortasız adamlar mı çalıştırsınlar?” ifadelerini kullandı.

ALIM KONUSUNDA BİR ŞEY BULURSANIZ KENDİMİ YAKARIM
Kooperatifin yaptığı alımların herkese açık şeffaf olduğunu söyleyen Aslanoğlu, “Şu ana kadar hiç bunu duydunuz mu? Şenol Aslanoğlu’nun anlaşma imzaladığı şirket bir liralık işi iki liraya yapmıştır diyen var mı AKP milletvekili dahil olmak üzere var mı? Yok. Bütün kayıtlar elinde, niye bakmıyorlar? Duvarın metrekaresi piyasada 100 TL’ye yapılırken bu Şenol Aslanoğlu’nun şirketi 200 TL’ye yapmış 100 TL ne oldu, soru bu. Kooperatif üyesinin parasını doğru kullanabilme hikayesi burada. Bir tane bir şey bulursanız, ben kendimi yakarım. Bu kadar basit. Hak edişler var, bunun başka türlü parası çıkmaz. Bunu yapabilmenin yolu için ilk önce İZBETON’un denetçileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin denetçileri bu işler yapıldı deyip görecek, ondan sonra bu işlerin hak edişleri olacak. Bu inşaatlar yapı denetim firmaları vasıtasıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm daire başkanlığının denetlediği inşaatlar. Orada bunlara bakılmadan işler yürüyebileceğini, orada kaç metrakrare duvar örüldüğünü de biliyor, kaç metre beton olduğunu da biliyor. Ben bir sonraki canlı yayında ne zaman isterseniz geleyim, iki tane bu işten anlayan adam gelsin, bir tane de AK Partili bilmem ne de gelsin, tek tek bakalım. Bu hak edişlerde bir şaibe var mı? Her şeyden önemlisi suç şu; bir işi bir liralık işi iki liralık yapmak… Bu bir başkasının parasını çöp etme ve çalma işi. Bunun için buna hak ediş olması lazım” dedi.

1,5 YILDA BÜYÜKŞEHİR, KARABAĞLAR BELEDİYESİ’NDEN NASIL RUHSAT ALAMAZ?
Çiğli’de belediye memurlarının konut ihtiyacı karşılamak için yapımına başlanan iki sitede inşaatın durduğunu söyleyen Aslanoğlu, Uzundere 4’üncü etapta da sorunlar olduğunu söyleyerek “Bir tane hiç inşaatına başlamamış dediğiniz yer var. Uzundere dördüncü etapta daha inşaat ruhsatı alınmamış, kim alacak inşaat ruhsatını? İnşaat ruhsatını almak belediyenin sorumluluğunda, kazmak belediyenin sorumluğunda. İnşaat ruhsatı almamış, kazmamış. Neyin inşaatı yapılacak? İnşaat yok. O kooperatifle para toplanmış, ne olmuş o kooperatifle toplanan para? Bankada duruyor. İnşaat yoksa neyi çalabilirsin. Bu arkadaşların inşaatları yarıda kaldı. Bunun suçlusu kim? Uzundere dördüncü etapta ruhsat almayan kim? Çok açık. Belediye alması gerekirdi. 1,5 yılda İzmir Büyükşehir Belediyesi Karabağlar Belediyesi’nden nasıl ruhsat alamaz? Kimin marifeti? Bu marifete bir açıklama getirecekler. Haklı olarak kooperatifin üyesi diyor ki; ben belediyenin yeri diye girdim, bir buçuk yıldır ruhsat alamamışsınız. Bunun kooperatif başkanı ile bir ilgisi, yok çünkü kooperatif başkanı ruhsat alacak adam değil. Uzundere 3’te ruhsat alınan yerlerde inşaat başlamış ve ruhsat alınamayan yerler var. Aralık, Ocak, Şubat, Mart yani Cemil Bey’in atanmasının hemen öncesi. Sonrasında da Cemil Bey inşaatları durdurmuş. Niye inşaatlar yürümüyor, çünkü Büyükşehir Belediyesi durdurmuş. Niye durdurmuş? Ünlü Sayıştay’da görevli olan mülkiye müfettişi demiş ki, ‘bunları durdurun’ demiş. Öyle diyor Cemil Bey“ değerlendirmesini yaptı.

SÖZLÜ UYARI ÜZERİNE İNŞAAT DURDURULDU
“Cemil Bey ile bu konuyu görüşüyor musunuz?” sorusuna ise Aslanoğlu, “Evet, Cemil Bey diyor ki, ‘mülkiye müfettişi durdur dediği için durdurdum.’ Zaten durdurma yazılarında da yazıda diyor ki, ‘mülkiye müfettişlerinin sözlü uyarıları.’ Yazıyı gösteremiyorlar. Diyorlar ki, ‘buna ilişkin.’ Durdurma yazısının bir tanesini paylaşayım sizinle bakın. Mülkiye müfettişinden dolayı durdurdum diyor büyükşehir belediyesi” dedi.

İNŞAAT LOBİSİ, KOOPERATİFLERE BASKI YAPTI
Fatih Yapar’ın kendisine yönelik olarak “Cemil Bey ile siz bunu konuşmuyor musunuz? CHP İl Başkanı olarak zan altında kalıyorsunuz. Kendinizi ifade etmek zorunda kalıyorsunuz. Üzerinize bu işin ihalesinin tamamının ihalesi size kalmış görünüyor” sözlerine ise Aslanoğlu şunları söyledi:

“Konuşmaz mıyım? Ben bununla ilgili her Allah’ın günü bu yarım yamalak bilgilerle uğraşıyorum. Biri bir taş atıyor, gel anlat boyacıyı tanımadığını anlat. Ben ne bileyim boyacı kim, sıvacı kim?

Neden inşaatlar böyle? Birincisi inşaatların ruhsat alma süreçlerini inceleyelim. İnşaatların ruhsatları maalesef çok geç alındı. Örnekköy bu konuda şanslıydı, inşaat ruhsatları vardı benim kooperatif başkanlığı yaptığım yerde. Orada C Blok kazı verdiler, ne zaman verdiler? Sözleşme Ocak’ta imzalanmış, o zaman bizim Genel Sekreterimiz Selin Sayek Böke, Oğuz Kaan Salıcı filan gelip temel attıkları gün… O gün yapılan işlerde aslında temel atma töreni üçüncü etapta yapıldı. Dördüncü etap da görseldi. Yani o gün bütün uydu görüntüleri fotoğraflar filan da henüz daha demir bile döşenememiş durumdaydı. Nisan sonu Mayıs’tı. Kooperatif ise Ocak’ta sözleşme imzalamış. Bu dört, beş ay Büyükşehir Belediyesi C Blok’u teslim edememiş. B Blok’u ondan sonra teslim ettiler. A Blok’u ondan da sonra teslim ettiler. Muhalefet diyor ki, ‘Türkiye Projesi’ diye tanıttınız. Kooperatifler eliyle TOKİ’nin karşıtı, TOKİ müteahhitleri olmasın diye. Bu iş niye bu kadar baskı gördü, TOKİ müteahhitleri iş elden gidiyor, başka bir model geliştirdiler nasıl parçalarız diye başladı. İlk günden itibaren bağırdılar. Maskaralıkların bini bin paraydı. ? Sorunun iki tane temeli var; birincisi bu bir Cumhuriyet Halk Partisi modeliydi. TOKİ müteahhitlerin elinden bu işler gidecek, bundan sonra da ülkeyi CHP yönettiğinde kentsel dönüşüm metodu bu olacaktı. Bu işten rant yiyenlerin tamamı bu işe düşman kesildiler. İkinci konu, neden Şenol Aslanoğlu bu işin odağında, çünkü Aslanoğlu CHP İzmir İl Başkanı. CHP’de de üç tane müptezel vardır bununla ilgili sizi arıyor soruyordur. Benim 185 bin tane üyem var. 185 bin üyemin hemen hemen tamamına yakını çok onurlu insanlardır ama içinde 3 tane sütü bozuk da çıkar mı, maalesef bütün yapılarda çıkar. Onun dışında da diğer yerlerden yazılan çizilen buna ilişkin siyasi atraksiyonlar var. Bunu söyleyen bazen haddini çok aşan AKP’de siyaset yaptığını iddia eden arkadaşlarla çata çat rakam rakam konuşmaya varım. Onların yüzü tutuyor mu?” diye konuştu.

O DAİRE BAŞKANINI KASTTETTİ: İŞBİRLİKÇİLİK YAPTI
“İl başkanı olmamda bu kooperatif başkanlığının çok payı oldu” diyen Şenol Aslanoğlu, Çevre, Şehircilik Müdürlüğü ile kooperatifleri zor durumda bırakmak için belediye içerisinde işbirliği yapan bürüokratlar olduğunu söyledi. Soyer döneminde kapatılan Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı Müdürü Ayşe Arzu Özçelik’e de göndermeler yapan Aslanoğlu şunları söyledi:

“Organizasyonu becerme konusu başarıydı. Kooperatif kurup üyeleri bulabilir misin? O günlerde kimse gelip olmadı. Onun üyeleri ya Ticaret Odası meclis üyesidir, ya Sanayi Odası meclis üyesidir, ya hakimdir, ya savcıdır. Bu anlatılan dolandırılmış dediğiniz adam MİT’çi mi? Emniyet Müdürü mü, savcı mı, hakim mi üyeler? Onun dışında sonradan el değiştirenler vardır. İlk gün maalesef bölgenin gecekondu aurasından dolayı kimse üye olmak istemiyordu. Modele saldırı oldu. Bu saldırıyı yerli işbirlikçileri ile başardılar. Her zaman böyledir zaten, dışarıdan bu işi yapamazsınız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde maalesef buna ilişkin işbirlikçi bürokrat vardır. O gün inşaatları durduran sonra inşaatları durdurmaya devam eden, bu iş olmasın diye çırpınan oldu. Olur olmadık yanlış verileri başkalarıyla paylaşan vardır. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı’na mülkiye müfettişi ön soruşturması sonrasında demiş ki, ‘bu bütün işleri çok doğru yaptı, helal olsun buna, bunu ayırıyorum buna soruşturma açmayın, bunun üstünde ve altında kim varsa açın’ demiş. Böyle bir arkadaş çok değerlidir demek ki. Cemil Bey’e böyle değerli bir arkadaşı tekrar göreve getirdiği için teşekkür ediyorum. Mülkiye müfettişi raporunda gözüken, belediyenin aşağısında ve yukarısında çalışan, eski genel sekreterimizden, belediyedeki genel sekreter yardımcılarına herkes bu konuda kabahatli bir arkadaşımız piru pak”

KİMSENİN GÜNAHINI ALMAM
“Bu kişinin işbirliği yaptığını mı düşünüyorsunuz?” sorusuna Aslanoğlu, “Bilmem, ben bilemem. O mu yapmıştır, başkası mı yapmıştır. Kimsenin günahını alamam. Belediyenin içerisinde bu işler olmasın diye mücadele eden birilerinin varlığı var mıdır, olmasa bu iş buraya gelebilir mi? Çevre Şehircilik’in durdurması dışında da durdurma var. O arkadaşlardan biri tüm işlerin içerisinde olmasına rağmen, bütün alt yüklenici ve üst yükleniciyi çok iyi bilmelerine rağmen bir tane 100 TL’lik işi 200 TL’ye verdiler, kooperatif üyelerini zarara uğratıyorlar diye bir şey yok. Kooperatif üyelerinden de yok. Kooperatif üyelerinden biri ortaya çıkıp, ‘arkadaş ben baktım, bu duvar 100 TL’ye verilmiş, bu 50 TL’lik duvardır’ demiyor” açıklamasını yaptı.

SÜRE GEÇTİKÇE MALİYETLER ARTIYOR, ZARAR OLUŞUYOR, BEN DE DAVA AÇACAĞIM
İnşaatların ne zaman biteceği konusunda konuşan Aslanoğlu, “Cemil Bey bütün kooperatiflerle bu dönem avukatlarıyla görüştüler, inşaatın geri kalanını bu Sayıştay Mülkiye Müfettişlerinin isteği doğrultusunda ‘İZBETON ihale etsin, İZBETON inşaat firmalarını belirlesin, bundan sonrası yürüsün’ dedi. Hep beraber şunu göreceğiz; Sayıştay müfettişlerinin yaptığı işin sonucunu göreceğiz. Daha önce yapılan iş şu an yürüseydi, yani duvar eskalasyonlarla birlikte kaç paraydı yarın İZBETON ihale ettiğinde aynı kalem kaç para? Hep beraber bakacağız. Kim zarara uğratıyor, hep beraber göreceğiz. Hep beraber bunun kim sorumlusuysa o davaları hep beraber açacağız. Benim de kooperatif üyesi olduğum bir ev vardı. Ben de bir üye olarak dava açacağım, kim beni zarara uğrattıysa. Eğer benim yaptığımı ve benim kararımla zarara uğradığını düşünen varsa onun da bana dava açması en doğal hakkı. Süre ve zaman geçmesinin dışında daha önce yapılmış olan akdin yüz kat daha iyi akit olacağından adım kadar eminim” açıklamasını yaptı.

