Güncel

Araştırmacı Yaldız İzmir'deki ‘mülteci’ tablosunu çizdi: Bazı mahallelerde Türk seçmen bulamıyoruz!

Mülteci tartışmaları hakkında konuşan Gazeteci - Yazar ve İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, “Bazı mahallelerden insanlar neredeyse çekilmiş durumda. İzmir’de de araştırma şirketi olarak kapı kapı dolaşıp Türk seçmen bulamadığımız yerler oluyor. Bu güvenlik endişesi, mültecilerin gelişi ile daha güvensiz hale geldi büyükşehirlerimiz. Bunu çözdüğü halde ekonomik açıdan büyük sorun olduğunu düşünmüyorum. Ancak Suriye ile normalleşmenin ardından özellikle Suriyelilerin yavaş yavaş misafirliklerini sonlandırılması gerekmektedir” dedi.

EGEDESONSÖZ - Türkiye'de sık sık gerilimlere neden olan mülteci krizi dün Kayseri'de yaşanan taciz iddiası ile yeniden alevlendi.

İddiaya göre mülteci bir kişinin küçük bir çocuğu istismar ettiğinin kentte yayılması sonrası çok sayıda vatandaş ayaklanırken özellikle Suriyelilerin yaşadığı alanlara giderek eylemler düzenlemiş ve polis müdahalesi ile karşı karşıya kalmıştı. Yaşanan süreç sonrası gerginlikler yaşanırken Sonsöz TV'ye konuk olan Gazeteci - Yazar ve İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız gündemi değerlendirdi.



NORMALLEŞMEYE BAĞLI
Yaşanan süreçte Zafer Partisi gibi siyasi partilerin yükselişinin sorulmasına yanıt veren Yaldız, 'Zafer Partisi kendisine mülteci karşıtı politikalar üzerine bir zemin yakaladı. Zafer Partisi tabelaya girdi. Bu yerini artırması ne kadar mümkün olur o, bu alandaki normalleşmeye bağlı. Hükümet bu alanda… Polisiye adli olaylar toplumun güvenlik endişesini arttıran olaylar siyasal akımlara da katkı sağlayıp besliyor' dedi.

İZMİR'DE BİLE TÜRK SEÇMEN BULAMADIĞIMIZ YERLER VAR
Suriyelilerin güvenlik sorunu olarak görüldüğünü belirten Araştırmacı Yaldız, 'Araştırmalardan çıkan sonuç şu; Suriyelilerle ilgili temel mesele ekmeği bölmeleri, ucuz işgücü olarak yer almaları olduğu sanılıyor. Ancak değil. Asıl mesele güvenlik. Mültecileri sorun olan görenlerin büyük çoğunluğu mültecileri güvenlik sorunu olarak görüyor. Ekonomik sorundan ziyada bir güvenlik sorunu olarak algılanıyor. Başta İstanbul olmak üzere ülkemizi büyük şehirlerinin güvenilirlik durumuna çok ciddi zarar verdi. Kadınlarımız bundan 10 yıl önce rahatlıkla gece yarısı yalnız başına dolaşabilirken, şimdi bırakın ailesini, farklı yapıların endişelenmesini, kendileri bu tedirginliği yaşıyor. Büyük güvenlik sorunu var. Bu sorun çözüldüğünde ekonomik olarak mülteciler sorun değil. Aksine belki de bir çözüm ülke ekonomisini işlemesi açısından. Türkiye'de Afganlar olması belki hayvancılık bitecek. Ancak şehirlere gelen karanlık yollardan para kazanmaya çalışan birbirini öldürenler… 3-4 farklı ırkın karıştığı adli olaylar var. Bazı mahallelerden insanlar neredeyse çekilmiş durumda. İzmir'de de araştırma şirketi olarak kapı kapı dolaşıp Türk seçmen bulamadığımız yerler oluyor. Bu güvenlik endişesi, mültecilerin gelişi ile daha güvensiz hale geldi büyükşehirlerimiz. Bunu çözdüğü halde ekonomik açıdan büyük sorun olduğunu düşünmüyorum. Ancak Suriye ile normalleşmenin ardından özellikle Suriyelilerin yavaş yavaş misafirliklerini sonlandırılması gerekmektedir. Bu yönde politika yapanların toplumda karşılığı olduğu görülmektedir. Ata İttifakı ve benzer partiler oyları sırf bunun için almadılar. Siyasette yeni bir arayış var. Bu arayışa da özellikle yeni nesilde. 35-40 yaş altı yeni seçmen mevcut siyasi liderlerin ulaşması çok mümkün değil. Yeni seçmene ulaşma konusunda aksiyon alan partiler, daha radikal sağ söylemlerle toplumun karşısına çıkan toplumlar başarılı oluyor. Bu sadece ülkemizde değil tüm Avrupa'da öyle' ifadelerini kullandı.