EGEDESONSÖZ- Gazeteci-Yazar İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, Sonsöz TV'de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtladı.
Programda, İzmir gündemini oldukça meşgul eden İZBAN'ın tek elden yönetilmesi konusu ve İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun, Basmane Çukuru'na verdiği veto kararı konuşuldu.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN PEK BİR ŞEY ALACAK HALİ YOK
Cemil Tugay'ın İZBAN ile ilgili sarf ettiği sert söylemini değerlendiren Yaldız, 'İZBAN meselesini bundan birkaç ay önce Bilal Saygılı'dan da dinlemiştim. İZBAN'ı bakanlığın işletmesi gerektiği tezi vardı. Ben İZBAN işini biraz buna yordum açıkçası… Gönül köprüsü devam ediyor bence. Ya siz alın ya biz alalım meselesinde Büyükşehir Belediyesi'nin pek bir şey alacak hali olmadığını biliyoruz. Bakanlık bunu alacak, bakanlık malın gerçek sahibi pozisyonunda, tapu bakanlıkta, yollar bakanlıkta. Yani sizin orada proje ortaklığınız var, bence Türkiye demokrasisi açısından muhalefetle hükümetin ortak yönettiği yegane proje açısından pamuklara sarılıp korunması gerekirdi İZBAN… Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun açılış kurdelesi kestiği belki de tek iştir bu. İzmir'i boydan boya ikiye ayıran devasa bir projeyi bakanlığın alması daha muhtemel, bakanlık bunu vermek istemeyecektir. Belki de Büyükşehir Belediyesi böyle bir çıkışla bunu vermek istiyor. Bu kendi aralarında bir anlaşmanın sonucu olabilir. Çünkü böyle bir çıkışı birkaç ay önce Bilal Saygılı'dan ve başka AK Partililerden duydum. Cemil Tugay şunu demiyor, 'Büyükşehir olarak biz alacağız' demiyor. 'Ya alsınlar ya versinler diyor' Büyükşehir Belediyesi'nin bütçe durumunu biliyoruz. Kendi Konak Meydanı'ndaki hizmet binasını yaptıramadığı için Basmane'deki arsasını olmadık oranlarda takasa vermeye hazırlanırken İZBAN gibi devasal bir projeyi alması için bir bütçe ayıracağını düşünmüyorum. Bakanlığın İZBAN'ı istediğini işletmeye hazır olduğunu oradan da bir gelir umudu olduğunu biliyoruz. Sanki Cemil Tugay danışıklı olarak bir pas atıyor gibi geldi bana' dedi.
TUGAY-SAYGILI ARASINDAKİ GÖNÜL KÖPRÜSÜ GİZLİYE DÖNDÜ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı arasında bir gönül köprüsünün olduğunu söyleyen Yaldız, 'Biz çok gördük böyle sanki birbirine karşıymış gibi olup gönül köprüsünün gizliye döndüğünü… Eleştirildiler, Bilal Saygılı'yla 'sen hayırdır?' dediler CHP'liler… AK Partililer de aynı şeyi Bilal Bey'e söylediler' dedi.
ÇUKURUN BALLI TAKAS ALGISIYLA VERİLMESİNE MANİ OLMAK İÇİN YAPILMIŞ BİR OPERASYON
İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Basmane Çukuru ile ilgili olarak Büyükşehir ve TMSF'nin mutabık kaldığı 'yeni plan notu ve proje alanı'nı veto etmesi hakkında konuşan Yaldız, 'Koruma Kurulunun 2017 yılında Folkart'ın önderliğinde bir alım yapıldığında dönemde niye Koruma Kurulu bu kararı almadı da şimdi aldı? 104 bin metrekare inşaata onay veren Koruma Kurulu şimdi 77 bin metrekare inşaata niye onay vermiyor? Aradaki nüans nedir? Basmane'de Emniyet Müdürlüğü'nün kullandığı Tekel binası da var. Kurul kararını iyi incelemek lazım. Kurul kendi içinde çelişmiş olacaktır o zaman. 6-7 yıl önce onay verdiği ve daha yoğun bir inşaata onay verildiği süreçle şimdiki süreç arasındaki fark nedir? Hiçbir fark yoksa o zaman doğrudan Cemil Tugay'ın burayı bir çeşit ballı takas algısıyla vermesine mani olmak için yapılmış bir operasyon olarak duruyor. Basmane Çukuru'ndaki bu takas mantığını 'mango ve elma takas edilmez' düşüncesi ile karşı çıkanlardanım. Büyükşehir'in en az 50 milyon dolar zarar edeceğini defaten ortaya koymuştuk. Cemil Tugay kentte tek başına yürüttü çünkü bu süreci. Cavit Çağlar'ın ofisine kadar uzanan görüşmeler var. TMSF de çok istiyor. TMSF benim elde ettiğim bilgilere göre bir an evvel hukuken zor durumdayız, burayı bir an önce elden çıkarmalıyız düşüncesinde. Herkes bir al-ver yapmaya çalışırken Koruma Kurulu buraya bir fren koymuş durumda. Birileri burayı durdurmak istiyor anladığım kadarıyla' dedi.
SENDİKALAR FRENE DEĞİL GAZA BASIYORLAR
Sendikaların İzmir'deki belediye eylemleri ile gündeme gelmelerini değerlendiren Yaldız, 'Olağanüstü süreçten geçiliyor belediyeler, gelirleri oranında varlar. Bu gerçekliği sanki bolluk günlerindeymiş gibi yorumluyor sendikalar… Her iki tarafta da sorun var. Hem belediye başkanlarının deneyimsizliği hem de sendikaların her şey güllük gülistanlıkmış gibi kabul edilemez talepleri işi bu noktaya getiriyor. Türkiye'nin daha iyi günlerde olduğunu düşünüyorum. Belediyelerin geriden de olsa maaş ödemeleri, belediye başkanlarının yaptığı ekstra harcamalar var. Şevval Sam konseri bir hafta konuşuldu. Hassas bir dönem yaşanıyor, ekonomik kırılganlıklar var. Sendikalar ise frene basmıyorlar gaza yükleniyorlar, ne koparırsak kardır mantığındalar. Sendikaların neredeyse tümü Cumhuriyet Halk Partili belediyelerde örgütlüler ve bindikleri dalı kesmek ile karşı karşıya olabilirler. İller Bankası payı, vergiler, SGK bastırıyor, sadece CHP'li belediyeler için değil AK Partili, MHP'li belediyelerde de aynı ızdıraplar var. Tasarruf çok çok önemli burada' dedi.