Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Manisa'daki Gediz Havzası’nda çiftçilerin üzüm bağları ve tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle JES'lere karşı mücadelesi sürerken ve mahkemeler peş peşe ÇED iptal kararları verirken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iki yeni ÇED kararı verdi.
ZORLU HOLDİNG
Bakanlık son olarak Manisa’nın Alaşehir ilçesinde kurulması planlanan yeni bir jeotermal elektrik santrali ile ilgili kararını verdi. Zorlu Holding bünyesinde yer alan Zorlu Enerji Elektrik Üretim Şirketi’nin Alkan-II JES projesinin tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık ‘ÇED olumlu’ kararı verdi.
Proje sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazisi olarak kayıtlı. Proje kapsamında kullanılması planlanan kuyu alanlarının büyük bir kısmı 2016/9620 Karar Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile büyük ova koruma alanı olarak belirlenen Manisa Ovası sınırları içerisinde kalıyor. Ayrıca ÇED sahası sınırları içerisinde üzüm bağları da bulunuyor. ÇED dosyasındaki görsellerde de üzüm bağları görülüyor. Kuyulara en yakın akarsu kaynaklarının uzaklığı sadece 25 metre.
Proje kapsamında beş kuyu açılacak ve yılda 62 milyon kWh elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Zorlu Holding’in bölgede başkaca JES ve GES projeleri de bulunuyor.
ÖZMEN HOLDİNG
Özmen Holding bünyesinde yer alan SİS Enerji Şirketi de daha önce Danıştay’ın iptal ettiği JES projesinde değişikliğe giderek yeniden başvurmuştu. Bakanlık “Özmen-3 JES, Özmen-4 JES, Özmen-5 JES, Özmen-6 JES, Özmen-7 JES, Özmen-8 JES” projeleri için onay verdi. Projeler kapsamında Alaşehir’in, Türkmen, Baklacı, Akkeçili, Selce, Tepeköy, Ilgın ve Işıklar mahallelerinde 82 sondaj kuyusu açılacak.
İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı haritasına göre sondaj noktaları tarım arazisi, sulama alanı, çayır-mera alanında kalıyor. Sondaj noktalarının bir kısmı 'Büyük Ova Koruma Alanı' (Manisa Ovası) sınırları içerisinde bulunuyor. Sondaj noktaları ve santral dikilmek istenen alanların etrafında ise üzüm bahçeleri ve zeytinlikler bulunuyor.
Özmen Holding’in bölgede iki JES’i daha bulunuyor.
300 KAT ARSENİK VURGUSU
Söz konusu projeler Alaşehir Ziraat Odası tarafından yargıya taşınmıştı. Oda'nın avukatı Akın Yaka tarafından verilen dilekçede JES'lerin bölgedeki tarım ve yeraltı sularına olan etkisine dikkat çekilmişti. Dosyayı inceleyen Manisa 2. İdare Mahkemesi, hazırlanan bilirkişi raporu doğrultusunda bakanlığın iznini iptal etmişti. Yerel mahkemenin ardından Danıştay 6'ncı Dairesi de ÇED iznini iptal etmişti. Sondajların açılmasının planlandığı parsellerin tümüne yakınının I. ve II. sınıf arazi kullanım yetenek sınıfına sahip olduğunun vurgulandığı kararda, jeotermal enerji santrallerinin bulunduğu Gediz Havzası'nda arsenik oranının 300 kata çıktığının da altı çizilmişti.
EN AZ 17 JES
CHP milletvekilleri tarafından 2021 yılında hazırlanan Jeotermal Enerji Santrallerinin Çevresel Etkileri Raporu’na göre Manisa’da en az 17 jeotermal enerji santrali bulunuyor. Yeni jeotermal sahaları için de ihaleye çıkılmıştı.