Tayfun MARO
Toplumsalın tahakkümü altında
19 Haziran 2023 Pazartesi

Bana, neden liderlerini eleştirdiğimi, soruyorlar. Oysa, liderlerini eleştirmiyorum. Sadece, efendilere itaati red ediyorum.

Anti otoriter olmak hayatımın meselesidir. Okul yıllarımdan itibaren, beni hizaya sokanlarla, itaati olağanlaştıranlarla yıldızım hiç barışmadı.

Öte yanda, tahakkümün her türlüsüne sürgit tepki, insanı fena halde yalnızlaştırıyor. Belki de bu yüzden, “yalnız insan” ile barışık yaşadım, yalnızlaşarak tahakküm ilişkilerinden uzak durmaya çalıştım.

Beni yalnızlıkla buluşturanın, başkaldırının çağrısı olması kuvvetle muhtemeldir.

Kısacası, bir insanın bir insan önünde diz çökmesine itirazım hiç bitmedi. Yönetilebilir biri değilim. Bu yüzden, iktidar toplumlarıyla yıldızım hiç barışmadı.  

Yönetilebilir olmamak… Bu tutumun getirdiklerine her şeyden evvel kişi kendi içinde çözüm aramak zorundadır. Çözüm toplumsal değil, bireysel; değil mi ki toplumsallık tahakkümü mümkün kılıyor.

Toplumsallaşmanın inşa ettiği Ben ve Öteki; toplumsal tanışık iki yabancı... Beni anlamak Öteki ile mümkün iken toplumsal esaretten kurtulmak ne mümkün!

İnsanın tek olma halini yadsıması ve yalnızlığından kaçması, toplumsal hengamede karşılık buluyor.

Aidiyetin birbirine kelepçelediği tutsak hayatlara rağmen yalnızlık, toplumun dayattığı saçmaya itirazdır.

İfadesini sessizlikte bulan başkaldırı veya sisteme başkaldırı için bir imkân olarak kendini sunan sessizlik…

Görüntü ve gürültüyle hemhal uygarlığın getirdiklerini yadsıyan insan, sisteme neden ses versin?  

Topluluktan toplumsallaşmaya varan insan, süper egonun kontrolüne girdikten sonra, kendisi olmaktan uzaklaştı. Geriye, itiraz biçimi olarak sadece sessizlik kaldı. Söz ise tahakküm aracı olduğu ölçüde değersizleşti.

Hazin ama gerçek, toplumsallaşmanın hiyerarşik yapısı, kişi karakterinde zafiyete yol açtı. Sistemde kalabalıklara karışan Ben’in Öteki’ne tahakkümü, karakter yoksunluğunun, ikiyüzlü ahlakın yaratıcısı oldu.

Ve bunu sürgit mümkün kılanın eğitim olduğunu biliyorum. Belki de bu yüzden, beni eğiterek hizaya sokan tahakküm kurucu efendilere her zaman tepkiliydim. Elan akademik ünvanlara ve bilime karşı ihtiyatlı olmam da bu yüzdendir.

Nihayetinde, toplumsallaşan insanın özgürlüğü gerçek değildir. Doğrudanlığın yitiminden itibaren özgürlüğüyle vedalaşan insan, serbesti ile özgürlüğü birbirine karıştırıyor. Ve toplumsal değerler ifadesini saçmada buluyor.

Saçmanın bilgisi; Doğaya hükmedecekti, doğa insanı elinin tersiyle itmeseydi.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
B...C... 19 Haziran 2023 Pazartesi 20:20

Hep söylerim Tayfun Bey bu dünyada olsa olsa tasavvufehli olmalıydı. O kendince tarif ettiği hürriyeti de işte o zaman bulur, günümüz insanının peşinden koştuklarını şöyle elinin tersiyle iterdi... Ama olmamış işte ah şu batıcılık içine bırakmamış ki adamı

Yorumu oyla      4      3  
Buca'lı orhan 19 Haziran 2023 Pazartesi 19:49

İlk defa Richard Kimble'de buldum bir parçamı,tek fark o otobüsle kaçıyordu kendi doğrusunu bulmak için,ben ise ışık hızından hızlı hayallerimle. Sonra Orhan veli'nin düştüğü iski çukurunda buldum bir parçamı,düz yolda bile düşerim ayağım tökezler.Merdivenlerden çok düştüm hatta inşaattan düşmüşlüğüm bile vardır. Rıfat Ilgaz'ın bir romanında vapurda buldum bir yarımı,halen o vapurda dolanıp dururum. Şimdi de sizin satırlarınızda,virgül'ünüzde üç noktanızda. Tahakküm,ebe'den başlar zorla çıkarır bizlere bu satırları yazdırır.Yazdıranları es geçiyorum yerim dar,en son üstümüze alelacele toprak atanların yanında buluruz kendimizi... Bizde üç noktalar bitmez.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva