Politika

AK Parti Çiğli’den belediyeye 12 sayfalık salvo, 2 kuruma çağrı!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - AK Parti İzmir İl Yerel Yönetimler Başkanlığı, Çiğli Belediyesi 2015 Yılı Denetim Raporu ve Belediye Yıllık Çalışma Raporu'nu düzenledikleri basın toplantısıyla değerlendirdi.

Yerel Yönetimler İl Başkan Yardımcısı Hüsnü Boztepe, Çiğli İlçe Başkanı Sedat Karatekin ve belediye meclis üyelerinin katılımıyla il binasında yapılan açıklamada belediyenin harcamaları kalem kalem kamuoyuyla paylaşıldı.

Nisan ayının meclis toplantısında gündeme gelen ve AK Parti'nin muhalefet şerhiyle karşılaşan rapor hakkında çarpıcı rakamlar yer aldı.

7 SAYFAYA ŞERH KOYDUM

Grup olarak belediye meclis toplantısında rapora muhalefet şerhi koyduklarını belirten Çiğli Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Mesut Demirkaya, 'Bizler bir kamu görevi icra ettik. Çalışmanın özetini sunacağız. 10 bin yevmiye maddesi 3 bini aşkın evrak inceleyerek bu raporu CHP'li arkadaşlarla birlikte özet haline getirdik. O arkadaşlarımızın olumsuz beyanları yoktu, onlara göre her şey makul ve mantıklıydı. Ben AKP'li meclis üyesi olarak muhalefet şerhi koydum. Meclis gündemimize sunuldu. Ancak bir fırsat bulup anlatamadık. Çiğli'nin bekleyen hizmetlerinin nerelere nasıl farklı gönderildiğini kamuoyuna sunmak istiyoruz. 12 sayfalık bir raporumuz var. Bunun 5 sayfası ortak yazdığımız rapor, devamında 7 sayfa benim muhalefet şerhim mevcut' dedi.

KALEM KALEM HARCAMA ÖZETİ

Belediyenin yaptığı harcamaları kalem kalem özetleyen Demirkaya çarpıcı rakamlar paylaştı. Raporunun sonunda Maliye, Sosyal Güvenlik kurumu ve yetkili kurumları göreve çağıran Demirkaya şunları söyledi:

Türkiye'nin neresine giderseniz gidin çimentonun perakende fiyatı 12 liradır. 5 bin torba bir firmadan protokolle alınmış. Fiyatı 23 lira... Yani iki katı… 3 firmadan teklif almışlar. Ne yazık ki buradaki amaç en uygun ve en ucuz olduğu halde tam tersi en yüksek fiyat olanı almışlar. Ben bir taneyi 12 lira aldım, toptan aldığınızda bu fiyatın daha da aşağıya düşmesi lazım.

Ot biçme işlemi yaptırmışlar. 500 ya da 600 bin metrekare çim biçme işi… Çiğli'de böyle bir yer aradım, bulamadım. Firmayı araştırdım. Firmanın halk tabiriyle adresinde bulunmayan bir firma olduğu, böyle bir firmanın bulunmadığı, sosyal güvenlik kurumu nezdinde çalışan sigorta işçisinin çok komik rakamlarda olduğu görüldü. Komşulara sordum, 'ben 20 yıldır esnafım böyle bir firma yok' dediler.

Yollarda kasis var. Ankara'dan bir firmadan yol kasis malzemesi almışlar. Biri Kayseri'den, biri yine Kayseri'den biri Ankara tarafından bir yerden gelen mektuplarla teklif almışlar. Araştırdım adrese teslim bir şey mi oldu diye. İzahı yapılamadı.

Direklerdeki sokak lambası işi vardı. Alkan marka. Fiyatı 217 liraydı. 600 tane alınmış. Bin 332 bin lira para ödenmiş. Firmayı aradım, bize verdiği fiyat 112 lira…

Pudra şekeri, tarçın, susam, çörek otu mahlep, kakao gibi şeyler alınmış. Merak ettim ne işe yarar bunlar diye. Pastane mi açıyoruz acaba dedim. Daha et falan var. Dana rosto, piliç, patates, şeker var daha. Belediye bunları ne yapar? İzah ederlerse memnun oluruz.

6 kiloluk yangın tüpünü gidin sorun 60 ile 100 lira arası değişir. 475 liraya almışlar. Belediyede yapılan alışverişlerde detay kullanılmıyor, arkadaşlarımızın alışkanlıkları yok. Masa üstü bilgisayar herkeste var. Ucu açık fiyatlar var. Fotokopi makinası da aynı şekilde bin 500 liraya da var 150 bin liraya da var. Bu faturalarda detay yok. Tarih yok, hiçbir şey yok.

13 kalem işçilik. Pulun işçiliği olur mu? Takoz işçiliği var, nedir? Vida işçiliğine 130 lira yazmışlar. Ekipman işçiliği, rekor işçilik var. Ne olduğu belli değil. Pencere cam var. Hepimizin evinde var. 30-40 lira metre karesi. 138 liraya alınmış.

Malzeme alınan yerler çok enteresan ve ilginç. Bir araç tamirciden testere bilettirmişler. Gittim, 'Sen bu işi yapıyor musun?' dedim. 'Hayır bana söylemişlerdir ben yazmışımdır' dedi. 'Biz Çiğli'yi yönetiyoruz' dediler. Seçildiğimizde ilk meclisimizde 2013 yılının raporu geldi aradaki fark 36 milyon TL'ydi. Yine CHP'li bir belediyeydi. Başkan dertlendi çok, 'bunu 2014'te düzeltelim' dedi. Gerçekten de 2014 yılında 3 buçuk milyonluk bir gelişme vardı. 2015'de 21-22 milyonlara çıktığı görülüyor. Borç olabilir buna bir itirazımız yok. Kamu, vatandaş yararına bir şey yapılıyorsa olabilir. Biz gittik dolaştık bir şey görmedik. Büyükşehrin katkısıyla bir spor salonu yapıldı. Organize girişine bir park yapıldı o da büyükşehrin katkısıyla. Yapılan bir şey yok. Araçlara sık sık klima taktırılıyor. 3 bin liraydı değeri… Eski BMC'ler var fiyatı 5-6 bin liradır. Buna taktıracağına yeni araç al daha ekonomik olur dedik.

Dijital gösterge tamir takımı alınmış. Göstergenin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun tamir takımı nedir, bulamadım. Adamın biri beni kovaladı. 'Böyle bir şey yok' dedi. 2 bin 086 liraya tamir takımı almışlar. Firmayı aradım 'ben böyle bir şey satmıyorum' dedi. 'Fatura kesmişsiniz' dedim. 'Öyle icap etmiştir' dedi. Branda metrekaresi 10 liradan binlerce metrekare yapılmış. 30 liradan. Tam 3 katı. Raporun içinde var. Bu adressiz firmalar halk tabiriyle naylon fatura diye geçer ama ben böyle bir ifade kullanamam. Resmi olarak yanıltıcı belge kullanan firma diye geçiyor. Bu konuda Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nu araştırma yapılması için göreve davet ediyorum. Böyle bir firma yerinde değilse başka sonuçlar da doğurur.

CHP'LİLERİN SÖZLERİYLE VURDU

AK Parti Yerel Yönetimler İl Başkanı Hüsnü Boztepe de kimseyi yolsuzlukla itham etmediklerini söylerken CHP'li yöneticilerin geçmişte söylediği sözlerden örnek verdi. Boztepe, ' 2005 yılında bizim iktidarımızda belediyelerde denetim komisyonu diye bir komisyon oluşturuldu. Bu çok önemli bir komisyondur. Genelde belediye çalışmaları denetlenmiyor diye şikayet ederiz. İlk başta 2009'da Bayraklı'da başladık. 2014 yılından sonra da tüm yüreğimle söylüyorum arkadaşlarım mart ayının sonunda çok güzel bir denetim komisyonu raporu düzenlediler. Belediyenin asli görevlerinden biri başkanın harcamalarını denetlemesidir. Bu komisyon bütün girdi çıktılarını denetleyen bir olgu oluyor. 45 gün görev yapıyor. Bu komisyon belediyenin bütün birimlerinin her türlü harcamasını inceliyor. Söylediğimiz rakamlar küçük değil. Açık çiğli gibi yerde 15 milyon gibi bir para tutuyor. Çiğli sanayisiyle, yeni konutlarıyla çok güzel, önü açık bir ilçe... Ben değil CHP'liler 1992'den beri çiğliye hizmet eden gelmedi diye söylüyor. Biz kimseye siz yolsuzluk yaptınız demiyoruz. Sadece bir tespit yapıyoruz. Yasanın verdiği yetkiye dayanarak raporu inceler ve başkana sunar. Geçen sene basın açıklaması yaptık hiçbir adım atılmadı. Biz başkanım senin bu çalışanın bunu bu fiyata almış diyoruz, sen ne yaptın? Üstüne bir de meclis üyelerimize telefonda çirkin sözler kullanıyor' ifadelerini kullandı.

AİLE BELEDİYESİ OLDU

Çiğli İlçe Başkanı Karatekin de, 'Bizim amacımız Çiğli'ye hizmet etmektir. Ne yazık ki Çiğli Belediyesi'nde halka hizmet değil aileye hizmet var. Bir aile belediyesi olma yolunda sürekli ilerliyor' dedi.