BU MODELİ BEN GELİŞTİRMEDİM, BU MODELİ GELİŞTİRENLER NEREDELER?
Konunun sürekli muhattapı olmaktan rahatsız olduğunu söyleyen Aslanoğlu sitemde bulunarak “açılışta ben bir konuşma yaptım. Benden önce ve sonra bir sürü kişi konuşma yaptı. Onlar neredeler, onlar neden televizyona çıkıp bir şey açıklamıyorlar. Bu inşaatın olması gerektiğini düşünenler, İZBETON’da bu modeli geliştirenler neredeler? Çok delikanlıca bunu ben yaptım, bunu tanıyorum diyorum. Modeli ben geliştirmedim. Neden böyle bir model geliştirmeye ihtiyaç duyduğunu, neden CHP’de böyle bir model olması gerektiğini onlar söyleyecek. İnşaat ruhsatını kim verdiyse, kim övündüyse onlar gelip konuşacaklar. Ben yüzlerce kişiden şunu duydum, ‘aslında kooperatif modeli çok iyi model.’ Çok iyi model de kötü olan kısmı ne? Eğer bir kooperatif yöneticisinin suiistimalde bulunduğu ispatlanmış gibi bir durum da yok. Üç yıldır bu konuyu dinliyorum. İki yıldır da il başkanıyım” şeklinde konuştu.

YALNIZ BIRAKILDIM
“Yalnız bırakıldığınızı düşünüyor musunuz?” sorusuna ise Aslanoğlu, “Tabi ki düşünüyorum, düşünmez olur muyum. En azından sizin görüşünüze göre böyle olmuş. Bu işte cevap vermesi gereken insanlar cevap vermeliler” dedi.

ZARAR OLMASININ SEBEBİ BAKANLIĞIN DURDURMA KARARI ALMASI
Süreç içinde çok sayıda mağdur oluştuğunu kaydeden Aslanoğlu, “Bu evleri asgari ücretli vatandaşlar alamazlardı. Modelde böyle bir şey yok. Model üç yıl içinde iki tane evin yapım maliyetini ödeyebilmek. Bugünkü parayla 100 metrekarelik bir daire için Çevre Şehircilik’in 18 bin 750 TL açıkladığı fiyatla yaklaşık 6 milyon TL’yi üç yılda ödeyebilir biri olması lazım kooperatif üyesi. Bu kişi asgari ücretli değil. Ben kendime bir tane mülk edineyim, bir tane de gecekondu sahibinin evini vereyim diyen vatandaş var. Bu insanların evlerini alıyor olması lazım. O gecekondu sahibi belediyeye güvenmiş, 20 yıl önce tapusunu vermiş. Uzundere’de protesto gösterisi yapanlar var. Onlar mal sahipleri. Adam 15 yıl önce tapusunu vermiş, evini istiyor. Kentsel dönüşüm daire başkanlığı geldi, 15 yıl önce benimle oturdu sözleşme imzaladı, evimi verecektiniz, evimi neden vermiyorsunuz diyen bir vatandaş var. Ben CHP İl Başkanıyım diye o vatandaşın hakkını savunmayacak değilim. O vatandaşın bir hakkı var, o vatandaşın evinin teslim edilmesi gerekiyor. İki önceki belediye başkanımız tarafından söz verilmiş, bir önceki belediye başkanımız tarafından metot geliştirilmiş. Kooperatif üyelerine tavsiyem, bir an önce belediye ile akitlerini tamamlasınlar. Davalık konulara giderse daha beter hale gelir. Bugüne kadar bir zarar var. Zarar olmasının sebebi durdurma. Çevre Şehircilik Bakanlığı bana şu soruyu sordu; bu toplanan paralarla bu inşaat neden bitmedi? 2022 yılının öncesinde tahmini yapılmış. 2 bin küsür TL imiş. 2022 Şubat’ında siz Çevre Şehircilik olarak 4 bin 250 TL diye birim fiyat açıklamışsınız. Şimdi inşaat maliyeti olmuş 18 bin 750 TL. Ocak’ta siz açıklamışsınız. Bu arada şimdi daha pahalı. Bunu dört katına ben mi çıkardım, Çevre Şehircilik Bakanınız mı getirdi? Kim getirdi? İnşaat maliyetlerini dört kat arttıran ben miyim? O gün 1 milyona ev sahibi olabilirim diyen vatandaş bugün 2 milyona bu evinin çıkmadığını söylüyor. Hiç utanmıyor musunuz dedim bunu bana sormaya. Buna cevap verecek sizsiniz. Bunun suçlusu da CHP’li belediyeler mi?” açıklamasını yaptı.

