EGEDESONSÖZ - Rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı mücadele eden Karaburun, güneş enerji santrallerinin (GES) de hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89'u RES'lere tahsis edilen Karaburun'da GES projeleri ile ilgili peş peşe ÇED süreçleri başlandı.
Karaburun Kent Konseyi, devam eden GES projeleri ile ilgili açıklama yaptı. 484 kilometrekarelik Karaburun Yarımadası'nın yüzde 89'unun yani 430 kilometrekarelik kısmının RES ve GES'lere ayrıldığını belirten Konsey bu drumun Özel Çevre Koruma Bölgesi yapısına aykırı olduğunu ifade etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önünde Karaburun sınırlarında dikilmek istenen 5 adet GES projesinin beklediğini kaydeden Konsey onay verilmesi duurumunda Küçükbahçe, Salman, Yayla, Sarpıncık ve Eğlenhoca köylerine 300 bin güneş panelinin dikileceğini belirtti. Konsey, GES'lerin kurulacağı alanların 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına göre mera, çayır ve tarım arazisi olarak kayıtlı olduğunu da vurguladı.
Konsey'in açıklaması şu şekilde:
Karaburun Yarımadasında, 2013 Yılından başlayarak 'Yenilenebilir doğal kaynaklardan faydalanarak elektrik enerjisi üretimi' denilerek kent sakinlerinin rızası dışında doğaya zarar verecek girişimlerde bulunuluyor.
Karaburun Yarımadasının Yüz ölçümü 484 Kilometrekare. Bu alanın Yüzde 89'u 430 Kilometrekare Ruhsat verilerek RES ve GES lere ayrılmış durumda. 2013 yılından başlayarak enerji şirketleri RES ler ile bölgede faaliyetteler..
2019 Yılında Karaburun Yarımadası nın Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesine karşın firmaların faaliyetleri her geçen gün artarak sürmektedir. Karaburun yarımadası enerji şirketleri için cazibe alanı haline getirilmiştir. Bu durum ÖÇKB yapısına aykırıdır ve gelecek için tehlike arz etmektedir.
Yarımadamızda faaliyette olan RES lere yardımcı kaynak olarak GES ler kurulmak isteniyor.
Şu an Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına verilen 5 GES projesi; Küçükbahçe, Salman, Yayla, Sarpıncık, Eğlenhoca görünüyor. Bu projeler gerçekleştirildiğinde Karaburun Yarımadası na 300.000 adet Güneş Paneli dikilecek.
GES lerin kurulacağı alanlar, 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına göre Mera, Çayır ve Tarım Arazisi olarak belirlenmiş alanlardır ve özel çevre koruma bölgesi içinde yer almaktadır. Bu durum projeler için hazırlanan ÇED raporlarındada yer almaktadır.
Meralar, köylünün ortak malıdır. 4342 sayılı Mera Kanununda belirtildiği gibi amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz.
GES Panelleri konulurken toprağın en verimli olan üst katmanı tıraşlanarak alınacak, mevcut bitki ve canlı hayatı yok edilecektir.
Oluşturulacak güneş paneli tarlalarından geri yansıyacak güneş ışıkları ile sıcaklık değerleri artacak, küresel ısınma ile birlikte mevcut tarım alanları da olumsuz etkilenecektir.
Meraların yok olması ile günümüzde çok zor koşullarda sürdürülen hayvancılık ta tamamen bitecektir.
Karaburun Yarımadasının doğal dokusu, florası, habitatı yok olmak ile karşı karşıyadır. Bakanlığa sunulan RES ve GES projeleri hayata geçtiğinde, canlı hayatı için geri döndürülemez kayıplar yaşanacak, nadide topraklarımız zamanla enerji santralleri çöplüğüne dönüşecek, yaşam bitecektir.
Bizler Yenilenebilir Kaynaklardan Enerji Üretimine 'Yeşil Enerji' ye tümden karşı değiliz.
Yanlış yerler ve uygulamalar ile doğamıza daha fazla zarar verilmesine karşıyız.
Karaburun Yarımadası yaşayanları olarak Yaşam alanımızı savunarak,
Toprağımıza sahip çıkmalıyız.