Fikret İLKİZ
Yargının kara bahtlı çocukları, avukatlar…
27 Ocak 2013 Pazar

İstanbul Barosu tarafından 25-29 Ekim 1995 tarihleri arasında Antalya’da yapılan “Demokratikleşme, İnsan Hakları ve Hukuk Devleti Bağlamında Avukatlık Mesleği”
tartışılmıştı.
 
Üzerinden on sekiz yıl geçmiş. Artık avukatlık mesleğinin insan haklarına, demokratikleşmeye, hukuk devletine olan katkılarını çok “tartışmıyoruz”, vazgeçtik.
 
Artık gece yarısı baskınları ile kapıları kırılarak içeri girilen avukatlık bürolarından avukatları alıp cezaevlerine atıyoruz. Avukatların “Demokratikleşme, İnsan Hakları ve Hukuk Devleti Bağlamında” mesleğe olan katkılarına gerek duymayan yargının bulduğu en kolay çözüm yolu “ileri demokraside” bu.
 
Avukatlar ve onların örgütleri Barolar ile Türkiye Barolar Birliği dışında ses çıkaran da yok zaten! Onun için adına kanunlar, adına kararlar yazılan avukatlar hakkındaki bu yazı, sanki suya yazılıyor gibi…
 
Ama fikrimce avukatların, Baroların ve Barolar Birliğinin yüzyılımızda avukatların “Demokratikleşme, İnsan Hakları ve Hukuk Devleti Bağlamında” kendi durumlarını, avukatlık mesleğinin içinde bulunduğu hali konuşma zamanı gelmişte geçiyor bile…
 
Avukatlar, avukatlığın içinde bulunduğu durumu tartışmalı.
 
Baroların genel kurullarında mı olur, Barolar Birliğinin genel kurulunda mı olur, nasıl olur bilmem ama -istisnaları dışında- arada bir bu konuyu da tartışmaya açmanın ne zararı olur? Kuşkusuz, demokrasi, insan hakları, hukuk devleti ve demokratikleşme bağlamında…
 
Ey yargının kara bahtlı çocukları, sevgili avukatlar…
 
Adınıza kanunlar yapıldı, kanunlar yazıldı. Adınıza yazılanlar yazının keşfinden daha eskiye dayanıyor. Sizin için yüksek yargı organları kararlar yazdı. Avukatlık mesleği nedir nasıl olmalıdır ve neden savunmadan vazgeçilemez gibi anlayışları bu kararlardan okuduk…
 
Hatta aslında bir günlüğüne cezaevine konulduktan sonra göreve başlatılması gereken diğer
yargının çocukları yerine; cezaevinde yatmayı avukatlık mesleğinin onuru kabul eden ve özgürlüğünden yoksun bırakıldığı koşullarda bile avukatlık mesleğini sürdüren “kara bahtlı avukatlar” demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarının korunmasında umudumuz oldu…
 
Sizin için neler yazıldı, ne kararlar verildi okumuşsunuzdur ve biliyorsunuzdur.
 
Sizin için verilen bazı kararların satırbaşları üzerine ve sadece hatırlatmak için yazıyorum.
 
Avukatlar çok özel olarak yetiştirilen kişilerdir. Öyle yazmışlar.
 
“Hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti kavramları nitelikli ve yetişkin hukukçuların ve avukatların özverili uygulama ve eylemleriyle yaşama geçebilir. Evrensel demokratik ilkeler ve insan haklarını içeren normlar ve yasaların dahi amaca uygun uygulanabilmesi, amaca uygun yorumlanabilmesi, yargılama ve karar sürecinde hukukçuların sağlam hukuk bilgisine yorum ve değerlendirme gücüne bağlıdır.”
 
Avukatlar için böyle kararlar yazmışlar…
 
Yargının diğer çocukları ise, avukatları tutuklayıp cezaevine göndermek için bir nefes alıp
verme süresi kadar dahi düşünmeden kararlar yazmışlar, yazıyorlar.
 
“Hukuksal yorum ve değerlendirmeler sosyoloji, psikoloji, siyasal tarih, felsefe, iktisat, mantık ve hatta matematik gibi bilim dallarına olan ilgi ve bilgi ile mümkündür. Ancak bütün bunları özümsemiş ve böylece hukuki düşünmeyi öğrenmiş hukukçular ve avukatlar yetiştirdiğimiz takdirde hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti kavramlarını yaşama geçirebiliriz.”
 
Böyle kararlar vermişler. Ama avukatlar söz konusu olunca “hukuk devleti” ile birlikte “olmasalar da olur” diye düşündükleri için avukatları cezaevlerine atmak konusunda siyasal iktidarlardan hiçbirisi huylarından hiç vazgeçmemişler, vazgeçmediler.
 
“Yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden avukat ve avukatlık mesleği; hukuki sorunların ve anlaşmazlıkların adalete ve hakkaniyete uygun olarak
çözümlenmesi, hukuk kurallarının tam olarak uygulanması, bireylerin hak ve özgürlüklerinin
korunması ve hukuk devletinin işlerliğinin sağlanması bağlamında yaşamsal bir öneme
sahiptir.”
 
En güzel tanımlardan birisi ise şu; “Hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulu olan “bağımsız yargı”, yargının olmazsa olmaz koşulu olan “savunma” ile birlikte anlam kazanır. Savunma, “sav-savunma-karar” üçgeninden oluşan yargının vazgeçilmez öğesidir. Adaletli bir yargılamanın varlığı, ancak avukatın etkin katılımıyla sağlanabilir.”
 
Hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasında temel görev üstlenen yargının kara bahtlı çocukları avukatlardan, şu kadar sayıda avukat, hak arama özgürlüğü ve adil yargılanma hakkının önemli bir unsuru olarak; geçici bir süre için ve zorunlu olarak bürolarını cezaevine taşımış bulunmaktadırlar.
 
Şimdilik Kandıralı oldular, oradaki meslektaşlarının yanına gittiler… Çoğunluk sağlarlar ve sayıları tutarsa belki Kandıra’da yeni bir Baro bile kurabilirler. Belli mi olur!
 
Ne zaman eski bürolarına dönecekler bilinmiyor. Dönecekler de, zamanını yargının diğer çocukları biliyor.
 
Demek ki “adaletli bir yargının varlığı” ancak avukatların etkin katılımı ile sağlanabiliyor; o halde “adaletli bir yargının varlığı” şimdilik tutukludur.
 
Yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunma mesleğinin temsilcileri avukatlar ile birlikte, avukatlık mesleği ve ayrıca hukuk devleti tutukludur.

Bu yazı, suya yazılmıştır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva