Önümüzdeki dönemde lider mi olmak istiyorsun? Çevik ve vizyon sahibi olacaksın, duygusal ve kültürel zekaların gelişmiş olacak, alçakgönüllü ve hesap verebilir, cesur bir insan olmaya çalışacaksın…
Bugün Pazar; kitaplardan söz etme günü… Yıllardır önemli bir hizmeti gerçekleştiren ve okuma fırsatı bulamadığımız kitapları bize özetleyerek sunan Uğur Yüce ağabeyimizden geçen ekim ayının sonunda çok değerli bir armağan daha geldi. Sağ olsun. Okumakla yazmakla alakası olmayanlar için bu özetlerin bir anlam taşımadığını biliyorum ama Uğur Abi'den gelen tüm özetleri kendi kültür gruplarımda paylaştığım ve bu paylaşımlardan dolayı önemli 'aydınlanma geri dönüşleri' aldığım için çok önemsiyorum bu özetleri
Bernard Marr'ın yazdığı 'Yapay Zeka Devrimi' (Akbank Yayınları) adlı değerli çalışmayı okuyacak kadar vaktim yok şu aylarda. Birçok kitabı okumak istememe rağmen sırada bekleyen yüzlerce kitap olunca… Ah zamansızlık… Edebiyat severlerin ve kitap kurtlarının anlayacağı bir durum bu. Bu yapay zeka meselesindeki gelişmeleri de çok da merak ediyorum öte yandan. Kitabın tanıtımında şu sözler yer alıyor: 'Dev çokuluslu firmalardan küçük yerel işletmelere kadar her şirket yapay zeka devrimine hazırlanmak zorundadır. Yapay Zeka Devrimi, yapay zekanın iş yaşamını nasıl etkileyeceğini açıklıyor ve işinizi yapay zeka kullanmaya nasıl hazırlayacağınızı gösteriyor. Yapay zeka, müşterilerle akıllı bağlantılar kurmak, akıllı ürünler ve daha iyi düşünülmüş hizmetler geliştirmek, süreçleri otomatikleştirmek, iyileştirmek ve sonunda daha başarılı bir iş inşa etmek için heyecan verici yeni olanaklar sunuyor'
Bu sözleri okuyup merak etmemek elde mi?
Özet'ten altını çizdiğim bir bölümü yayınlamak istiyorum şimdi. Çok işime yarayacağını da biliyorum:
Her şeyden önce iyi bir lider, yapay zeka devrimini görmezden gelemeyeceği gibi, organizasyonundaki diğer liderlerin de görmezden gelmesine izin vermez.
Sizin, lider olarak, göreviniz teknolojinin işinize stratejik yaklaşımla uygulanmasını sağlamaktır. Deneyimlerime göre, pek çok iş yeri yapay zeka uygulamakta zorlanıyor. Bunun nedeni, işletmelerin geliştirme sürecine çok fazla zaman harcamaları. Önceki sanayi devriminde bu mükemmel iş gören bir yaklaşımdı ama hızlı ilerleyen yapay zeka devriminde artık pek elverişli değil.
Yapay zeka, iş gücü üzerinde çok etkili olacak ve dünya çapında pek çok kişi için çalışmanın niteliğini değiştirecek. Liderlerin alacağı tavır burada hayati önem taşıyacak.
Yazarın liderlere önerileri şöyle:
*Teknolojiden çok insana odaklanın: Yapay zeka devrimi koşullarında dahi liderler insanın hala işin en önemli varlığı olduğunu (ve öyle de kalacağını) unutmamalıdır.
*İnsanlara yapay zeka ve verinin önemini anlatın.
*Yapay zeka devriminde herkes veriyi etkin ve etik şekilde koruyup kullanmaktan sorumludur. İyi liderler her gün örnek olarak bu mesajı verirler.
*Yapay zekanın insanların çalışmaları üzerindeki etkisi hakkında konuşun.
*İnsan-makine iş birliğini hayata geçirin: Bütün işletmeler insanlara en uygun rol ve işlevlerle, makineler için en uygun rol ve işlevler arasındaki en elverişli noktayı bulmak zorunda. İyi liderler, yapay zeka devriminde iş akışlarını hem insanlardan hem de makinelerden en yüksek verimi alacak şekilde ayarlamasını öğrenmelidir.
Bernard Marr yapay zeka devriminde başarılı liderlerin şu becerileri de geliştirmeleri gerektiği kanısında:
*Çeviklik: Değişimi benimsemeli ve sahip çıkabilmeli; onu bir külfet olarak değil gelişme ve yenilenme fırsatı olarak görmelidir. Bunun için yeni teknolojilere kucak açmaları gerekecektir.
*Duygusal zeka: Geleceğin iş yerlerinde duygusal zeka ve empati gibi insani becerilerin öne çıkmasını bekliyorsak, mantıken liderlerin bu davranışlara bizzat örnek olmaları gerekir.
*Kültürel zeka: Geleceğin iş yerleri, bugünkünden daha çeşitli ve küresel düzeyde olacak. Etkin liderler bireylerin sürece kattığı farklılıkları takdir edip kaldıraç olarak kullanmayı bilir.
*Alçakgönüllülük (ya da alçakgönüllülük ile özgüven arasında uygun bir denge): Yapay zeka devriminin liderleri, kendilerini başarının en can alıcı dişlisi olarak değil, kolaylaştırıcı ve aracı olarak görür. Başka bir deyişle, diğerlerini kendilerini göstermeye teşvik eder.
*Hesap verebilirlik: İş yerleri daha şeffaf ve iş birliğine açık hale geldikçe liderlerin daha şeffaf davranmaları ve sorumluluk duymaları gerekecek.
*Vizyon: Yapay zeka devriminin liderleri, yapay zekanın iş ve tüm paydaşlar üzerindeki etkisini anlamak için büyük resmi görebilen bir vizyona ihtiyaç duyar.
*Cesaret: Yapay zekanın neler yapabileceğini daha yeni görmeye başladık. Bu nedenle liderler; bilinmeyenle yüzleşme, hatayı erken fark etme ve koşullar yeni bir stratejiyi gerekli kıldığında rota değiştirme yürekliliğini göstermelidir.