BUNUN İÇİN BENİ HAPSE Mİ ATACAKSINIZ, BÖYLE BİR SUÇ OLABİLİR Mİ?
Yapar’ın “kurucusu olduğunuz kooperatifin alt yüklenicilerinde yer alan isimler var. City Construction Yapı diye bir şirket. Ege Yapı Tahaahüt diye bir şirket, daha sonra isim değiştirerek bu olmuş. Bununla ilgili değerlendirmeler var. Aslanoğlu Hukuk diye bir adres var Manavkuyu’da. 40A’da Aslanoğlu Hukuk var 40B’de bu adresler var. Bu bir tesadüf mü?” sorusuna Aslanoğlu şu yanıtı verdi:

“Bunu belki 50 kere sordular 50 kere açıkladım. Bu benim bana da ait olan Smart Co Working diye bir yer var. Co Working modern iş hanıdır. Gidersiniz orada paranız varsa kat kiralarsınız. Paranız daha azsa küçük bir ofis kiralarsınız. Bazen bana dayalı döşeli bir ofis kirala dersiniz, bazen yurt gibidir. Burada 6 tane masa vardır, 6 tane şirket vardır. Bazen de bu şirketler bizim sanal ofis dediğimiz aslında fiziki ofisi yoktur. Benim ofisin olduğu yerde yüzlerce adam ve şirket vardır. Bu doğrusudur. o Working’in içinde eşimin hukuk bürosu da orada, benim şirketlerim de orada. İlk kooperatifin kuruluşu da orası. Birçok kooperatif de orada kuruldu. Çünkü 2 bin 500 TL’ye böyle dayalı döşeli, ısıtması soğutması elektriği suyu sekreteri olan, evrakınızı 24 saat birinin aldığı, çay servisinin olduğu bir yer bulma imkanınız var mı? Yok. Kiralama 10 bin iken kooperatife 2 bin 500 demişler, kooperatifin parası boşa gitmesin diye. Ben de biliyordum kooperatifi kurduğum zaman Alsancak’ta dev gibi derya bir tane katı kirala, kooperatif üyelerinden olsun. 50 sene orada dursun, ofisin olarak kullan, üç tane sekreter, iki tane çaycı… Onu değil de bunu seçmiş olduğumuz için suçlu olmuş olabilir miyiz? Orada yazan bazı alt yükleniciler var, bazı alt yüklenicileri tanıyor muyum? Bazılarını tanıyorum. Bazıları ticaret ve sanayi odası meclis üyeleri var. Burada zaten yanlışlık bir durum yok. Bu niye yapılır zaten, aralarındaki network ağı büyüsün diye. City Construction şirketinin sahibini tanırım. Bunun için beni hapse mi atacaksınız, böyle bir suç olabilir mi? Ben İzmir’deki müteahhitlerin yüzde 95’ini tanırım. İzmir iş dünyasının yüzde 80’ini tanırım. City Construction şirketine ya da tanıdığımız veya tanımadığımız birine bir liralık iş iki liraya verildiyse bu canlı yayında insanlar yüzüme tükürmeli benim”

ALT YÜKLENİCİNİN ALT YÜKLENİCİSİ YALITIM İŞİ YAPIYORMUŞ, TANISAM SUÇ MU?
“Şirket Urla’da kurulmuş Diyarbakır’da ikamet eden biri var” yanıtına ise Aslanoğlu, “Hiçbir fikrim yok. Ne iş yapar hiçbir fikrim yok. 2023 Haziran’ında sözleşme imzalamışlar. Ben başkan değilmişim. Kooperatif imzalamamış sözleşmeyi. Kooperatifle de ilgisi yokmuş. Alt yüklenicinin alt yüklenicisi yalıtım işi yapıyormuş. Tanısam suç mu? Öz Mühendisliği tanıyorum. Öz Mühendislik üç dönemdir Sanayi Odası Elektrik Meclisi’nden bir arkadaşımızdır. Çok değerli bir arkadaştır. Kooperatife veya kooperatifin yüklenicisine… Bunlardan hiçbiri kooperatife fatura kesemez. Sözleşmeleri yok. Kooperatiften para almış olamazlar. İZBETON’un parası yenmiş kısmı var. İZBETON kooperatife para vermiyor ki parası yensin, nasıl yenecek. Kat karşılığı inşaat yapıyor, yer sözleşmesindeki yüzde 47 oran kooperatifin lehine İZBETON’un aleyhine bir oran mı, hayır. Hepimiz biliyoruz kimse o orana vermedi zaten. Zarar nasıl olacak İZBETON’da” açıklamasını yaptı.