Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Aydın ve Muğla sınırlarında kalan ve jeolojik ve biyolojik çeşitlilik, kültürel açıdan Türkiye'nin en önemli alanlarından biri olan Latmos (Beşparmak) Dağları taş ocaklarının ardından bu sefer de ‘yenilenebilir’ enerji tehdidi altında.
Almanya merkezli En 2 Rüzgâr Enerjisi, Latmos’ta dikmeyi planladığı Falp RES projesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED onayından sonra bu sefer de santralin planlarını askıya çıkardı. Askıya çıkan plana 30 gün içinde itiraz edilebilecek.
Planların kesinleşmesinden sonra iş makineleri bölgeye gönderilecek. Ağaçlar kesilerek, yollar açılacak ardından beton dökümü işlemleri yapılacak. Proje hayata geçerse en az 6 bin 590 ağaç kesilecek.
PROJE HAKKINDA
Şirket, proje için Aydın-Muğla sınırına 18 adet türbin dikecek. Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre proje orman alanı içerisinden yer kalıyor. Arıcılık yapılan alanda endemik bitki türleri de bulunuyor.
Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:
53,5 hektar büyüklüğündeki planlama alanına ilişkin alınan kurum-kuruluş görüşlerinden; tarım arazisi, özel çevre koruma bölgesi, kentsel, arkeolojik, tarihi ve doğal sit alanı, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamındaki korunan alanlarda (Milli Park, Tabiat Parkı, Tabiat Koruma Alanı, Tabiat Anıtı) ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamındaki kısıtlı alanlarda kalmayan söz konusu alanda “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesisi” amaçlı planlama çalışmasının yapılabilmesi için öncelikle Orman Genel Müdürlüğü’nden 2026 yılına kadar geçerli orman ön izninin alındığı, proje ilişkin ilgili üniversitelerin ilgili bölümlerince Ekosistem Değerlendirme Raporunun hazırlandığı ve Bakanlığımız ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından ÇED Olumlu Kararının verildiği anlaşılmıştır. Bu kapsamda 14.06.2014 tarihli Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ve Aydın-Muğla Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı hükümleri çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda; En 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş. adına vekaleten Mustafa ÖZKAN’a ait 18.12.2024 tarihli ve 11366031 evrak kayıt sayılı dilekçe ile iletilen talep üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün bila tarihli ve 13993924 sayılı yazısı ile yaklaşık 78,95 ha. alan için orman ön izni verilen Muğla İli, Milas İlçesi ve Aydın İli, Karpuzlu İlçesi sınırları içerisinde yaklaşık 53,5 hektar büyüklüğündeki alanda, 18 adet türbin ve 75,6 MWm/ 54 MWe kurulu güce sahip Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesisi (RES) kurulması amacıyla Yenilenebilir Enerji gösteriminin eklendiği N19 plan paftasını kapsayan Aydın-MuğlaDenizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği hazırlanmıştır.
LATMOS: FIRTINA TANRISININ EVİ
Latmos’un geçmişine dair kültür izleri, Neolitik Dönem’e kadar uzanıyor. Latmos, Anadolu’nun kutsal kabul edilen dağlardan biri. Bu dağ sisteminin en tepe noktası olan Tekerlekdağ, Fırtına Tanrısının evi olarak kabul ediliyor. Fırtına Tanrısı, Hititler döneminde Tarhunt, Antik Çağ’da ise Zeus olarak karşımıza çıkıyor. Antik Yunan mitolojisinde bu dağların, Ay Tanrıçası Selene’nin sevgilisi genç çoban ve avcı Endymyon’u gizlediği mağarayı barındırdığına inanılıyor. Hrıstiyanlık döneminde Latmos bölgesi korunaklı ve huzurlu bir bölge olması nedeniyle manastırlar için bir tercih edilmiş. Latmos’da bilinen en erken buluntular, 7-8 bin yıl öncesine ait kaya resimleri. 1994'te Anneliese Peschlow-Bindokat tarafından keşfedildiği günden bu yana 170’den fazla farklı kaya resmi belgelendi. Bu sayının gelecekte yeni araştırmalar sonucu daha da artması bekleniyor. Latmos kaya resimleri Anadolu’daki en önemli tarih öncesi keşiflerinden biri kabul ediliyor.