Yaşam

100 yaşını geçen insanların sayısı artıyor

Dünya çapında 100 yaşına kadar yaşayan insanların sayısı 2030 yılı sonunda bir milyona ulaşabilir. Ancak bilim insanları hala bazı insanların uzun ömürlü olmasının sırrını anlamaya çalışıyor.

Dünya çapında 100 yaşına kadar yaşayan insanların sayısı 2030 yılı sonunda bir milyona ulaşabilir. Ancak bilim insanları hala bazı insanların uzun ömürlü olmasının sırrını anlamaya çalışıyor.

Kasım ayının son haftası João Marinho Neto için her zamanki gibi olaysız geçecek gibi görünüyordu. Eski sığır çiftçisi, Brezilya'nın kurak kuzey doğusundaki küçük bir kasaba olan Apuiares'te son 10 yıldır bir yaşlılar evinde yaşıyordu.

Ancak üç gün sonra 112 yaşındaki Neto, dünyanın yaşayan en yaşlı adamı olarak yurt içinde ve yurt dışında manşetlere çıkmaya başladı.

Kendisine haberi veren hemşirelerden birine "Ben aynı zamanda en yakışıklıyım" diye şaka yaptı.

Neto, 25 Kasım'da 112 yaşında ölen İngiliz John Tinniswood'un ölümünün ardından Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girdi.

Dünyanın yaşayan en yaşlı insanı şu anda 116 yaşındaki Japon Tomiko Itooka. Itooka da Ağustos ayında bu rekoru devraldı.

100 yaşını geçen insanların sayısı giderek artıyor.

2030'A KADAR BİR MİLYONA YAKLAŞACAK
BM Nüfus Bölümü, 2024 yılında dünyada en az 100 yaşında olan yaklaşık 588.000 kişinin yaşadığını tahmin ediyor. Bu sayının 2030 sonunda bir milyona yaklaşması bekleniyor.

1990 yılında yaşayan insanların sadece 92.000'i 100 yaşını geçmişti.

Atalarımıza kıyasla daha iyi ilaçlar, gıda ve yaşam koşulları sağlayan alanlardaki ilerlemeler sayesinde insanların yaşam beklentisi arttı.

BM'nin ortalama yaşam süresine ilişkin küresel verileri tutmaya başladığı 1960'ta doğan ortalama bir kişi 52 yıl yaşamayı bekleyebilirdi.

Bugün ise küresel ortalama yaşam süresi 73 yılın üzerinde ve BM 2050 yılına kadar 77 yıla ulaşacağını öngörüyor.

Özetle: 100 yaşına ulaşmak hala hiç de kolay değil. BM rakamlarına göre, 2023 yılında dünya nüfusunun sadece çok küçük bir bölümü bu kategorideydi ve bilim insanları çoğumuz için 100'lü yaşa ulaşma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

Ayrıca, yaşlılığa ulaşan çoğu insanın muhtemelen kronik hastalıklarla boğuşacağını da unutmamak gerek.

İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde Hücre Biyolojisi Profesörü olan Janet Lord, "Daha uzun yaşamak, iyi yaşamakla eşanlamlı değil" diyor.

Profesör Lord, ortalama olarak erkeklerin son 16 yıllarını diyabetten bunamaya kadar çeşitli hastalıklarla geçirdiklerini, kadınlarda ise bu rakamın 19 yıl olduğunu belirtiyor.