Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Tarım dünyamızdan çeşitlemeler
26 Ekim 2013 Cumartesi

Türkiye’de gelir dağılımı giderek bozuluyor. Kentliler ve köylülerde yoksulluk artıyor. Örneğin TÜİK’in araştırmasına göre, Türkiye'de en yoksul yüzde 20'lik sınıf ile en zengin yüzde 20'lik sınıf arasında 8 kat gelir farkı bulunuyor.  Geçen yıl en zengin sınıf toplam gelirden yüzde 46,7 pay alırken, en yoksulların bulunduğu sınıfın aldığı pay yüzde 5,8 olmuş. Bunlar Türkiye ortalaması.
Bununla birlikte kırsal kesimin durumu daha da dayanılmaz olmuş. İsterseniz, “Tarım Dünyamızdan Çeşitlemeler” yapalım.
Tarımımız ve çiftçilerimiz ne alemde?
Geçtiğimiz yıl 3 milyar tarım toprağı ekilmedi. Son on yıllık süreç içinde 2 milyon insan tarımı bırakarak kente göç etti. Çünkü tarımsal girdilerin fiyatları giderek yükselmiş bulunuyor. Örneğin 2010-2013 döneminde mazot fiyatları yüzde 47.1,gübre fiyatları yüzde 37.3 ile yüzde 74.9,elektrik birim fiyatı ,2007-2013 döneminde yüzde 124.4 artmış. Çiftçinin örgütlenmesi yok. Çiftçiler sanayi kartelleri ve AVM'ler denetiminde. 
Tüketiciler ise kentlerde kaliteli tarım ürünlerine ucuz ve kolay bir şekilde ulaşamıyor.
Türkiye, Ayçiçeği  ve Pamuk İstilasında.
Türkiye Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar, Çiftçi ve Köylü Dünyası’nın Ağustos 2013 tarihli sayısında “Gerekli Tedbirler acil bir şekilde alınmadığı taktirde ayçiçeği ve pamuk üreticimizin feryatları kesilmez. Ülkemiz bu ürünlerde ithalatçı, ham tarım ürünlerinde dış ticaret açığı vermeye devam eder.” diyor.
Bayraktar’a göre,2012 yılında yağlı tohum, bitkisel yağ ve küspe ithalatına ödenen döviz miktarı 3.6 milyar dolar. Yine 2 milyar 377 milyon doları geçen  miktarda pamuk ithal edilmiş.
Kırmızı Et Pazarı 10 Firmanın Tekelinde İmiş.
Türkiye’de kırmızı et sektörü 10 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip. Tüketim ise sadece 12 ile 14 kilogram. Sağlıklı bir beslenme için bu tüketim oldukça düşük. Ancak yurttaşların ete ödeyeceği para yeterince yok. Çünkü kırmızı et oldukça pahalı. Bunun nedenlerinden biri ise ,İstanbul Ticaret Borsası Başkanı’nın açıklamasına göre, et pazarının 10 firmanın tekelinde olması imiş. Anılan firmaların pazardaki paylarının yüzde 40’ı buluyormuş. Piyasayı bunlar denetliyormuş.
Bu iddiaya katılmamak olası değil. Peki Türkiye’de Rekabet Kurumu yok mu?
NeYapmalı?
Öncelikle kısa dönemde Türkiye’yi ham tarım ürünleri istilasından korumak için ne yapmalı?
Birincisi: Türkiye de çiftçisini korumak için tarife dışı engeller koymalı.
İkincisi ise şu: Gümrük Birliği konusu sorgulanmalı. Çünkü Türkiye, ihracat ve ithalatını kendi ülkesinin çıkarları doğrultusunda değil, Brüksel’de   belirlenen kurallara göre yapmak zorunda bırakıldı. Üçüncüsü ise:Üreticinin ve üretimin korunması gerekiyor.Ayrıca Dahilde İşleme Rejimi kapsamında sıfır gümrükle ithal edilen ürünlerin iç piyasada kullanılması engellenmeli.
Orta ve uzun dönemde ise AB'de çiftçiye yapılan desteklemeler neyse burada da o yapılmalı. Çiftçi sanayici ayrımı ortadan kaldırılmalı. Çiftçi kendi ürününü satabilmeli. Küçük ve dağınık işletmeler büyütülmeli ve birleştirilmeli. Üreticilerin hızla kooperatifleşmesi ve kooperatiflerin   de sanayi tesislerini kurması sağlanmalıdır. Kooperatifler, tüketiciler ile organik bağlar kurmalı.
 Tarım Yasası yeniden düzenlenmeli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışmalarına ve yönetimine üreticilerin örgütlü katılımı ve denetimi sağlanmalı. Tarımsal araştırma, yayım ve denetim hizmetleri, yabancıların denetimlerinden çıkarılmalı ve güçlendirilmeli.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da toprak reformu yapılmalı. Çoğu feodal kökenli ve ruhlu kişiler bu önermeye  kızıyor ,ancak bilim ve yurt gerçekleri bu önermenin   hızla yaşama geçirilmesinin zorunlu olduğunu bize gösteriyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva